Sadržaj

Trendovi

Zimski raspust je vreme kada se deca odmaraju od školskih obaveza i posvećuju se zabavi. Deca vole kada je cela porodica na okupu i kada možemo da učestvujemo u nekim zajedničkim  aktivnostima. Hladni zimski dani mogu biti prava inspiracija za zajedničke aktivnosti. Još ako ima snega, prava stvar!

Tek kada padne sneg, stvori se pravi osećaj da je zima. Grudvanje, sankanje, pravljenje Sneška Belića, šetanje po snegu uvećava taj osećaj čarolije. Deca to najbolje osećaju. Vreme provedeno sa njima, ostaje najlepša uspomena na detinjstvo.

Skijanje, sankanje, grudvanje, klizanje na ledu i ostale sportske aktivnosti tipične za zimski period bude najlepše uspomene na zimu, a kod dece i na zimski raspust. Svako godišnje doba ima svoje blagodeti koje valja iskoristiti i uživati u njima.

Podsetite se igara kojima ste se vi radovali i naučite svoje dete. Zimske dane iskoristite za porodični boravak na snegu na nekoj planini ili u svom dvorištu. Korist će biti višestruka-vaše dete će udisati svež vazduh, lepo će se igrati i biti veselo.

AVANTURE NA SNEGU

Danas se za zimu uglavnom vezuje skijanje, snakanje i klizanje, kao da se niko više ne seća grudvanja, Sneška Belića, “slikanja” u snegu… Naravno, ukoliko ste u prilici da odete na planinu, sa odgovarajućom opremom, podrazumeva se da će glavne dečije igre na snegu biti upravo skijanje i sankanje.

Jedna od najomiljenijih dečijih igara na snegu je svakako sankanje. Potrebne su vam dobre sanke, i nikako ne smete da zaboravite zlatno pravilo da deca sama vuku i, eventualno nose svoje sanke! Na taj način, osim što jačaju mišiće ramenog i leđnog pojasa, ujedno stiču odgovornost i obavezu prema svojim stvarima i sportskim rekvizitima. Ukoliko je vaš mališan stariji od šest godina, onda može samostalno da se spušta niz padinu, dok je mlađoj deci potrebna pomoć roditelja prilikom spuštanja ili pri zaustavljanju.

Aktivno vreme na snegu deca mogu da provedu i na klisku koji se koristi za spuštanje niz padinu.

OPREMA ZA ZIMSKE ČAROLIJE

Ako, ipak, deca provedu zimski raspust kod kuće, i tada postoji nekoliko aktivnosti na snegu koje ih mogu zabaviti i rekreirati. Iskoristite svaku priliku i izvedite dete na sneg. Kada mališan počne da se igra i da trči po snegu skinite mu jaknu, kapu i šal (da se ne bi oznojio), a istog trenutka kada zajapureno stane, obavezno ga ponovo utoplite.

  • Nekoliko gradskih klizališta ove zime omogućiće besplatno klizanje za sve đake. Klizaljke možete iznajmiti na samom klizalištu, a za one koji će puno vremena provesti na njima, isplativija je kupovina klizaljki.
  • Aktivnosti na snegu možete da započnete grudvanjem. Rukavice u ovom slučaju nisu potrebne, jer će mu samo prilikom pravljenja prve grudve biti hladno. Međutim, kako aktivnost odmiče, telo se zagreva, a ruke postaju toplije. Uostalom, grudvanje bez rukavica je dobro za poboljšanje cirkulacije dečje šake. Rukavice će biti potrebne kada igra prestane.
  • Ima li išta lepše na snegu nego da pravite Sneška Belića? Kestenovi, grančice, kamenčići – zameniće oči, usta i štap. A ako od kuće ponesete i šargarepu za nos, vaš mališan će sa zadovoljstvom učestvovati u ovoj snežnoj ceremoniji.
  • I na kraju, slikanje u snegu! Prvo proverite da li se ispod snežnog pokrivača krije panj ili veći kamen, a onda dete može da se valja i da se baca koliko želi. Sneg je idealan za dečije ludorije, jer ublažava svaki udarac i pad. Sve što bi detetu u ovom slučaju bilo potrebno je dobar skafander i čizme za sneg.

Koju god aktivnost da izaberete za svoje dete, znamo da ćete uživati. Mi smo tu da vam olakšamo opremanje mališana za zimske radosti.