Ostali sportovi

Proslava Prvog maja u Srbiji je praznik rada koji se tradicionalno obeležava uz druženje, zabavu i sportske aktivnosti.  Najbolja izletišta u Srbiji za prvomajski izlet je teško odabrati, jer postoji zaista veliki broj naših prelepih planina, jezera, reka, banja, etno sela, salaša, mesta od istorijskog i kulturnog značaja. U ponudi je za svakoga po nešto: od klasičnog roštiljanja u prirodi, preko kulturno-istorijskih obilazaka, spa odmora do rekreativnih planinarskih tura. Ako ste ljubitelj sporta i zdravog načina života, evo nekoliko predloga za mesta u Srbiji koja su idealna za proslavu Prvog maja.

1. Zlatibor

Zlatibor je naše najpoznatije planinsko odmaralište, koje nudi pregršt mogućnosti za sportske aktivnosti. Planinarenje, vožnja bicikla, jahanje konja, paraglajding, zip-lajn, rafting i kanjoning, samo su neke od aktivnosti koje možete da isprobate na Zlatiboru. Osim toga, dostupni su vam brojni tereni za odbojku, fudbal, košarku i tenis. Uživajte u vožnji i pogledu iz Gondole, koja će vas odvesti na vrh Tornika. Osetite svežinu vazduha, ali ne zaboravite da ponesete adekvatnu sportsku opremu i obuću, kako bi u potpunosti uživali u celodnevnim aktivnostima.

2. Goč

Goč je jedna od nižih planina Srbije, koja se nalazi iznad Vrnjačke Banje i zbog svojih mnogobrojnih prirodnih lepota, predstavlja jedan od specijalnih rezervata prirode. Na Goču će vas iznenaditi raznovrsna flora i fauna, bogate šume i izvori vrelih lekovitih mineralnih voda. Okrepite dušu i telo, udahnite svež vazduh, aktivirajte svoje telo i tradicionalni prvomajski roštilj zamenite jednom turom rekreativnog planinarenja po Goču. Najveći deo planine je dobro obeležen, na primer Plava staza – Velika livada dugačka je 10km i vodi do istoimenog mesta sa koga se pruža pogled na planine Željin i Kopaonik. Budite romantični pa obiđete i Drvo ljubavi – dve bukve koje se svojim stablima prepliću i spajaju u drvo ljubavi.

3. Palić

Jezero Palić, nalazi se nedaleko od Subotice, blizu granice sa Mađarskom. Prelepi parkovi, zelenilo, jezero, divni hoteli čine Palić idealnim mestom za mir i uživanje. Za Prvomajski uranak ceo Palić dobija novi sjaj i blještavilo: Luna park, restoran i pijaca sa štandovima rukotvorina. Nedaleko od jezera su i najpoznatije vinarije ovog kraja, koje vas spremno čekaju. Isprobajte domaće štrudle i mnoge druge poslastice, koje će vam dati dovoljno energije za mnoge sportske aktivnosti do kraja dana.

4. Fruška Gora

Fruška Gora je veoma popularna planina u Vojvodini, do koje se iz Beograda stiže brzo. Netaknuta priroda vas čeka da je istražite. Možete se odlučiti za pešačenje po obeleženim i popularnim stazama, za vožnju bicikla, ili ćete samo uživati sa porodicom i prijateljima u druženju i spremanju hrane. Osim toga, ovo mesto je poznato i po bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, pa možete iskoristiti priliku da posetite neke od manastira ili drugih kulturnih znamenitosti. Mislite na očuvanje prirode, pa se potrudite da posle svog boravka ostavite planinu lepu i čistu, kako bi i svaki sledeći put mogli da uživate u njenoj lepoti.

5. Ada Ciganlija

Za sve stanovnike Beograda, jezero Ada Ciganlija je omiljeno mesto za sport i rekreaciju. Svake godine je sve veći broj onih koji žele da baš na ovom mestu osete čari Prvomajskog uranka. To ne čudi, jer na jezeru ima mnogo zelenih površina, sa uređenim mestima za roštilj, klupama, i stolovima, što sve zajedno olakšava i čini boravak u prirodi komfornim. Veliki izbor restorana sa prelepim baštama dočaraće omiljenu morsku atmosferu. Ukoliko imate opremu za vodene sportove, oprobajte mnoge aktivnosti na vodi, kao što su vožnja kajaka, kanua, pedalina i čamaca. Tereni za odbojku na pesku, košarku, tenis, fudbal i mini golf će vam omogućiti da uživate u sportu. Za adrenalinski užitak zadužen je Avantura park i Bungee skokovi.

Da bi u potpunosti uživali u sportskim aktivnostima tokom Prvog maja, osim omiljene hrane, važno je da se opremite sa kvalitetnom sportskom opremom, odećom, obućom, kao i korisnom opremom i dodacima za planinarenje i boravak u prirodi.

Gde god bili, uživajte sa porodicom i prijateljima u svim sportskim i gastronomskim aktivnostima tokom Prvog maja. .