Skijanje i zimski sportovi

Kako odabrati štapove za skijanje?

Značaj skijaških štapova se neznatno promenio izgledom skija. Nekada su instruktori skijanja zahtevali da je obavezno posedovanje štapova prilikom svakog zavoja. Carving tehnikom način skijanja je znatno promenjen, a samim time i upotreba štapova. Skijaški štapovi su sada više usredsređeni na balans i stabilnost, ali su i dalje izuzetno korisni kako za start, tako i za čekanje na žičarama.

Kako odabrati dužinu štapova za skijanje?

Naravno, svaki skijaš se suočava sa pitanjem kako odabrati pravu dužinu skijaških štapova? Za ovo, i dalje važi klasičan princip: okrenite štap naopako, uhvatite ga odmah ispod male krplje i postavite tako da je rukohvatom oslonjen na pod. Tada vaš lakat treba da bude savijen pod uglom od 90 stepeni. Ako je tako, izabrali ste štap pravilne dužine.

Koji materijal se koristi za izradu kvalitetnih štapova za skijanje?

Aluminijum je najčešće korišćeni materijal za izgradnju skijaških štapova. Nudi optimalan odnos čvrstoće, izdržljivosti, otpornosti, male težine i, poslednje, ali ne manje važno, cene. Na vrhu liste najpoznatijih proizvođača nalaze se štapovi od karbonskih vlakana. Obezbeđuju stabilnost i krutost i značajno su manji u odnosu na tip aluminijumskih štapova.

Dizajn skijaških štapova

I kod skijaških štapova dizajn takođe igra veoma važnu ulogu. Skijaši vole da im celokupna slika bude usklađena, pa stoga žele da im i štapovi budu u skladu sa ostalom opremom. Većina proizvođača, odličan primer je Elan, nude štapove koji se grafički uklapaju u skije. U svojoj paleti imaju štapove koji su dizajnirani za trkače, rekreativce, za ženske i dečije skije.

skijaški štapovi

Različiti sistemi traka

Klasični štapovi su opremljeni trakama kroz koje se provuče ruka i na taj način se poveća sigurnost da se ne izgube tokom skijanja. Leki brend, koji se smatra stručnjakom u svetu skijaških štapova, nudi poseban Trigger sigurnosni sistem kod koga kaiš ostaje na rukavici.

Dečiji skijaški štapovi

Na kraju, nekoliko reči o skijaškim štapovima za najmlađe. U principu, pravilo je da deci čak i ne trebaju do šeste/sedme godine. Ali kada dostignu to doba, polako počinjemo sa pričam o skijanju sa štapovima. Naravno, i ovde se postavlja pitanje dužine štapova. Kod dece princip određivanja dužine štapova je sličan kao i kod odraslih skijaša.

Više o odabiru pravih pancerica možete pogledati ovde.