Sadržaj

Trendovi

Aktivni jednodnevni izleti ili vikendi su uvek bili i biće odličan način da provedete svoje slobodno vreme. Međutim, ako na putovanju doživite beskrajno lepe poglede i prirodne atrakcije, onda je to pravi odmor za vašu dušu i telo.

Ako se pitate gde da odete na vikend putovanje, obavezno pogledajte šta vam predlažemo. Ovo su samo neke od najboljih ideja.

Zelengora – Bosna i Hercegovina

Kada vam se jave oni trenuci da želite dušu svoju da odmorite, onda pravac Zelengora i njena glečerska jezera. Zelengora je pitoma i blaga planina sa prelepim jezerima: Donje i Gornje bare, Belo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko i Borlovačko. Ni u jednom izboru nećete pogrešiti, jer je priroda prepuna pašnjaka, raznovrsnih životinja, a staze su dobro obeležene. Šetajte oko jezera i uživajte u prelepoj prirodi, ribicama i patkicama.

Bjelasica – Crna Gora

Bjelasicu najviše volimo zimi, zbog snega, na proleće zbog cveća i leti kao spas od vrućine. Ipak ona je najlepša na jesen. Prijatno sunce, umirujuće boje, lišće pod nogama, miris jabuka, ukus čaja..Planinske ture pružaju izvanredan pogled gotovo na sve crnogorske planine, vrhove Prokletija, kao i planinske vrhove na Kosovu. Nesvakidašnji pogled, planinarenje kroz gustu bukovu šumu, pa sve do samog vrha Zekove glave na 2117 mnv, gde sa vidikovca imate izvanredan pogled na Troglavu, Crnu glavu i Pešića jezero. Teren je pregledan, kao na dlanu. Osvežite se najboljom vodom sa izvora, pa se spustite na Pešića jezero i uživajte u svim aktivnostima. Za one koji vole trail, preporučujemo međunarodnu trail trku na Bjelasici. Bjelasicu možete doživeti i noću! Kampujte na Troglavi sa svojim najdražim ljudima i spavajte u društvu sa prirodom.

Zlatna planina, Treskavac – Severna Makedonija

Planina Zlatna je mala planina u blizini Prilepa. Mala ali veoma atraktivna svojim stenovitim špicevima i svojom pozicijom, jer dominira tim delom Prilepskog polja. Njen vrh Treskavac je dobio ime zbog brojnih gromova koji pogađaju vrh, koji je jedna konusna gomila krupnih kamenih blokova. Uživaćete u planinarenju kružnom stazom od manastira Treskavac, polja Zagrad, do dela Prilepa koji se zove Varoš, gde možete slikati karakterističnu stenu zvanu Slon i opet se vratiti do manastira. Uspon na vrh Treskavac od manastira ide stazom kojom mogu proći i manje iskusni planinari. Sa vrha prizor je fantastičan! Neka vas ne iznenadi gromobran u obliku zlatne jabuke.

Pirin, vrh Vihren  – Bugarska

Pirin će vas u bukvalnom i u figurativnom smislu ostaviti bez daha, što zbog velike visine na kojoj se pešači, preko 2500 mnv, što zbog neverovatnih predela i prelepih krajolika. Vrh Vihren na 2914 mnv je treći najviši vrh na Balkanu, posle Musale i Olimpa. Prin je nacionalni park koji vredi posetiti, ali uspon na Vihren je rezervisan samo za iskusne planinare. Često će vas na vrhu Vihrena dočekati i malo snega, uz jak vetar i još jaču hladnoću, zbog toga je dobra i kvalitetna oprema veoma važna i neophodna. Da biste uživali u spektakularnom pogledu sa najvišeg vrha, obezbedite sebi topline i udobnost odeće i obuće. Pirin je poznat po naglim i brzim promenama vremena, uostalom ova planina ime je dobila po staroslovenskom bogu Perunu, bogu groma i olujnog neba. Koliko god mi sebe doživljavali kao snažne i nesalomive, toliko smo zapravo mali i nemoćni u odnosu na veliku i moćnu prirodu.

Moldoveanu  – Rumunija

Moldoveanu na 2544 mnv je najviši vrh južnih Karpata i Rumunije. Iako tehnički nije preterano zahtevan, dužina staze i velika visinska razlika koja se prelazi u toku dana, čine ga ozbiljnom planinarskom avanturom. Veliki je izazov za iskusne planinare, koji znaju šta treba poneti od opreme za ovakve ture i koji imaju dobru kondiciju i spremnost da se dođe do vrha i uživa u nezaboravnom pogledu. Za uživanje koje preporučujemo svima je poseta manastiru Brancoveanu, koji izgleda veličanstveno i raskošno. Srednjevekovni grad Brašov sa istorijskim centrom, baroknim fasadama i kamenim zidinama će vas prijatno ugostiti, posle napornog planinarenja.

Plitvička jezera, planinarska staza do Medveđaka – Hrvatska

Ko ne poznaje Plitvička jezera sa svojom netaknutom prirodom, smaragdnim jezerima, vodopadima i gustom šumom? Kada ste u ovom kraju, nikako ne treba propustiti uspon na Medveđak. Do njegovog vrha vodi pešačka staza koja će vam oduzeti 4 do 6 sati i voditi vas kroz gustu bukovu šumu. Ali trud se na kraju isplati, bićete nagrađeni prelepim pogledom na deo Plitvičkih jezera, malu kapelicu i Ličku Plješivicu.

Jezero Balaton ruta, Badacsoni – Mađarska

Za spektakularan pogled i zadivljujući pejzaž, ne propustite 438 metara visok usamljeni Badacsoni, koji se nalazi na severnoj obali jezera Balaton. Uprava nacionalnog parka napravila je izuzetno prijatnu geološko-botaničko-zoološku prirodnu stazu koja će vas sigurno oduševiti. Iako je aktivnost lave prošlost, danas se ovde nalaze mnogi posebni geološki oblici. Na njegovom području raste i posebna sorta grožđa od koje se proizvodi odlično vino. Svakako nije suvišno istaći da vas na putu čeka jedinstveno kulinarsko iskustvo.

Često se dešava da zaboravimo koliko je magičnih i skrivenih kutaka skriveno u našoj blizini. Prelazak granice, dodatno podstiče naš entuzijazam za putovanje. Sigurni smo da će vas sve pomenute planinarske destinacije impresionirati, vodite računa samo o odgovarajućoj opremi i uvek proverite vremensku prognozu kada krenete. Sva iskustva su svakako lepša i sigurnija po lepom vremenu!