Skijanje i zimski sportovi

PANCERICE

Bez obzira na to koje ćete zimske užitke praktikovati, treba napomenuti važnost dobre obuće i prikladne odeće. Za obuću je važno da je vodootporna, da ima dobru toplotnu izolaciju i da je opremljena  đonom koji osigurava dobro prianjanje na blago vlažnim i strmim površinama. Odeća mora biti izrađena od materijala koji se brzo suše. Prijatni sunčevi zraci ne treba da vas dovedu u zabludu, na suncu vam može biti prijatno, ali u hladu se već oseća zima jer je tlo pokriveno pod snegom. Zato se u ovakvim uslovima preporučuje slojevito oblačenje.

Cipele za skijanje se brinu za to da noga prilikom skijanja bude na svom mestu i da se osećaj sa skija što nesmetanije prenose na skijaša.

Uopšteno, postoji uverenje da su skije daleko najvažniji deo opreme za skijanje. Ta je tvrdnja samo delomično istinita jer skijama pripada samo pedeset posto. Drugih pedeset posto pripada cipelama za skijanje.

S’ obzirom na to da u njima provedete ceo dan i u prilično nepovoljnim vremenskim uslovima, možda im pripada i nekoliko procenata više. Ali činjenica je da se oni najljepši osećaji sa skija upravo preko cipela prenose na skijaša. Drugim rečima, to znači da čak i dobre i efikasne skije potpuno gube svoje dobre karakteristike ako nemaju potporu kompatibilnih cipela za skijanje. Verovatno bi u idealnom svetu cipele za skijanje i skije bile potpuno integrisane. Budući da to zbog različitih razloga nije moguće, proizvođači se tome nastoje što više približiti.

Veličina

Veličina

Prvo je pravilo prilikom odabira da cipele za skijanje trebaju biti prave veličine. Ako odaberete prevelike, noga prilikom skijanja neće biti čvrsto na svom mestu. Moguće pomicanje krije sliku pravih osećaja, a osim toga, sve skupa nije najsigurnije. Ako odaberete premale, u njima nećete izdržati dugo, noge će vas boleti i pojaviće se neugodni žuljevi.

Činjenica je da u slučaju cipela za skijanja nije tako jednostavno otkriti pravu veličinu, kao što se čini na prvi pogled.

Zato se odabiru cipela treba posvetiti sa velikom merom preciznosti i sistematike, a po mogućstvu treba uzeti u obzir nekoliko osnovnih principa:

  • za početak precizno izmerite stopala. Većina proizvođača svoje proizvode označavaju pomoću takozvane Mondopoint klasifikacije koja omogućava relativno pouzdano poređenje među pojedinim proizvođačima;
  • većina proizvođača jednim brojem spoljašnjosti pokrivaju dva broja stopala;
  • treba obuti obe cipele, čvrsto ih stegnuti i držati ih na nogama najmanje deset minuta;
  • prilikom isprobavanja postavite se u skijaški stav, kolena gurnite malo prema napred i uverite se da je noga sa svih strana dobro obuhvaćena;
  • peta pre svega treba biti čvrsto na svom mestu;
  • preporučljivo je isprobati više modela različitih proizvođača. Na taj način utvrdićemo šta najviše odgovara obliku stopala.

Tvrdoća

Podjednako važna kao debljina jeste i tvrdoća cipela za skijanje. Koliko ćete tvrde cipele odabrati najviše zavisi od nivoa skijaškog znanja i telesne težine.

  • tvrđe cipele namenjene su skijašima vrlo dobrog skijaškog znanja i veće telesne težine;
  • tvrdoću cipela označavamo takozvanom savitljivošću koju označavaju brojke od 50 do 150. Takmičari skijaju u cipelama koje nose oznaku od 130 do 150. Izvrstan rekreativac koji nije teži od 80 kilograma obično odabira cipele sa oznakom između 90 i 110. Za prosečnog rekreativca dovoljna je tvrdoća oko 70. Ženama su namenjeni mekši modeli;
  • prosečni rekreativci ne bi trebali birati pretvrde modele cipela za skijanje. Sa takvim pogrešno odabranim cipelama uveliko ćete smanjiti užitke na snegu, a osim toga, u neprimerenim cipelama gotovo je nemoguće izdržati celi dan.

Klasifikacija

Cipele za skijanje dele se na najmanje četiri osnovne grupe. Pritom u obzir uzimamo nivoe skijaškog znanja, broj skijaških dana i pol:

  • najbolji skijaši u potrazi za maksimalnim skijaškim užitkom i što boljim osećajem spremni su i malo pretrpeti. Njima su namenjene cipele za skijanje koje su verzija takmičarskih modela. Reč je o prilično tvrdim cipelama čija se savitljivost kreće između 100 i 130, izvrsno prianjaju uz nogu, ali su zbog toga malo manje udobne;
  • dobri rekreativci zadovoljiće se malo mekšim modelima čija se savitljivost kreće između 90 i 110. No, ti modeli mnogo su udobniji i omogućuju celodnevne skijaške užitke;
  • prosečni rekreativci udobnost stavljaju na prvo mesto. Njima su namenjeni mekši modeli cipela za skijanje (savitljivost između 70 i 90) koji su izvrsno toplo izolovani (neki modeli nude i mogućnost upotrebe posebnih grejača). U tim cipelama bez problema se može izdržati ceo dan;
  • većina proizvođača misli i na žene kojima je često hladno za noge. Njima su namenjeni posebni modeli koji se odlikuju kombinacijom udobnosti i izvrsne toplotne zaštite. Nekoliko modela nudi i mogućnost grejanja posebnim grejačima.

    Nega

    Cipele za skijanje imaju relativno dug vek trajanja. Ako skijate petnaest do dvadeset dana u sezoni, izdržaćete oko pet godina. Naime, u to vreme memorijska pena od koje je dizajnirana unutrašnjost cipele gubi većinu svojih karakteristika, a osim toga, istroši se i plastika od koje je izrađena spoljašnjost.

    Ali taj argument je istinit samo ako je odgovarajuće održavate:

    • nakon skijanja cipele za skijanje treba obrisati i osušiti;
    • preporučljivo je i izvući unutrašnju cipelu i osušiti je odvojeno od plastike;
    • suve cipele treba čuvati u zakopčanom položaju jer plastika od koje je spoljašnjost izrađena samo na taj način čuva svoj oblik;
    • pre upotrebe cipelu nikako ne smete ostaviti na hladnom jer je pre svega tvrđe modele takoreći nemoguće obući ako su hladni.