Sadržaj

Biciklizam

Biciklizam kao svakodnevnica

Da li vam put do posla predstavlja prepreku koju biste vrlo rado zamenili uživanjem u opuštenoj gradskoj vožnji bicikla? Ili ste ipak jedan od onih tipova ljudi koji uživaju u usponu na Divčibarima?

Biciklizam je u Srbiji doživeo naglu ekspanziju nakon uređivanja biciklističkih staza. Koje su za rezultat imale povećanje interesovanja kako za gradsku tako i za brdsku vožnju. Naboj adrenalina prilikom oštrijeg spusta ili ipak lagodan osećaj vetra u kosi su razlog neprestane želje za vožnjom. I konstantnim otkrivanjem koji je to stil vožnje najpogodniji za nas.

Duži niz godina vožnja bicikla u Srbiji je nešto što se neguje od malih nogu, prva star koju naučite nakon što prohodate. Biciklističke trke sa najboljim prijateljem ili izleti sa porodicom su samo neke od avantura kojih se uvek rado sećamo i koje uvek sa željom iščekujemo.

Biciklizam je mnogo više od okretanja pedala!

Sportske aktivnosti bile one rekreativne ili profesionalne su veoma bitne kako za razvoj dece, tako i za održavanje kondicije, zdravog duha i poboljšanje zdravlja. I ako je mnogim biciklistima vožnja bicikla samo jedan vid zabave, vožnja ima ogroman uticaj na zdravlje. Vožnja bicikla je fizička aktivnost u kojoj su uključene gotovo sve grupe mišića, a najbolje od svega je to što svi mogu voziti bicikl, bez obzira na starosno doba.

Ukoliko bismo posmatrali samo trošenje kalorija dok vozite bicikl, ono je značajno manje u odnosu na trčanje ili plivanje u istom vremenskom periodu. Međutim, ono što mnogi zanemare jeste da je i opterećenje koje imate na svom telu značajno manje. Vožnjom bicikla štedite zglobove i kolena, što definitivno nije slučaj sa trčanjem. Vožnjom bicikla štedite i kukove i članke, a jačate mišiće i širite vaša pluća, poboljšavate rad srca i razvijate motoričke sposobnosti.

Biciklističke staze u Srbiji

Bilo da vozite u gradu ili ste zaljubljenik u adrenalinsku vožnju po brdovitom terenu u prirodi, biciklističke staze će vas prohodno voditi do tržnog centra u srcu grada gde se možete odmoriti, odnosno spomenika na vrhu planine sa koje se pruža magičan pogled. Uspon u prvoj brzini je vredeo!

U svim većim gradovima Srbije pored pešačkih staza pružaju se i označene biciklističke staze, često obojene drugom bojom asfalta, koje se odvajaju kod svakog šumarka čineći vožnju pravim užitkom u prirodi. Najprometnije gradske ulice imaju biciklističke staze pa je izlazak sa društvom u grad biciklom postao trend.

Tamo gde prestaje asfalt počinje mountain biking. Ovaj sport i njegovi zaljubljenici vole pre svega uzbuđenje, napornu vožnju planinskim stazama, skakanje po stenama i gudurama… Vole vidik sa brdskih vrhova, preskakanje oborenog drveća, vožnju cvetnim proplancima. Spoj biciklizma i planinarenja, kao i boravak u čistoj prirodi – poseban je doživljaj i pruža posebno uzbuđenje i osećaj slobode.

Kroz Srbiju prolazi Dunavska biciklistička ruta koja nosi oznaku Euro Velo 6, što znači da se nalazi na trasi Atlantik – Crno more Evropske biciklističke federacije (ECF). Raznovrsnost reljefa Srbije, pored rekreacije za bicikliste amatere, dobra je i za Međunarodnu biciklističku trku „Kroz Srbiju“, osnovanu 1939 godine.

Biciklizam vas može odvesti preko čitave Srbije uzduž i popreko. A gde god da vas put nanese, moći ćete da uživate u pejzažima predivne prirode.

Koliko je oprema važna u biciklizmu?

Odabir bicikla je svakako najvažniji deo opreme pre pakovanja hrane i vode u ranac. Raznovrsnost ponude vam omogućava da izaberete bicikl koji će savršeno odgovarati kako vama tako i putu po kojem vozite. Za brdski biciklizam potrebni su kvalitetni amortizeri i kočnice, a za gradsku vožnju korisno je zvonce, sigurnosni lanac i bidon za vodu.

Varijacije koje doprinose funkcionalnosti pomoći će vam u odabiru kacige sa više ventilacionih otvora ili sa držačem za naočare. Štitnici šarenog dizajna za mališane ili pomoćni točkovi za početnike. Biciklističke majice i šorcevi su uvek uočljivih boja sa reflektujućim detaljima, izrađene od kvalitetnih materijala koji eliminišu znoj, a takođe imaju i male priručne džepove.

Ako krećete na duži put obavezno se opremite prenosivom pumpom koja zauzima veoma malo prostora u biciklističkom rancu a može biti od ogromne pomoći. Niko ne voli da prlja ruke i muči se nameštanjem spalog lanca…Tako da kvalitetni delovi vašeg bicikla koje redovno održavate garantuju doživljaj koji ćete voleti.