Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Brojne pahulje. Kristalni vazduh. Crvena lica. Vruć čaj. Topli šal. I naravno klizaljke. Klizanje na ledu je jedna od najpopularnijih zimskih radosti. To je jedna od onih zimskih radosti u kojima se prepliću sport, uživanje i romantika. Klizanje po glatkom ledu, u zimskim džemperima i šalovima, zimi daju poseban šarm. Zvuk klizaljki na ledenoj površini je jedan od zimskih simbola. Skoro svaki grad zimi nudi klizanje svojim građanima i posetiocima. Bilo da živite tamo, ili dolazite u goste tražeći neki zgodan smeštaj, obavezno posetite neke od sledećih klizališta. Najveću ponudu klizaljki i ostale sportske opreme možete naći u Intersportu.

Beograd

Rekreativno klizanje u Beogradu iz godine u godinu počinje sve kasnije zbog vremenskih uslova koje baš i ne priliče zimskom dobu. Ali – klizališta ne nedostaju prestonici.

Svaku zimsku klizališnu sezonu tradicionalno početkom oktobra otvara Ledena dvorana Pionir. Deca ali i svi ljubitelji klizanja nestrpljivo čekaju sredinu decmbra kada se otvara „glavna stvar“ – „Ledeni park“ na Trgu Nikole Pašića. Pored pozorišnih predstava, besplatne škole klizanja i di džejeva, biće nekoliko odličnih koncerata ali i, po prvi put, sankanje! Klizalište će biti postavljeno, oko fontane.

I ostala manja ili veća klizališta u Beogradu biće otvorena u drugoj polovini decembra i radiće do februara ili čak marta naredne godine. Od značajnijih klizališta u Beogradu, naravno, ukoliko vremenski uslovi dozvole (potrebno je manje od 15 stepeni)  biće otvoreno najveće klizalište u Beogradu, na stadionu „Tašmajdan“, a pored njega klizalište ispred TC „Delta City“, koje se otvara pod sloganom pod sloganom “Naoštrite klizaljke“.

Novi Sad

Ledena Šuma, zimska manifestacija u Dunavskom parku u Novom Sadu, biće centar zimskih prazničnih dešavanja sa bogatim programom i klizalištem na ledu. Novi Sad će, na oko 1.200 metara kvadratnih ledene površine, imati klizanje na zatvorenom klizalištu.

Ovo je idealno za uživanje u čaroliji parka na ledenoj stazi koja okružuje jezero, što daje potpuno novu dimenziju ovom zimskom sportu. Klizači ali i oni koji nisu vični ovoj disciplini, moći će da uživaju u prelepom ambijentu Dunavskog parka koji će biti otvoren i prohodan za sve one koji požele da zavire u ovu bajku.

Beč

Klizališta u Beču su najomiljenije zimske lokacije za aktivnosti zimi, a na mnogima se organizuju i kursevi klizanja za početnike. Beč nudi veliki broj klizališta na otvorenom kao i u zatvorenom prostoru, a klizanje je jedna od najpopularnijih sportskih aktivnosti u gradu tokom zime, naročito među mlađom populacijom. Ponuda klizališta u Beču je raznovrsna i ima za svakog po nešto, od početnika do profesionalaca, a na mnogim mestima se mogu iznajmiti i klizaljke.

Svake zime u Beču posebnu atrakciju prestavlja “Ledeni san” ispred bečke gradske kuće, Rathaus. Ovo poznato klizalište na otvorenom je jedna od najvećih zimskih atrakcija u gradu. Bečlije mogu već da uživaju u „Malom ledenom snu“ , klizalištu koje je otvoreno još 16. novembra. Posle malog klizališta od 18. januara se na istom mestu postavlja pravi veliki “Ledeni san” gde će  klizači moći da uživaju u zimskim čarolijama do 3. marta 2019. Svake godine veliki broj Bečlija i tursta uživa klizajući u prelepoj atmosferi u srcu austrijske prestonice.

London

Svake godine u decembru, britanska prestonica je centar prazničnih festivala. Na različitim krajevima grada, lokalno stanovništvo i turisti su pokriveni različitim atrakcijama.

Dvorište legendarne kuće Somerset iz 18. veka pretvara se u jednu od najlepših gradskih ledenih klizališta na svetu. Neoklasična fasada nudi fantastičnu pozadinu. Ledena površina se pretvara u neku vrstu ledenog plesa kada se menja muzika, osvetljenje i svečana atmosfera. Oni koji vole kulturu, romantiku i autentičnu britansku zimu, trebalo bi da posete ovo klizalište u Londonu. U blizini su snimani mnogi holivudski hitovi. Kada padne mrak, na ovom mestu naročito mogu da uživaju mladi pošto di-džejevi puštaju popularnu muziku.

New York

Svaki film koji se snima u Njujorku u decembru je obavezan da uključi scenu iz jednog od dva čuvena klizališta koja su uređena u novogodišnjem vremenu na mestu koje nikada ne spava.

Prvi se nalazi pored Rokfelerskog centra, koji je takođe ukrašen predivnom jelkom pored klizališta.

Klizači u Njujorku su možda najrazmaženiji na svetu s obzirom na veliki broj klizališta širom grada, ali jedno se naročito ističe ono u Central parku, gde se nalazi klizalište Wollman Skating Rink, koje je simbol zimskih radosti najluđeg grada na svetu.