Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Kampovanje je vrlo ugodan, zabavan, zdrav i društven način provođenja odmora. Predstavlja odličan spoj prirode koji kombinujemo druženjem sa porodicom i prijateljima. Možete li zamisliti lepši odmor?

Tada razmišljamo gde će stajati naš šator – naša kuća u pokretu. Možemo ga smestiti uz more ili jezero, ispod planinskih vrhova, usred šume i mnogih drugih prirodnih mesta. Kampovanje je još prijatnije ako sa sobom imate još neke dodatke. Zato smo napravili spisak šta je dobro poneti sa sobom kada se otisnete u prirodna prostranstva.

Vreće za spavanje

Spavanje u šatoru je dosta prijatnije ako ste poneli posteljinu za spavanje i ako pokrivate vreću za spavanje. Podloge za spavanje mogu biti u obliku jastuka na nduvavanje (postoje i samonaduvavajući) ili pene. Vreće za spavanje, koje su opremljene rajferšlusom celom dužinom, takođe se mogu koristiti kao odvodni kanali. Za letnje dane vreće za spavanje ne smeju biti predebele i tople. Postoje čak i vrlo tanke verzije koje su stvorene za tople letnje noći.  Na stablima u blizini šatora možemo pričvrstiti i drift mrežu, koja je namenjena za letnje posetioce prirodnih staništa.

Svetiljke i zaštita od insekata

Kada boravite u kampu, potrebna vam je prikladna svetiljka. Najpraktičnija je ona koja se može obesiti na posebnu vešalicu ili staviti na sto. Za noć potrebna nam je i prenosna svetiljka koja se može nositi u džepu. Kada kampujemo, živimo u skladu sa prirodom i njenim stanovnicima. Nažalost, među njima su komarci i drugi insekti. Tu nam je potrebna posebna zaštita od insekata u vidu posebnih sredstva u obliku krema ili sprejeva.

šotor5

Stolovi, stolice i ležaljke

Za duže porodične kamp odmore  preporučuje se “kamp” oprema sa stolom, sklopivim stolicama i ležaljkama. Svi ovi predmeti uveliko poboljšavaju udobnost našeg života u prirodi. Međutim,prenosne ležaljke su korisne i za ležanje na plaži.

Kuhinja i pribor za jelo

Korisni kuhinjski pribor takođe idu uz opremu za kampovanje. Uz poseban šporet na plin možete pripremati dnevne obroke. Tu su i pribor za jelo izrađen od visokokvalitetne plastike, nerđajućeg čelika ili aluminija. Odlikuju se izuzetnom otpornošću i jednostavnom ponovnom upotrebom. Neki takođe imaju malu težinu, što znači da ih možete koristiti za duže šetnje.

Ako kampujete s malom decom, svakako se preporučuje opremanje posebnom opremom koje možete poneti sa sobom na plažu i zaštititi vaše mališane od sunčevih zraka. Ove jedrilice, koje takođe mogu biti jednostavni šatori, jednostavne su za sastavljanje, rastavljanje i nošenje.

Igrališta, štapovi za ribolov, sportski rekviziti …

Odmor u kampu je naravno izvrsna prilika za razne sportske i društvene aktivnosti. Zato je sjajno opremiti se ribarskim štapovima, loptom za odbojku na pesku, podvodnom maskom i perajama, te brojnim drugim igrama i društvenim igrama kako bi vaš letnji odmor bio zabavan.