Sadržaj

Ostali sportovi

Mnogo šetnje na otvorenom prostoru je potrebno kako ljudima tako i psima. To doprinosi njihovoj većoj opuštenosti, što se brzo odražava i na njihovo ponašanje. Pošto su to aktivnosti koje pas obično obavlja zajedno sa vlasnikom ili većim društvom, ta aktivnost je odlična prilika za povezivanje sa ljudima.

Danas je na raspolaganju ogroman broj opcija za aktivnosti na otvorenom prostoru u svim godišnjim dobima, kako za vas tako i za vašeg najboljeg krznenog prijatelja. U toku cele godine možete ga povesti sa sobom na trčanje ili planinarenje, zimi su tu zimski sportovi (trčanje zimi, nordijsko hodanje…), a leti neki drugi sportovi kao što je vožnja bicikla, rolera, kanua… Izbor aktivnosti zavisi od fizičkih mogućnosti i karaktera psa, koji su u velikoj meri određeni njegovom rasom. Zbog toga je pri doziranju intenziteta sporta važno dovoljno dobro poznavati svog psa, da biste mogli proceniti koliko kretanja i koliko intenzivno i dugo aktivnost može da traje. Pošto je proces odrastanja psa proces upoznavanja njega i njegove porodice, razvija se i fizička spremnost, posebno u toku prve godine. U principu, nije preporučljivo opterećivati pse dužim, fizički napornim aktivnostima pre prve godine, jer može doći do povreda. Zahteva se isti način prilagođavanja i ako je vaš pas stariji.

U principu, niže rase nisu najčešće spremne za intenzivne sportske aktivnosti, ali ima i odstupanja od ovog pravila. U svakom slučaju, najvažnije je postepeno intenzivirati aktivnosti sa psom, izabrati one koje odgovaraju njegovom karakteru i prilagoditi ih njegovom uzrastu.

Neke rase su zimi podložnije prehladama, pa za veoma hladno vreme možete obući psa, ali ne preterujte, jer se pas može brzo zagrejati i pregrejati u toku trčanja. Do pregrevanja može doći i kada su visoke temperature, pa se ne preporučuje ljudima, kao ni psima intenzivne aktivnosti na vrelom suncu.

Trčanje

Trčanje je najosnovniji oblik kretanja i za ljude kao i za pse. Naravno, potrebno je poštovati neke osnovne principe postepenosti. Da bi trčanje sa psom bilo prijatno i zabavno za oboje, potrebno je postepeno produžavati aktivnost, nekoliko puta praviti pauze i obezbediti vodu i poslastice.

Povodac treba da bude lakši od uobičajenog. Pričvrstite ga na poseban pojas za trčanje sa psom, koji omogućava nesmetano trčanje i na pojas pričvrstite flašu sa vodom, hranu, ključeve ili mobilni telefon. Kako biste psa navikli na aktivnost trčanja koristite povodac za trcanje sa psom, koji je elastičan.

Planinarenje

Planinarenje je odličan hobi i za psa i za čoveka. Naravno, preporučljivo je postepeno pripremati svog četvoronožnog prijatelja za duže pešačke avanture. Ali pre nego što krenete na planinarenje sa svojim psom, ne zaboravite da se pravilno opremite.

Kao što su planinarska jakna i planinarske pantalone obavezan deo vaše opreme. Flaša za vodu i posuda za vodu neizostavni deo opreme za vašeg psa. Ne zaboravite da ponesete poslasticu vama i vašem četvoronožnom saputniku, za vreme na vrhu osvojenog brda.

Biciklizam

Po toplom letnjem vremenu, biciklistička tura sa četvoronožnim ljubimcem je veoma zabavna. Međutim, ako želite da bude i bezbedno, sledi nekoliko osnovnih saveta. Pas prvo treba da se navikne na bicikl. Prvo gurajte bicikl pored sebe, a ljubimca pričvrstite na kratki povodac tako da bicikl bude između vas i psa.

Nakon uspešnog starta, sedite na bicikl i počnite da vozite polako. Vozite biciklom na manje prometnim stazama. Pas uvek treba da trči na strani koja je suprotna od saobraćaja. Takođe, ne zaboravite na vodu za psa i odgovarajući odmor koji mu je takođe potreban.

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje se smatra sportskom aktivnošću koja postaje sve popularnija među ljudima, jer ima mnogo pozitivnih efekata na naš organizam. Ali ako to radite sa svojim ljubimcem, može biti još zabavnije i prijatnije.

Iako u rukama držite štapove za nordijsko hodanje, možete sa sobom poneti igračku za psa poput lopte i baciti je psu sa namerom da je vrati. Igračka za psa je odličan način da začinite bilo koju aktivnost u prirodi, pa će nordijsko hodanje za psa brzo postati zabavno.

Uverite se da je sport sa vašim psom bezbedan

Bez obzira koju od navedenih aktivnosti izaberete, ni u kom slučaju ne zaboravite na odgovarajuću opremu kako za sebe tako i za svog četvoronožnog ljubimca. Ovo značajno utiče na veću bezbednost i smanjuje rizik od povreda. Međutim, kada sa psom idete na put automobilom, koristite gepek koji pruža veću sigurnost i siguran transport u automobilu. Aktivnosti u prirodi su za psa uvek posebna avantura, jer i on svojim čulima istražuje novu okolinu i sigurno će uživati u druženju sa drugim psima.