Sadržaj

Ostali sportovi

Zima nas često stavlja na iskušenje kada je vežbanje u pitanju. Manje dnevnog svetla, niske temperature, sneg ili kiša, uveravaju mnoge da udobnost toplog doma nema alternativu. Ali da biste ojačali volju i telo, potrebno je izaći iz zone komfora. Ovaj prvi korak je presudan, a sa svakim narednim smo sve jači.

Naše mentalno zdravlje je na mnogo načina povezano sa onim što radimo sa svojim telom. Iz tog razloga nivo aktivnosti utiče na to kako se osećamo, kako razmišljamo i kako se odnosimo prema sebi, drugima i izazovima sa kojima se susrećemo.

U nastavku sledi nekoliko predloga kako da ostanete aktivni i tokom najhladnijeg dela godine.

Planinarenje

Naša zemlja je prošarana velikim brojem planinarskih staza u nizijama, brdima i gorama. Biti planinar u Srbiji je veliko zadovoljstvo, jer su staze dobro obeležene, a planinarske ture su aktivne tokom cele godine.

Zimi je najbolje planinariti po brdima i nizijama. Dan je znatno kraći, pa je poželjno dobro isplanirati put i držati se određene rute. Planinarski putevi su označeni žutom oznakom – belim krugom sa žutim prstenom i znakovima smera na žutoj pozadini. Ono što je od izuzetnog značaja tokom zime, čak i ako odete na izlet na obližnje, ne previše zahtevno brdo, jeste da  vam je potrebno više opreme, znanja i iskustva nego obično. Zimi je teren mnogo zahtevniji za šetnju. Kvalitetne zimske planinarske cipele, termo donji veš, zimska planinarska jakna, tople planinarske pantalone, dodatni par toplih rukavica, kapa i potkapa, čarape, štapovi i ranac su obavezni. Za zahtevniju planinarsku pustolovinu potrebni su vam cepin, dereze koje odgovaraju vašim cipelama, lampa, lopata…

Trčanje zimi

Kada temperatura padne i počnu snežni dani, mnogi trkači svoje treninge presele u teretanu i računaju da je traka za trčanje dovoljna. Ipak ako ste izabrali ovaj način propuštate mnogo, jer je trčanje zimi po snegu i blatu odlično iz više razloga.

Kako bi vam ova aktivnost bila prijatna i u zimskom periodu, neophodno je, naravno, da se dobro obučete i nabavite opremu za regulaciju temperature koja smanjuje efekte hladnoće, snega i blata kako biste maksimalno povećali performanse – i zabavu. Prvi sloj je uvek aktivn veš sa dugim rukavima. Ove komade možete da potražite i na odeljenju sa skijaškom opremom. Poenta je da su ovo podmajice i helanke koje su izrađene od takvih materijala da puštaju vlagu a drže toplotu, pa će prvi sloj do tela biti suv. Pri niskim temperaturama je bavezno nositi kapu za trčanje i rukavice, jer preko šaka i temena glave čovek gubi najviše toplote. Naravno patike sa Gore Tex membranom su obavezne.

Trening kod kuće

Oni koji se odluče da treniraju kod kuće, moraju se pobrinuti da to bude efikasno za celo telo. Ne mislimo samo na vežbe snage, već je potrebno voditi računa i o kardiovaskularnom sistemu i odgovarajućem istezanju i opuštanju mišića.

Različiti tegovi su jedan od dodataka koji se vrlo lako može odložiti u ormar ili ispod kreveta. To je i oprema pomoću koje možete izvoditi vežbe snage za gotovo sve grupe mišića. Međutim, potrebno je biti malo oprezan, jer se tegovi razlikuju uglavnom po svom izgledu i različitim težinama. Dakle, važno je koji ćete izabrati za određenu vrstu vežbanja. U Intersportu ćete pronaći veliki izbor dodatne opreme za kvalitetno vežbanje kod kuće, kao i sobne bicikle, trake za trčanje, trenažere, odeću i obuću.

Kućna joga

Ukoliko još uvek niste isprobali joga vežbe i osetili njene blagodeti, mnogo ste propustili, ali još uvek nije kasno da propušteno nadoknadite. Joga je idealan tip treninga za kućne uslove jer vam za izvođenje vežbi nije potrebno mnogo prostora. Takođe, ovakav vid treninga će biti dovoljno efikasan za zatezanje tela ali i za mršavljenje. Sve što će vam biti potrebno za ovaj trening jeste mekana prostirka i vreme.

Skijanje

Ništa ne uzbudi tako krv u venama i poveća adrenalin u organizmu kao dobar skijaški spust. Kako bi ove godine odlazak na planinu bio uspešan i kako biste u skijanju uživali bez povreda potrebno je da se pridržavate ovih zlatnih pravila.

Skijanje je izuzetno zahtevna fizička aktivnost pa bi pred odlazak na planininu trebalo dobro pripremiti mišiće. Poželjno je da vežbate tri puta nedeljno mesec i po dana pre skijaških aktivnosti.

Takođe, odabir adekvatne opreme je od izuzetnog značaja. Kvalitetne pancerice u vašoj veličini, koje odgovaraju širini stopala zaštitiće i fiksiraće zglobove prilikom obavljanja ove zahtevne fizičke aktivnosti. Takođe, značajnu ulogu igraju vezovi na skijama. Pre kupovine skija obratite pažnju na to kakav joj je radijus, koliko su stabilne, široke i slično. Prilikom izbora rukavica za skijanje birajte one duže, koje prelaze ivicu skijaške jakne, kako vaša koža ne bi došla u dodir sa snegom. Kaciga čuva glavu i obavezna je prilikom spusta sa bilo koje staze. Topla preporuka je da za ovu sezonu izaberete kacigu sa vizirom, jer vizir zamenjuje naočare. U današnje vreme se prave i viziri sa dioptrijom, što je veliko olakšanje ljudima koji nose naočare.

Plivanje u zatvorenom

Plivanje nudi veliki broj benefita za vase telo. Osim što predstavlja odličnu aerobnu vežbu. Važno je naglasiti da se u toku ove aktivnosti ne vrši pritisak na kosti i zglobove. Tokom plivanja aktivirate gotovo sve mišićne grupe, a težina tela se ravnomerno raspoređuje. Plivanjem se sagoreva veliki broj kalorija i eliminiše celulit, te ako ste u potrazi za idealnom metodom za mršavljenje i oblikovanje tela, obavezno uključite ovu fizički aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Ono što vam je potrebno od opreme je kvalitetan kupaći kostim, napravljen od materijala koji dobro prianja uz telo i brzo se suši. Profesionalni plivači i “ozbiljniji” rekreativci uvek koriste i kape za plivanje, koje im omogućavaju poboljšavanje hidrodinamike tj. brže i lakše kretanje kroz vodu. Naočare za plivanje su takođe odličan dodatak plivačkoj opremi.