Skijanje i zimski sportovi

Zima za sportske romantičare. Da li znate krpljanje? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, ona je odličan način da otkrijete najskrivenije i najsnežnije kutke naše prirode. Sa krpljama možete doživeti zimu na veoma poseban način, a istovremeno ćete učiniti mnogo dobrog svom telu. Sa odgovarajućom zimskom obućom i krpljama u bilo kom trenutku možete ići na zimski izlet u prirodu. Veoma poseban doživljaj je svakako kada padne mnogo snega – tada priroda postaje posebno magična. Pitate se zašto?

Doživite svu lepotu zimske prirode uz krplje

Svi vi koji ste ikada probali krpljanje znate da je to nezaboravna zabava i odličan trening. Sve što vam je potrebno je sneg, štapovi i par krpelja i, naravno, mnogo dobre volje i pozitivne energije. Ako ste tek počeli da se bavite krpljanjem, vreme je da se upoznate sa tim – sigurni smo da će to uskoro postati vaša omiljena zimska aktivnost. Kretanje na krpljama je u osnovi hodanje po snegu, sa posebno prilagođenom obućom ili krpljama.

One imaju veću površinu od, na primer, vaših planinarskih čizama, tako da vam stopalo ne tone duboko u sneg kada zakoračite. Sa krpljama možete hodati po dubokom i mekom snegu bez većih poteškoća. Koliko je lako hodati sa krpljama govori i činjenica da je u snežnim predelima sveta ovo glavni način hoda od jednog mesta do drugog. U našoj zemlji krpljanje je u poslednje vreme jedan od najpopularnijih oblika rekreacije.

Pozitivni efekti hoda u krpljama

Slično drugim oblicima rekreacije, hod u krpljama ima mnogo pozitivnih efekata na naš organizam. Aktivnost bi se mogla uporediti sa planinarenjem, osim što vam je u ovom slučaju apsolutno potreban sneg. Pošto koristite motke kada hodate, radite na praktično svim mišićima svog tela i jačate srce i pluća. Činjenica je da krpljanjem utičemo na bolje opšte stanje i zdravlje. Najbolji deo je što otkrivate najskrivenije kutke prirode dok se krpljate i uživate u jedinstvenim pogledima na snežnu prirodu.

Koja vam je oprema potrebna za krpljanje? Za bezbedno i bezbrižno krpljanje najvažnija je odgovarajuća oprema. Od toga zavisi i naše blagostanje, pa vodite računa o sledećim delovima opreme:

• Cipele koje su napravljene od aluminijuma, gume ili drugih visokotehnoloških materijala. Kao rezultat toga, oni su lakši, izdržljiviji i zahtevaju manje održavanja. Ako ne planirate da kupujete bitve, svakako ih možete iznajmiti u svim zimskim centrima.

Obuća za planinarenje koja će obezbediti najbolji kontakt sa krpljama. S obzirom na to da ćete sa njima šetati po snegu, svakako vam preporučujemo vodoodbojnu obuću koja će vam noge zagrejati uprkos kontaktu sa snegom.

Štapovi za hodanje koji će vam pružiti podršku, a istovremeno će vam olakšati penjanje na brdo. Važno je da stubovi na kraju imaju široke krplje koje sprečavaju prekomerno potonuće u sneg.

• Odgovarajuću odeću koja će vas zaštititi od hladnoće i vetra. Ne preterujte sa debljinom odeće, obratite više pažnje na to da je odeća vodoodbojna i topla. Izaberite nekoliko tankih slojeva odeće koje možete da skinete ako vam postane vruće. Za krpljanje preporučljivo je koristiti gamaše koje sprečavaju ulazak snega u vašu obuću.

Kada idete na dugu šetnju sa krpljama, ne zaboravite rezervnu odeću. Uvek imajte dovoljno tečnosti sa sobom, tako da je termosica sa toplim čajem obavezan dodatak u rancu. Kada idete na krpljanje po mraku, ne zaboravite na čeono svetlo, koje će aktivnost učiniti bezbednijom.

Otkrijte zimu u Srbiji- sve je moguće sa krpljama!

Uz odgovarajuću opremu, sa krpljama možete ići praktično gde god želite. Slovenija, poznata po svojoj netaknutoj prirodi, savršena je za ovu zimsku aktivnost. Postoji mnogo mogućnosti da otkrijete prirodu, ali nemojte zanemariti dolenavedene predloge:

  • Tara. Planina Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji i predstavlja deo Dinarida. Njena visina iznosi 1.500 metara. Tara je poznata po prelepim pejzažima, bogatom florom i faunom, kao i brojnim turističkim atrakcijama. To su popularni kanjon reke Tare, vodopadi i izvori, kao i mnoštvo planinarskih staza. Osim toga, Tara je poznata po proizvodnji meda.
  • Kopaonik. Kopaonik je planina u centralnoj Srbiji, poznata po svojim visokim vrhovima, prelepim pejzažima, raznolikim turičkim atrakcijama, ski centrima, koji su popularni tokom zimske sezone, svojoj divljini i bogatoj flori i fauni. Osim toga, tu se nalaze i brojne planinarske i biciklističke staze kao i različita izletišta. Tu se nalazi i Nacionalni park Kopaonik, sa preko 50 endemskih vrsta i jedinstvenom kulturnom i istorijskom bastinom. Kopaonik je pravo mesto za ljubitelje prirode, avanture i rekreacije.
  • Zlatar. Planina Zlatar se nalazi u zapadnoj Srbiji, u području Zlatiborskog okruka. Planina Zlatar je poznata po svojim divnim livadama, šumama od bora i jele, kao i po mnoštvu planinarskih staza koje se protežu kroz planinu. Osim toga, Zlatar je poznat po proizvodnji meda, sirutke i sireva. Zlatar je takođe poznat po svom zdravom klimatu i lekovitim izvorima, pa je često poseta za one koji traže oporavak i reklasaciju. Plaanina Zlatar je pravo mesto za one koji žele da istraže diviljinu i lepotu prirode, kao i da se opuste u mrinom i zdravom okruženju.

Padine prekrivene snegom zahtevaju aktivno slobodno vreme. Ako ste i vi romantičar u duši, sigurni smo da će krpljanje uskoro postati vaša zavisnost