Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Pancerice su jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji deo skijaške opreme. Preko pancerice skijaš prenosi sile na skije, a istovremeno oseća podlogu i odziv skija. Prilikom odabira skijaških cipela važno je naravno da pristaju vašem stopalu i da vam pruže udobnost tokom skijanja. I samo sa visokokvalitetnim pancericama koje odgovaraju našem načinu skijanja, moći ćemo da uživamo na snegu i iskoristimo jedinstvenu kombinaciju skijaškog znanja i opreme.

Za iskusne skijaše koji dobro koriste bočni luk skija dok skijaju i bez problema se okreću na ivičnjacima tehnikom sečenja, čvršće pancerice višeg ranga su najprikladnije da osete veću kontrolu nad skijama tokom skijanja i otpornost na pritisak.

Ove vrste pancerica su poznate po tvrđoj konstrukciji, sa indeksom tvrdoće od t. i, flex između 110 i 130, visok odziv i kontrola, kao što obično nude takmičarske skijaške cipele. S druge strane, zahvaljujući savremenim materijalima i tehnologijama, i dalje nude udobnost, manju težinu i, uz nešto veću zapreminu, udobnost za duge skijaške dane. Takve pancerice su po dizajnu nešto uže od istih koje biraju početnici ili senior skijaši i omogućavaju skijašu veću kontrolu u svim fazama skretanja.

Teži i veći skijaši, koji svojom konstitucijom prirodno proizvode veće snage, takođe su pogodni korisnici pancerica višeg ranga, jer ih pri korišćenju mekših pancerica samo preopterećuju, pa im pancerica ne obezbeđuje adekvatnu podršku i stabilnost u okretu.

Pri kupovini pancerica višeg ranga moramo biti svesni da u suprotnom žrtvujemo izvesnu udobnost, jer je konstrukcija  nešto uža, ali zauzvrat, skijaši su nagrađeni neuporedivo boljim odzivom skija, osećajem skijanja i prenosa sila tokom skijanja, što nas dovodi do savršenih okreta.

Proizvođači teže kontinuiranom poboljšanju kroz razne inovacije. Neke inovacije olakšavaju navlačenje i izuvanje skijaških cipela, druge omogućavaju blagi nagib nogu skijaša već u osnovnom položaju i time lakši ulazak u zavoj. Većina vrhunskih pancerica kombinuje različite materijale u različitim delovima istih, čime se obezbeđuje bolji odnos između težine i krutosti. Konstrukcija pancerica takođe varira u zavisnosti od pola. Ženske pancerice su obično šire i niže u predelu stopala i uže u predelu stopala i bolje se prilagođavaju prirodnom obliku stopala.

Prilikom kupovine pancerica moramo obratiti pažnju na veličinu i tvrdoću koja odgovara našem skijaškom umeću. Da bismo najlakše utvrdili koji model će nam najviše odgovarati sa širokim asortimanom, dobro je isprobati što više pancerica istog ranga, različitih proizvođača. Tako ćete lakše pronaći pancerice koje će vam omogućiti lako i udobno skijanje. skijaške senzacije. U prodavnicama INTERSPORT možete pronaći kvalitetne ski brendove Atomic, Head, Fischer, Nordica, Salomon i McKinley, koji u svojoj ponudi sigurno imaju i savršene pancerice za vas.

AUTOR:

Žan Kralj
Ski instruktor SLOSKI Demo Team