Sadržaj

Trčanje

Dragi čitaoci, moje ime je Snežana Đuric i javljam se iz Kragujevca. Trčanjem sam počela da se bavim iz zdravstvenih razloga, ne razmišljajući o tome šta će mi trčanje još doneti. A to je baš sve ono što stoji u naslovu teksta.

Maratonska putovanja

Kada sam prelazila svoje prve kilometre u Kragujevcu, nisam ni sanjala da ću stići do kilometara u Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Španiji, Italiji, Švedskoj, Bugarskoj, na Tenerifima, Kanarskim ostrvima… Da, baš tako. U trkačkom svetu prvo upoznate mnogo pozitivnih ljudi, steknete prijatelje, volite iste stvari, idete zajedno na trke u Srbiji pa polako i na trke u drugim državama. Što se mene tiče, kilometri van naše zemlje počeli su da se nižu zahvaljujući mojim prijateljima a kasnije i rezultatima koje sam ostvarila u Trail i Skyrunning svetu.

Od putovanja izdvojila bih Sloveniju, jer je to prvo putovanje i trka koja je ostavila jak utisak na mene. Kranjska gora, trka na Planici, uspon na Triglav, mnoštvo jezera i neverovatna priroda je nešto što čini Sloveniju državom koja se mora posetiti.

Zatim bih izdvojila Italiju i fascinantne Dolomite. To je bila prva moja velika, svestka trka. Veliki broj učesnika, svi raspoloženi, svi navijaju, energija čista desetka. A Dolomiti jednostavno prelepi ,za tu planinu bih rekla da oduzima dah!

Španija i veoma zanimljivi Pirineji. Planina koja ima veliki broj potoka i vodopada, ali isto tako i strmih, opasnih delova. Na jednom vrhu sam gledala u vrhove planina u Francuskoj. Zanimljivo je to, stojite na vrhu u jednoj državi, a ispred vas vrhovi u drugoj. U toj drugoj, tačnije Francuskoj ću biti ove godine u maju.

Švedska predstavlja sasvim drugačiji reljef, teren, klimu. Oni pak imaju močvarne predele, rastresito blato i nisko rastinje i sve to ne zvuči baš primamljivo, zar ne? U prvi mah nije, ali je uvek izazov videti i probati nešto novo, bogatiji ste za još jedno iskustvo i još poznanstava u svetu trčanja! I poseban je osećaj trčati predelima gde umesto divljih svinja pored vas prolaze irvasi. Videla sam i jednog potpuno belog sto nije bas uobičajeno.

Tenerife i Gran Canaria

Posebno putovanje u svakom smislu te reči. Trke, dodela nagrada, bronza na svetskoj rang listi, uspon na vulkan Teide na 3715 mnv, prelepe plaže, pesak iz Sahare, neverovatno veliki broj različitog drveća i zelenila, ljudi ljubazni i gostoljubivi… Pa oni čak između šina kuda im prolaze tramvaji sade travu koja izgleda neverovatno zeleno!

Srbija i okolina

Naša komšinica Bosna ima prelepe planine, a nije daleko. Obavezno idite, prošetajte, uživajte. Istrčite neku trku, upoznajte nove ljude.

Durmitor, Prokletije, Šar planina, Pirin, Orjen, Jahorina su planine koje su nam veoma blizu i sve te planine u svojoj blizini imaju seoska domaćinstva, gradove, sjajna mesta gde možete sresti sjajne ljude.

I naravno, naša Srbija. Mišljenja sam da prvo treba upoznati svoju zemlju. Lepa je, verujte mi. Ukoliko vas zanima, mogu vam pisati i pričati gde da odete, šta da vidite, u koje skrivene delove da se zavučete i uživate. Pričam najviše o planinama i prirodi jer je to u velikoj meri ono što ja obilazim i bavim se takvim sportom koji podrazumeva takve terene.

Jeste li znali da Ostrvica na Rudniku predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe?

Da Mijatovica jaz na Kopaoniku predstavlja kanal koji je čovek sam sproveo kroz ogromne stene, preko provalija i strmih litica do svog sela, pre 100 godina bez današnje mašinerije?

Da Borački krš krije bogatu istoriju i ostatke srednjevekovnog grada i nastao je pre oko 20 miliona godina?

Da njegovo veličanstvo Rtanj nazivaju mističnom planinom i o njoj kruže neverovatne priče?

Da Stara planina ima veliki broj vodopada pored kojih nastaju čarobne fotografije i leti i zimi?

I jos mnogo, mnogo mesta ima za posetiti. Svaki grad i svaka planina su karakteristični po nečemu. Samo na sva ova mesta idite sa nekim, sa društvom, prijateljima, partnerom, porodicom, jer tako je lepše. Gde su putovanja i ljudi, tu je i zabava.

Sva moja trčanja i putovanja su u društvu. Ima zajedničkog mučenja tokom treninga i trka, ima sreće po završetku, ima smeha i muzike, ima dobre hrane. I uvek se dogovara i planira naredni poduhvat.

Nije trčanje – puko trčanje i ništa više. Ono nam donosi dobro raspoloženje, pozitivan uticaj na čitav organizam, ispitivanje granica izdržljivosti, pomeranje granica, dobre navike, društvo, osmeh, putovanja, zabavu.

Nije uvek prelepo, ima i teških, loših trenutaka naravno, ali kao I za mnoge stvari u životu, tako i u trčanju, ne možemo da čekamo idealne uslove. Razmišljajte o tome da su prednosti trčanja mnogostruke.

Dakle, kreću li kilometri zabave? Pronađite svoje!

Sportski pozdrav.