Sadržaj

Fudbal

Evropsko prvenstvo u fudbalu, na kom će se takmičiti 24 najbolje reprezentacije kontinenta, ove godine se održava u 12 gradova širom Evrope. Na ovaj način UEFA proslavlja 60-tu godišnjicu održavanja ovog takmičenja.

Evropsko fudbalsko prvenstvo je veliki događaj u svetu fudbala, a Euro 2020, koji se održava između 12. juna i 12. jula, će sigurno biti jedno od najvažnijih i najlepših ovogodišnjih sportskih takmičenja. Istorija evropskih prvenstava počinje 1960. godine, kada je domaćin finalnog meča bila Francuska. U to vreme za titulu su se borile samo četiri najbolje reprezentacije. U takmičarskom delu tadašnji Sovjetski Savez pobedio je bivšu Jugoslaviju i postao prvi koji je ušao na spisak evropskih fudbalskih prvaka. Kasnije je format finalnog turnira proširen na osam nacionalnih timova. U Engleskoj prvi put 1996. godine se takmičilo 16 timova. Na šampionatu 2016, u Francuskoj, na takmičenju su učestvovale 24 reprezentacije država starog kontinenta.

Jubilarnih 60 godina takmičenja

UEFA Euro 2020 biće nešto posebno u mnogim aspektima. Rukovodioci UEFE odlučili su da se ovogodišnji turnir odigra u 12 različitih gradova, 11 evropskih zemalja, u okviru proslave 60-te godišnjice Evropskog prvenstva. 24 učesnika će se takmičiti na stadionima u Amsterdamu, Bilbau, Budimpešti, Bukureštu, Bakuu, Dablinu, Glazgovu, Kopenhagenu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu. Polufinale i finale održaće se na legendarnom stadionu Vembli u Londonu. Ove godine prvi put će se koristiti sistem VAR na prvenstvu, što omogućava video proveru kontraverznih situacija.

Najbolje reprezentacije u borbi za titulu

Na turnir su se kvalifikovale sve najveće reprezentacije evropskog fudbala, uključujući reprezentacije Nemačke i Španije, koje su sa po tri titule, najuspešniji učesnici šampionata do sada. Titulu brani reprezentacija Portugala, na čelu sa Cristianom Ronaldom.

Adidas Uniforia

Adidas je tradicionalni sponzor zvaničnih lopti na velikim fudbalskim takmičenjima. Za ovogodišnje Evropsko prvenstvo kreirali su novu fudbalsku loptu koja je u svakom pogledu pravo savršenstvo moderne fudbalske tehnologije. Zvanična lopta Euro 2020 nosi ime Uniforia, što je kovanica reči “jedinstveno” i “euforija”. Ona predstavlja simbol jedinstva koji ne poznaje jezičke barijere i granice. Uniforia je napravljena od specijalnog materijala koji pruža izvanredan osećaj prilikom dodira i odličnu aerodinamiku. Sertifikovana je od strane FIFA Međunarodne fudbalske federacije i UEFA Evropske fudbalske federacije. Njen dizajn simbolizuje povezanost zemalja učesnica koje će se u sportskom duhu takmičiti za titulu evropskog prvaka u fudbalu 2020. godine.