Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Skijanje

Sa početkom zime svi ski centri, kod nas i u regionu, su uveliko spremni da otpočnu pripreme za novu sezonu skijanja. Neki od njih će nas obradovati novim stazama, novim ili zamenjenim ski liftovima, novom signalizacijom, obogaćenim pratećim sadržajem i ponudom, a svi će se potruditi da do prvog snega obave sve potrebne radnje, kako bi svaki centar zablistao u punom sjaju.

Alpsko skijanje i dalje dominira, dok snoubording postaje iz godine u godinu sve popularniji. Veoma su popularni centri koji pored staza za skijanje i snoubord, nude i staze namenjene za nordijsko skijanje. Za iskusne skijaše izazov je skijanje po neutabanom snegu i u prirodi gde nema gužve, pa postaje sve više popularno skijanje van uređenih staza.

Sa tako bogatom ponudom nije lako izabrati skijalište za ovu sezonu, ali je izvesno da će skijanje u sezoni 2023. sigurno biti intenzivnije u odnosu na sezonu skijanja 2022. zbog svih poznatih ograničenja koja su bila prisutna.

Mnogi skijaši, a posebno početnici prednost daju domaćim ski centrima i skijalištima u okruženju. Srbija ima bogatu ponudu za skijanje, koja će zadovoljiti svakog skijaša. Goč, Divčibare, Zlatibor i Stara planina su idealna mesta za obuku skijanja i opušteniju atmosferu sa manje gužve, zbog čega su omiljena mesta za skijaše rekreativce, porodice sa decom i sve koji ne provode mnogo vremena na ski stazi i kojima su manja skijališta dovoljna za njihove potrebe i želje.

Za skijaše koji traže izazov, koji strastveno i dugo skijaju, Kopaonik kao naš najveći moderan ski centar je omiljena destinacija. Aktivnosti se na Kopaoniku ne završavaju kada padne noć, jer je mnogima noćno skijanje jedinstvena prilika da još malo skijaju u posebnoj atmosferi snežnih staza pod svetlima reflektora i mesečine

Od skijališta u našem okruženju, veliku posećenost je zabeležila Jahorina. Jahorina je u sezoni skijanja 2022. imala maksimalno iskorišćen kapacitet. To je došlo kao rezultat stalnog ulaganja u modernizaciju centra, pristupačnim cenama smeštaja i drugih usluga i lepim, široko uređenim stazama. Iskustva skijanja na Jahorini su izuzetno pozitivna, kako za početnike tako i za veoma iskusne skijaše. Sportisti koji su ljubitelji prirode u Sloveniji vole da je posete i u sezoni skijanja, a posebno zbog blizine skijališta Austrije i Italije. Osim skijanja u Sloveniji, možete sebi priuštiti jedinstveno iskustvo, da svaki dan skijate u drugoj državi i uživate u tome. Blizina ski centra Sljeme Zagrebu i okolini je omogućila skijanje koje se brzo, često i lako može organizovati. Takođe, skijanje na Sljemenu je idealno početnike i obuku.

Sigurni smo da se niste zaustavili na ovim, nama najbližim skijalištima i da ste u svojoj skijaškoj praksi otkrili sve prednosti i izazove skijanja na Dolomitima u Italiji, Alpima u Francuskoj i Švajcarskoj i drugim poznatim skijaškim destinacijama. Ukoliko nista a želite, nova sezona skijanja 2023. je pravo vreme.