Trčanje

Šator Mckinley

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini šatora

Spoljašnji materijal

Spoljašnji deo šatora izrađen je od poliamida, poliestera, pamuka ili mešavine navedenih materijala. Poliamid je najsnažniji, poliester je najotporniji na UV zrake, a pamuk bolje „diše“.

Podovi

Pod je izrađen od snažnijeg materijala koji osigurava nepropusnost vode i otporan je na određene oštre predmete.

Unutarnji materijal

I unutrašnjost je izrađena od poliamida, poliestera, pamuka ili mešavine tih materijala. Bolji modeli imaju posebnu vodootpornu impregnaciju koja sprečava prodiranje vode i kondezaciju u unutrašnjosti.

Štapovi

Štapovi mogu biti čelični, aluminijumski ili od staklenih vlakana. Najsnažniji su čelični, a najlakši oni od staklenih vlakana.

Klinovi

Klinovi su izrađeni od čelika ili aluminijuma. Aluminijumi su osetno lakši, ali prilično osetljiviji na savijanje.

Šta je vodeni stub?

Šator sa donje strane ima poliuretanski premaz koji osigurava vodootpornost. Debljina tog premaza određuje vodeni stub – pritisak koji materijal može izdržati. Trenutno ne postoji jedinstven standard koji bi proizvođačima određivao kako se ispituje vodeni stub. U načelu vredi da vodena stuba već od 1.000 mm osigurava stopostotnu nepropusnost vode spoljašnjeg materijala. Pritom treba istaći da stopostotnu nepromočivost šatora osiguravaju i zavareni šavovi koji sprečavaju prodiranje vode u unutrašnjost. Preporučuje se da vodeni stub za teren bude 1.500 mm ili više jer u tom slučaju može doći do većih pritiska, budući da po terenu na kojem se nalazi šator hodamo odnosno ležimo.

Održavanje

Dugogodišnji vek šatora osigurava se pravilnim čuvanjem i negom. Pre nego što složite šator, uverite se da nijedan deo šatora nije mokar ili vlažan. Takođe sa njega uklonite lišće, iglice ili drvenu smolu.

Ako vas tokom pakovanja uhvati kiša, pre nego što ga spremite kod kuće, još jednom ga formirajte i dobro osušite.

Šator Mckinley