Sadržaj

Trendovi

Evropsko prvenstvo u fudbalu, na kom će se takmičiti 24 najbolje reprezentacije kontinenta, ove godine se održava u 12 gradova širom Evrope. Na ovaj način UEFA proslavlja 60-tu godišnjicu održavanja ovog takmičenja.

Tokio će ovog leta biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje će oduševiti globalnu publiku japanskim gostoprimstvom i bogatom tradicijom. Olimpijada će se održati između 24. i 9. avgusta, a Paraolimpijada će se održati između 25. i 6. septembra.

U bogatoj istoriji letnjih olimpijskih igara postoji samo nekoliko gradova koji se mogu pohvaliti da su više puta bili domaćin. To su Atina, Pariz, London i Los Anđeles, a ove godine se pridružuje i Tokijo.

U vreme prvih Olimpijskih igara u Tokiju, Japan još uvek nije bio ultramoderna zemlja kakvu poznajemo danas. Zbog toga su pripremu olimpijade takođe koristili za modernizaciju infrastrukture svoje zemlje. Tokijo je za veoma kratko vreme izgradio stotine kilometara puteva, digli su se mnogi savremeni hoteli, a aerodrom Haneda je povezan sa modernom jednosmernom železnicom. Pored toga, ultra brzi vozovi Shinkansen počeli su da idu u Tokaido, povezujući glavni grad sa Kjotom i Osakom.

Igre 2020

U protekloj polovini veka mnoge stvari su se promenile. Japan je postao jedna od najrazvijenijih velesila. Tokijo je megapolis sa preko devet miliona stanovnika. Na mestu gde je stari stadion srušen 2015. godine, Japanci su izgradili novi centralni stadion, koji su zvanično testirali tokom prošlogodišnjeg ragbi svetskog kupa. Pored toga, sagrađen je veliki broj sportskih hala, a postojeći prostori su renovirani.

Za gledaoce ali i sportiste, uvedeno je ultra moderno prevozno sredstvo. Za prevoz će se koristiti vozila koja ne zagađuju okolinu, uključujući određeni broj vozila koja će biti prilagođena osobama sa invaliditetom.

ASICS – zlatni partner olimpjskih igara u Tokiju 2020

Olimpijada je ogroman organizacioni i logistički izazov koji ne bi bio moguć bez partnera. Organizatori igara u Tokiju sarađuju sa deset zlatnih partnera, uključujući svetski poznatog japanskog proizvođača sportske odeće Asics. Marka, koja je osnovana 1949. godine u Kobeu, obući će članove organizacionog odbora, funkcionere, sudije i volontere svojom obućom i odećom. Posetiocima će se dodeliti i posebna olimpijska kolekcija obuće i odeće.

Vredno je spomenuti zanimljivu promotivnu kampanju japanske aviokompanije JAL, koja će posetiocima igara pružiti čak 50.000 besplatnih avio karata.

Novi sportovi

Međunarodni olimpijski komitet na spisak Olimpijskih igara u Tokiju dodao je pet novih sportova. Ovo će biti prvi put da je zakazan i bejzbol turnir, a  klizači, surferi i sportski penjači premijerno će se takmičiti za olimpijske medalje.

Srpski aduti

Sa osam medalja osvojenih na Olimpijskim igrama u Riju srpski sportisti postigli su najbolji rezultat na Igrama od nezavisnosti. Dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane – najbolji rezultat od Igara u Seulu 1988. godine, kada su se naši sportisti takmičili pod zastavom SFR Jugoslavije. Davor Stefanek, koji je u finalu osvojio zlato u kategoriji do 66 kilograma.
Skakačica Ivana Španović „odletela je“ u petoj seriji (7.08), što joj je bilo dovoljno za bronzu i novi državni rekord.

Još jedno zlato osvojili su naši sjajni vaterpolisti. Delfini su u finalu ubedljivo pobedili Hrvatsku 11: 7 (3: 2, 3: 1, 3: 2, 2: 2) i potvrdili da za sada nemaju konkurenciju.

Posle velike borbe, košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u Riju. U finalu protiv Amerikanaca, poslednjeg dana Olimpijskih igara, tim Saše Đorđevića poražen je sa 66-96.

Već je jasno da će igre u Tokiju biti uzbudljiv multimedijalno-sportski spektakl koji ćemo svi zajedno će pratiti uz nasmejane maskote Miraitova i Someitija.