Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Jesen izlet

Sunčano i neprevruće jesenje vreme je savršeno za lutanje u prirodi. Planinarenje po brdima je svakako jedna od sve popularnijih aktivnosti, ali nažalost sve je više nezgoda. Pitate se kako da ih sprečite?

Planinarenje je u procvatu poslednjih godina. Iako je to prijatna aktivnost, za nju se potrebno dobro pripremiti. Pokazalo se da su nezgode u brdima poslednjih godina vrlo često posledica loše pripreme, neadekvatne opreme i nepovoljnih vremenskih uslova. Stoga ćemo vam u nastavku predstaviti kako da izbegnete nezgode u planinama.

Uvek proverite vremenske prilike pre odlaska u brda

Pre nego što krenete na planinarenje, treba imati na umu da je vreme na višim nadmorskim visinama potpuno drugačije od onog u kotlini. U ovo doba godine vreme u planinskom uslovima je veoma promenljivo, postoji šansa za popodnevnu oluju, a čak i sneg može da vas iznenadi na visinama.

               Zato je provera vremenske prognoze prvi korak u pripremama za pešačenje. To možete učiniti na sajtu Republički hidrometeorološki zavod Srbije za životnu sredinu i prostor, na veb kamerama, na radarskim snimcima i na raznim sajtovima na kojima možete dobiti aktuelne informacije o uslovima u planinama, kao što su snežni uslovi i lavine.

Vremensku prognozu je najbolje proveriti dan pre planiranog izleta u brda ili čak na dan pešačenja. Na ovaj način ćete biti sigurni da su uslovi dovoljno bezbedni. Na ovom mestu nije suvišno proveriti radno vreme planinarskih domova, kako se ne biste iznenadili da se nađete pred zaključanim vratima na svom odredištu.

Odaberite destinaciju za planinarenje na osnovu sopstvenih fizičkih sposobnosti

Kao i kod svih drugih sportskih aktivnosti, za planinarenje morate biti fizički spremni. Zbog toga je ključno da odredišta svojih planinarskih avantura odaberete na osnovu zdravlja i fizičkih sposobnosti. Ovde se pridržavajte principa postupnosti – počnite sa vrhovima na nižim nadmorskim visinama, a zatim postepeno povećavajte vreme hodanja, a takođe i visinu.

 

Prilikom izbora destinacije za pešačenje nikada nije suvišno proveriti kategorizaciju rute. Na sajtovima posvećenim planinarenju možete pronaći detaljne opise planinskih staza, gde se takođe dobija informacija o tome da li se radi o laganoj, srednje ili veoma zahtevnoj planinskoj stazi.

 

Uvek imajte na umu da hodanje uz brda može biti veoma zamorno, tako da morate da vodite računa i o gubicima energije. Uverite se da u vašem rancu uvek ima dovoljno energetski bogate hrane i pića kako biste imali dovoljno energije za povratak.

 

Nikada ne idite u brda bez odgovarajuće opreme

I već smo u procesu izbora odgovarajuće planinarske opreme, koja takođe mora biti prilagođena težini rute.

Gde god da idete, uvek se pridržavajte principa višeslojnog oblačenja, koji sprečava prekomerno znojenje, pruža dobru toplotnu izolaciju i efikasnu zaštitu od vetra, kiše ili hladnoće. Posebno treba obratiti pažnju na sledeće stavke opreme za planinarenje:

Pošto su u jesen dani sve kraći, pođite na planinarenje dovoljno rano da vas noć ne bi iznenadila. Takođe je važno da obavestite svoje najmilije o pešačenju. Uvek imajte na umu da će vas planina uvek čekati, pa idite tamo samo po lepom vremenu i kada se za to dobro pripremite.