Trendovi

Smoothie su popularan način da dobijete hranljive materije, ali su i ukusno piće u kojem možete uživati u bilo koje doba dana.
Čeka vas 5 recepata za ukusne smutije od povrća, a sastojke možete sakupljati direktno iz sopstvene bašte. Sve što vam treba je blender i spremni ste da se prepustite svojim nepcima.

ZELENA KLASIKA

Sastojci:

150 g krastavaca, oljuštenih i isečenih

150 g Tikvica, oljuštene i isečene

100 g spanaća

100 g kelja, narezanog

1 zelena jabuka, narezena

1 limun, isceđen

1 kašičica rendanog đumbira

250 ml vode ili kokosove vode

• ledene kocke (po želji)

Postupak:

Da biste napravili smuti, pomešajte sastojke u blenderu. Za tanju konzistenciju dodajte još vode ili kokosove vode ako je potrebno, a zatim sipajte zeleni smuti u čašu i poslužite.

PIKANTNA ŠARGAREPA

Sastojci:

2 srednje velike šargarepe, oljuštene i isečene

• 1 kašičica svež đumbir, narendan

• 1 mala crvena paprika očišćena od semena i isečena na kockice

• 1 mali krastavac, oljušten i narezan

• 200–400 ml vode

• prstohvat kajenskog bibera (opciono)

• ½ limete, sok

• so, odokativno

Proces:

Pomešajte sve sastojke osim soka od limete dok ne postane glatka. Dodajte još vode ako je potrebno. Zatim dodajte sok od limete i so i kajenski biber u smoothie. Poslužite ohlađeno.

SMUTI OD GRAŠKA I NANE

Sastav:

150 g graška, svežeg ili zamrznutog

50 g krastavci, oljušteni i isečeni

1 zelena jabuka, oljuštena i isečena na kockice

1 kašika svežih listova mente

250 ml kokosove vode

1 limeta, sok

ledene kocke (po želji)

Postupak:

Pomešajte sve sastojke da dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako vam je smoothie previše gust, dodajte još kokosove vode. Možete ukrasiti listovima mente. Poslužite hladno.

SMUTI OD CVEKLE I ŠARGAREPE

Sastav:

• 1 srednja veličina cvekle. oljuštene i isečene

• 1 velika šargarepa, oljuštena i isečena

• 1narandža, isceđena

• 1 kašičica rendanog đumbira

• 1 kašičica meda

• 250 ml bademovog mleka

Postupak:

Pomešajte sve sastojke da dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako volite slatko, dodajte još meda u smuti. Poslužite hladno.

SMUTI OD TIKVICA I KRASTAVCA

Sastojci:

• 1 srednja tikvica, rendana

1 mala zelena paprika, očišćena od semena i isečena na kockice

1 manji krastavac, oljušten i narezan

15 g svežih listova spanaća

šaka svežeg peršuna

200–400 ml vode

1/2 limuna, sok

so, odokativno

Postupak:

Pomešajte sve sastojke osim limunovog soka dok ne postane glatka. Dodajte još vode ako je potrebno. Zatim dodajte limunov sok i so u smuti. Poslužite ohlađeno.