Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

ŠTAPOVI ZA PLANINARENJE

Planinarenje je još ugodnije sa dobrom opremom kojom povećavate svoju sigurnost. Štapovi za planinarenje zasigurno su pri vrhu popisa najkorisnije planinarske opreme. Štapovi za planinarenje tokom hodanja aktiviraju mišiće ruku i gornjeg dela tela, a povećavaju i stabilnost pa poboljšavaju iskorišćavanje energije.

  • Pomažu pri usponu i spuštanju.
  • Na putu prema vrhu pomoću njih povećavate korisnu snagu svog koraka jer aktiviraju i mišiće gornjeg dela tela i ruku.
  • Kada hodate sa štapovima, možete hodati u ravnomernom ritmu koji je i sa aspekta potrošnje energije ekonomičniji.
  • Pri spuštanju u dolinu pomažu vam u uspostavljanju ravnoteže i stabilnosti.
  • Štapovi nude dve dodatne potporne tačke, što smanjuje mogućnost proklizavanja na snežnoj ili klizavoj podlozi.
  • Štapovi rasterećuju zglobove i kosti koji su pri spuštanju podvrgnuti znatno većim silama nego na ravnici.
  • Štapovi  vam mogu pomoći kad staza vodi kroz grmlje i pri različitim opasnostima, sa njima možete odgurnuti neku granu i skloniti paučinu.
štapovi

OBUĆA ZA PLANINARENJE

Za ovu vrstu aktivnosti prikladna je plitka obuća za planinarenje, u nekim slučajevima i obuća za trčanje po neuređenim terenima. Najvažniji deo obuće za planinarenje jeste đon. Preporučuje se da đon srednje mekoće omogući dovoljno komfora i  bude opremljen posebnim sistemom prigušenja. Podloga mora biti dovoljno tvrda kako bi dobro prianjala i na mekoj podlozi. Donji deo đona trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne gume što osigurava dobro prainjanje I na vlažnom terenu.

Većina proizvođača za proizvodnju gornjeg spoljašnjeg dela obuće za planinarenje koriste izdržljive materijale, koji takođe prkose korenima i stenama. Neki modeli su opremljeni posebnim pertlama koji omogućavaju jedinstveno zatezanje, a I ne moraju biti vezana.