Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Znamo da je svaki početak težak, ali kada je sport u pitanju, verujte da će vam se uložen trud višestruko vratiti. Ukoliko ste ove sezone odlučili da naučite da skijate i oprobate svoje veštine u ovom najpopularnijem zimskom sportu, ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje, imunitet, kondiciju, već ćete doživeti i puno zabave i uživanja na skijalištu. Ovaj ski priručnik treba da vam da putokaz, reši neke dileme i olakša pripremu za vašu novu sportsku avanturu.

1. Oprema za skijanje i kako je izabrati

Za skijanje su vam potrebne: skije sa vezovima, pancerice, štapovi, zatim: kaciga, naočare i rukavice. Ukoliko kupujete opremu, ona mora biti namenjena za početnike. Odvojite vreme i sa pažnjom birajte opremu, uz obaveznu pomoć stručnih prodavaca. Obzirom da je kupovina skija i pancerica značajan izdatak, naša preporuka je da, naročito dok ne ovladate tehnikom skijanja, iznajmite opremu. Opremu možete iznajmiti u svom gradu ili na skijalištu. Za prvi put je najbolje da iznajmite opremu u svom gradu, jer nema gužve i imate više vremena za isprobavanje, a uz posvećenost i stručnu pomoć izabraćete opremu idealnu za vas.

Kaciga, iako tako ne izgleda, je lagana i neophodna za zaštitu i toplinu glave. Možete kupiti kacigu sa vizirom, jer vam u tom slučaju naočare nisu potrebne. Pored toplih i ojačanih rukavica, korisno je ispod kacige imati podkapu, naročito ukoliko kaciga nije vaša, zbog higijene i dodatne topline. Kada se odlučite za kupovinu, kvalitetne pancerice neka vam budu prve na spisku, oblikovane samo za vašu nogu, udobnost i komfor, dok skije zaista možete godinama iznajmljivati.

2. Odeća za skijanje

Na skijanju je hladno i treba se toplo obući, ali zaboravite na perjane jakne i vunene džempere ispod. Prave skijaške jakne su izrađene od sasvim drugačijih, savremenih materijala, one su lagane, vodootporne, a istovremeno prozračne i imaju džep za skipas. Uz njih idu skijaške pantalone, ergonomski dizajnirane, vodootporne, izdržljive, sa zaštitom od prodora snega. Ponovo su moderni kombinezoni za skijanje, ali njih možete nositi samo na skijanju, dok skijašku jaknu možete nositi i van staze. Kao prvi sloj oblačenja za skijanje je neophodan aktivan veš, koji se sastoji od majice i donjeg dela.

Jedino aktivan veš će vam omogućiti suvoću, komfor i toplinu, eliminišući vlagu sa tela. Kao srednji sloj oblačenja idealan je duks za skijanje od flisa, ili tanki sportski duks sa visokom kragnom, izrađen od tehničkog elastičnog i prozračnog materijala. Važno je imati i posebne ski čarape, jer su one duge, tople i imaju posebna zadebljanja i pojačanja tamo gde treba. Važno je da su noge suve i tople i samo ski sportske čarape vas neće nažuljati, zbog toga nabavite najmanje 2 para.

3. Izaberite skijalište i vreme koje odgovara vašim potrebama

Sva skijališta su posebna na svoj način, imaju raznovrsnu ponudu aktivnosti i za svakoga po nešto, ali ako ste početnik birajte ski centre sa velikom ponudom plavih- lakih staza, koje su idealne za učenje. Za učenje su najbolje široke, dobro održavane staze, na kojima nema gužve. Potrudite se da izbegnete vikende, praznike i zimski raspust, kada su na svim skijalištima velike gužve, što vam zbog vaše nesigurnosti sigurno neće prijati.

4. Učite da skijate uz pomoć instruktora

Skijanje možda izgleda jednostavno, a zapravo nije. Samo ako dobro savladate tehniku skijanja, osećaćete se bezbedno i sigurno na stazi, a samim tim više ćete uživati u skijanju. Zato, neka vas uče samo licencirani instruktori, koji na pravi način znaju da vam prenesu znanje i daju korisne informacije i savete. Nemojte štedeti novac za učenje, a kasnije i nadogradnju tehnike skijanja, jer vam to omogućava da budete samouvereni, sigurni i bezbedni na stazi. U svakom ski centru organizovane su ski škole, koje po vrlo popularnim cenama omogućavaju obuku. Ukoliko vaš paket aranžman uključuje i ski školu, iskoristite je. Ulaganje u znanje je najvažnije, jer bez znanja ni najbolja oprema neće pomoći.

5. Budite strpljivi, pravite pauze i odmarajte dok skijate

Kada završite sa ski školom ili instruktorom, korisno je da nastavite sami da skijate, kako biste bolje savladali i utvrdili naučeno znanje. Bilo bi dobro da neko od iskusnijih skijaša iz vašeg društva, to vreme provede sa vama. U obuci budite strpljivi, jer je za sve potrebno vreme, ali nemojte se odmah razočarati ili odustati kada se pojave prve prepreke. Važno je da dobro procenite svoje mogućnosti i da se ne umarate previše. Planirajte češće pauze u kojima ćete se odmoriti, ugrejati, popiti nešto toplo ili se zasladiti omiljenom poslasticom i nastaviti dalje sa više energije i elana.

6. Priprema kondicije

Skijanje je fizički zahtevna sportska aktivnost, pa je pre odlaska potrebno dobro pripremiti telo, ojačati mišiće i steći kondiciju. Ako se već bavite sportom i redovno trenirate, onda samo možete pojačati vaše redovne fizičke aktivnosti. Ukoliko niste u formi, na vreme počnite da stičete kondiciju svakodnevnim brzim hodom, najmanje 5-10km. Ojačajte mišiće nogu radeći redovno čučnjeve i iskorake i postepeno povećavajte intenzitet. Dobra priprema tela je izuzetno važna, kako biste maksimalno iskoristili vreme na stazi, bez neprijatne upale mišića.

7. Planirajte troškove

Na vreme sagledajte troškove skijanja i obezbedite za to potrebna sredstva. Pored cene izabranog aranžmana, informišite se o ceni ski pasa, iznajmljivanja opreme, servisa i čuvanja opreme, cenama ski škole, grupnih i individualnih časova sa instruktorom. Planirajte bar jedan večernji izlazak, za poseban doživljaj autentične atmosfere restorana i kafića. Ukoliko putujete van zemlje, ski zdravstveno osiguranje je nešto što obavezno treba da imate.

Kada se skijanje nauči, toliko se strasno zavoli, da svake godine postaje „must have“ uzbudljivo i zabavno skijaško iskustvo. Vidimo se uskoro na stazi!