Sadržaj

Fitnes, trening i joga

Uređivanje kućne teretane, posebno kada nam nedostaje prostora, može biti pravi izazov. U ponudi opreme za fitnes nailazimo na mnogo malih rekvizita, neke od njih sigurno nećemo koristiti.

Zbog toga njihov izbor mora biti vrlo promišljen, posebno ako želimo da vežbanje kod kuće bude efikasno.
Oni koji se odluče da treniraju kod kuće, moraju se pobrinuti da to bude efikasno za celo telo. Ne mislimo samo na vežbe snage, već je potrebno voditi računa i o kardiovaskularnom sistemu i odgovarajućem istezanju i opuštanju mišića.

Ako želite da postignete sve ciljeve vežbanja, potrebno je izabrati odgovarajuću opremu. Međutim, to je često problem, jer u poplavi fitnes opreme jednostavno ne znamo šta da izaberemo. Glavni kriterijum pri izboru bi trebala da bude mogućnost izvođenja velikog broja različitih vežbi i lako određivanje nivoa opterećenja.

Da bismo olakšali kupovinu, odabrali smo 5 obaveznih fitnes dodataka, koji ne bi smeli da nedostaju ni u jednoj kućnoj teretani. Ovo su „univerzalni“ rekviziti koje možete koristiti za izvođenje velikog broja vežbi.

1. Prostirka za vežbanje

Kvalitetna prostirka za vežbanje može vam poslužiti za različite namene u vašoj kućnoj teretani. Najčešće se koristi za vežbe snage koje se izvode na podu. Važno je da je izdržljiva i da ne kliza, jer će vam jedino tako dugo služiti, a izvođenje vežbi će biti bezbedno.

Važno je znati da vežbanje kod kuće ne znači samo jačanje mišića i izvođenje vežbi snage. Zbog toga je prostirka za vežbanje odlična za istezanje i opuštanje mišića ili za meditaciju. Ovo je ključno za bržu regeneraciju nakon treninga i sprečavanje nepotrebnih povreda. Neizostavni deo kućne teretane!

2. Tegovi

Različiti tegovi su jedan od dodataka koji se vrlo lako može odložiti u ormar ili ispod kreveta. To je i oprema pomoću koje možete izvoditi vežbe snage za gotovo sve grupe mišića. Međutim, potrebno je biti malo oprezan, jer se tegovi razlikuju uglavnom po svom izgledu i različitim težinama. Dakle, važno je koji ćete izabrati za određenu vrstu vežbanja.

Među najpopularnijim tegovima su definitivno ručni tegovi. Dostupni su u različitim bojama koje određuju njihovu težinu. Ona se obično kreće između 0,5 kg i 6 kg, pa su posebno namenjeni za jačanje mišića ruku, trbušnih mišića, zadnjice i bedara.

Ako želite pokriti mišiće celog tela, odličan izbor je poluga sa diskovima koja dozvoljava maksimalno opterećenje od 20 kg. Budući da diskovi u setu dolaze sa različitim težinama, lako možete podesiti opterećenje i odlična je za jačanje mišića ruku. Sa tegovima svaki trening možete učiniti još zahtjevnijim i tako povećati opterećenje. Tegovi za zglobove na rukama ili nogama, vam mogu u tome pomoći.

3. Fitnes trake

Fitnes traka je izuzetno praktičan dodatak za vežbanje kod kuće. Namenjena je za početnike, kao i za aktivne sportiste, jer vam omogućava izvođenje različitih i jednostavnih vežbi za jačanje mišića ruku, nogu i struka. Osim toga, ne zauzima mnogo prostora i možete je poneti sa sobom i na odmor.
Ako ste pregledali ponudu opreme za fitnes, verovatno ste primetili da su trake za fitnes dostupne u različitim bojama, kao i dužinama i širinama.

Različite boje traka za fitnes obično određuju različite nivoe otpora, pa pre kupovine proverite koja boja ima najmanji nivo otpora, a koja najveći.
Sa ove tačke gledišta, pametno je izabrati komplet fitnes traka različitih boja. Ovo vam omogućava da individualno prilagodite nivo opterećenja za svaku vežbu. Traka za fitnes se može pričvrstiti i za jak predmet i na taj način vežbati i podešavati složenost vežbanja.

4. Lopta za vežbanje

Lopta za vežbanje ili gimnastička lopta nije samo odlična pomoć u fitnesu za izvođenje vežbi snage, već je možete koristiti i za istezanje posle treninga. To je rekvizit koji je svestran.

Velika lopta za vežbanje odlično doprinosi stabilizaciji i čini svaku osnovnu vežbu još težom, što je čini izvrsnom za izvođenje vežbi za jačanje trbušnih i leđnih mišića i stabilizatora struka. Takođe, omogućava efikasno istezanje posle vežbanja i postaje sve popularnija za udobno dugotrajno sedenje i rehabilitaciju posle povrede.

Ako vam je prostor skučen, možete je koristiti i kao stolicu.

5. Vijača

Vijača vam pruža jednostavan i vrlo intenzivan kardio trening koji će vam pomoći da povećate broj otkucaja srca i ojačate kardiovaskularni sistem. To je sprava za fitnes koja ne zauzima mnogo prostora, ali ima izuzetno veliki efekat na celo telo. Posebno je namenjena za sve ljubitelje trčanja i biciklizma, kojima preskakanje vijače može biti odlična alternativa već ustaljenoj rutini treninga.

Fitnes oprema je doživela procvat poslednjih godina, pa je ponuda svake godine sve bogatija, proizvodi su sofisticiranog dizajna i sve originalniji. Ipak, dobro je imati univerzalnu opremu za fitnes koja je namenjena za gotovo sve vrste sportskih ciljeva, kao i za povremeno vežbanje ili oporavak.

Ekskluzivno u Intersportu dostupna je Energetics oprema za fitnes, koja nudi veliki izbor dodatne opreme, kao i sobne bicikle, trake za trčanje, trenažere, odeću i obuću.

Ovde uđite u prostor za vežbanje.