Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Nordijsko hodanje 5

Hodanje predstavlja najstariji, prirodan i najjednostavniji oblik ljudskog kretanja. To je svestran oblik fizičke aktivnosti i vežbanja. Dobro služi svim generacijama, bez obzira na njihovu kondiciju. Može se prilagoditi za obuku ili za osobe sa zdravstvenim problemima. Posebno je popularno nordijsko hodanje, koje koristi lagane, ergonomski dizajnirane štapove odgovarajuće dužine. Po pravilu se izvodi na manje zahtevnim, ravnijim ili blago talasastim terenima. Korišćenjem štapova možemo povećati efikasnost normalnog hodanja bez štapova. Ova vrsta hodanja podrazumeva veće opterećenje mišića, ali istovremeno rasterećuje zglobove. Posebno su aktivni mišići trupa, ramenog pojasa i ruku. U poređenju sa klasičnim hodanjem, potrošnja kalorija kod nordijskog hodanja se kaže da je i do 30% veća.

Odakle dolazi nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje se razvilo u Skandinaviji. Za vrhunske rezultate skijaškim trkačima nije bio dovoljan trening na snegu, već su morali da treniraju i leti uz štapove. Za dovoljno efikasan letnji trening, takmičari su imitirali osnovne korake klasične tehnike skijaškog trčanja, dvotaktni dijagonalni kontakt. Imitacija skijaškog trčanja na suvom uz pomoć štapova je stoga postala deo treninga vrhunskih skijaša. Ovo poslednje postoji skoro jedan vek.

Najveće prednosti

Nordijsko hodanje blagotvorno deluje na sve vitalne funkcije našeg organizma. Izuzetno je efikasna preventivna aktivnost protiv stresa, plućnih bolesti, poremećaja u funkcionisanju srca i krvnih sudova, dijabetesa i raznih oblika psihičkih Šetnja u prirodnom okruženju na svežem vazduhu deluje opuštajuće i umirujuće na sve. Pošto se smatra vidom rekreacije za različite generacije, pruža odličnu priliku za porodična okupljanja, ali i druga druženja. To je odličan način da svoje slobodno vreme provedete aktivno sa prijateljima

Oprema

Kako je nordijsko hodanje jedna od dugotrajnijih aktivnosti i izvodi se na otvorenom, za optimalno i efikasno izvođenje neophodna je udobna oprema koja obezbeđuje pravilno izvođenje tehnike. Glavni deo opreme su štapovi, ali su nam potrebne i odgovarajuće patike za trčanje i sportska odeća koja ne ometa naše kretanje i odvodi znoj.

Kada biramo štapove, moramo obratiti posebnu pažnju na 4 ključna faktora su:

  • odgovarajuća dužina šipki,
  • kvalitet materijala,
  • dizajn ručke u obliku petlje,
  • vrsta krplja.

Preporučena dužina stubova se dobija množenjem visine vašeg tela sa faktorom 0,7. Ali bolje je imati šipke malo duže nego prekratke. Visokokvalitetni štap dobro prigušuje vibracije i ima visoko težište. Drška stuba mora da pruža dobar oslonac i da nosi težinu tela. Dostupni su jednodelni fiksni štapovi, koji su pogodni za nordijsko hodanje i trčanje, i dvodelni ili višedelni, koji su pogodni za intenzivno hodanje po padinama. Fiksne šipke su lakše. Savršeno apsorbuju vibracije. Sastav materijala diktira krutost i cenu štapa. Najkvalitetniji materijali ne prenose stresne vibracije na laktove, zglobove ili ramena. Oni mogu izdržati veliko opterećenje. Ovo poslednje je izuzetno važno jer se na njih oslanjamo tokom aktivnosti. Štapovi za nordijsko hodanje imaju ergonomski dizajniranu ručku. Posebna petlja omogućava oslobađanje šipke tokom odgurivanja i oslobađanje ruke. Petlje se izrađuju u različitim veličinama. Krpe za sneg su prilično male. Na kraju imaju pravilno oblikovan vrh. Njegova svrha je da obezbedi stabilnost štapa kada se ubaci u bazu. Vrh je napravljen od izdržljivog metala, nešto ređe od gume.

Finalisti među nordijskim štapovima
 McKinley Impulse 1.0

McKinley Impulse 1.0 su štapovi za nordijsko hodanje. Izrađeni su od fiberglasa, što obezbeđuje malu težinu. Opremljeni su specijalnom ergonomski dizajniranom ručkom, napravljenom od kombinacije plute i polipropilena, koja takođe ima sigurnosni kaiš. Pored toga, nude i gumenu zaštitu za vrhove

1

Leki SPIN

Leki Spin

Leki Spin su dvodelni štapovi za nordijsko hodanje od tvrdog aluminijuma HTS 5.5, koji vas podržavaju svuda, bez obzira na raznovrsnost terena. Zahvaljujući sistemu zaključavanja Speed Lock, lako se može podesiti na dužinu između 100 i 130 cm. Vrh od tvrdog metala lepi se za bilo koju površinu, a dodatak Power Grip obezbeđuje najbolju vuču na asfaltu. Sistem Trigger 1 omogućava lako otpuštanje kaiša na dršci.