Fudbal

Obožavamo ljeto jer nudi toliko različitih mogućnosti bavljenja vodenim sportovima na otvorenom – plivanje, snorkeling, ronjenje, kajaking, kanuing, surfing, a ne smijemo zaboraviti i sve popularniji SUP. Ako ste se i vi zaljubili u jednu od ovih aktivnosti, vjerojatno ste u međuvremenu primijetili da vaš klasični kupaći kostim nije dorastao svim izazovima – sputava vas u kretnjama, ne drži baš sve na mjestu kako bi trebao, a nije rijetkost da već nakon par nošenja bude spreman jedino za smeće. Razlog tomu je jednostavan – klasični kupaći kostimi namijenjeni uživanju na plaži uz brčkanje i kratko kupanje u moru nisu adekvatni za bavljenje vodenim outdoor sportovima.
Odabir badića za specifične vodene aktivnosti može biti izazovan zadatak. Različite aktivnosti zahtijevaju različite funkcionalnosti i dizajn kupaćih kostima. No, bez brige – naš vodič će vam pomoći da razumijete razlike između klasičnih kupaćih kostima i onih namijenjenih za ove aktivnosti te na što trebate pripaziti pri njihovom odabiru.

Koja je razlika između klasičnih kupaćih kostima i onih sportskih?

Kao što smo u samom uvodu naglasili, klasični kupaći kostimi su dizajnirani za opušteno uživanje na moru, rijeci ili jezeru. Naravno, oni su kreirani za aktivnosti u vodi, ali samo ako te aktivnosti obavljate više usputno. Njihove glavne karakteristike su usmjerene na estetiku. U prvom planu je dizajn, odnosno izgled kojeg u dotičnom badiću želite postići, a često je udobnost na drugom mjestu. Stoga nisu prikladni za intenzivnije vodene aktivnosti, pretežito zbog nedostatka podrške i specifičnih funkcionalnosti.

Kod takozvanih sportskih kupaćih kostima funkcionalnost, podrška i udobnost su na prvom mjestu, a to se ne očituje samo u materijalu nego i u dizajnu. Oni redom imaju ergonomski dizajn koji smanjuje otpor u vodi, pruža podršku i omogućuje slobodu kretanja. Materijali su odabrani za optimalnu izvedbu, trajnost i otpornost na klor, UV zrake i abraziju. Ističu se svojim aerodinamičnim dizajnom s minimalnim šavovima za što manje iritacije i dodatnim pojačanjima na ključnim mjestima. Pružaju podršku na području prsa, struka i bokova i kompresiju za mišiće.

Materijali za sportske kupaće kostime

Kupaći kostimi za sportske aktivnosti koriste specifične materijale koji pružaju funkcionalnost, trajnost i udobnost. Najčešći materijali od kojih se rade sportski badići su:
Poliester: Otporan na klor, UV zrake i trenje. Brzo se suši i zadržava oblik, što ga čini idealnim za plivačke kostime koji se često koriste u bazenima.
Elastan (Spandex/Lycra): Poznat po svojoj elastičnosti i sposobnosti da se rastegne do 5-7 puta svoje izvorne veličine. Kombinira se s drugim materijalima za pružanje udobnosti i fleksibilnosti. Idealno za plivanje, ronjenje i druge vodene sportove.
Neopren: Sintetička guma koja se koristi za izradu ronilačkih i surf odijela. Pruža izolaciju, zadržava toplinu i pruža zaštitu od hladne vode. Debljina neoprena varira ovisno o temperaturi vode.
Nylon: Lagan, otporan na trenje i brzo sušenje. Često se koristi u kombinaciji s elastanom za sportske kostime koji zahtijevaju fleksibilnost i trajnost.
Polipropilen: Otporan na kemikalije i vlagu, koristi se za dodatnu izolaciju i zaštitu u ekstremnim uvjetima.

Sportski kupaći kostimi za pojedine vodene aktivnosti

Kao i kod kupnje klasičnog badića, uvijek obratite pozornost prilikom isprobavanja da vam je dotični model udoban i da vas nigdje ne sputava. Isprobajte više modela, pa čak i veličina kako biste pronašli onaj idealan za sebe. Imajte na umu da vas odabrani kupaći kostim ne smije nigdje stiskati niti se urezivati. Zapravo bi se u svom sportskom kupaćeg kostimu trebali osjećati kao da na sebi nosite drugu kožu. Ovisno o pojedinoj vodenih aktivnosti, odabrat ćete modele koji se razlikuju po dizajnu, svojim specifičnostima, pa često i materijalu.

Kupaći kostimi za plivanje

Kupaći kostimi za plivanje su dizajnirani da smanje otpor u vodi i omoguće slobodno kretanje. Kostimi su često izrađeni od poliestera ili elastina, materijala koji su otporni na klor i brzo se suše. Jednodijelni kostimi i uske gaćice su popularni modeli jer smanjuju otpor i omogućuju maksimalnu slobodu kretanja. Naime, što je dizajn zatvoreniji, to pomaže u smanjenju trenja. Badići također imaju dodatnu podršku, posebno oko prsa i struka, kako bi osigurali stabilnost i udobnost tijekom plivanja.

Kupaći kostimi za ronjenje

Ronjenje zahtijeva posebne kupaće kostime koji mogu izdržati pritisak i pružiti dodatnu zaštitu. Zapravo kod ronjenja pričamo više o “odijelima/kostimima” nego i “badićima”. Neopren je najčešći materijal za ronilačke kostime zbog svoje izolacijske sposobnosti koja pomaže u održavanju tjelesne temperature. Debljina neoprena varira ovisno o temperaturi vode. Za toplije vode dovoljan je tanji neopren (oko 3 mm), dok je za hladnije vode potreban deblji neopren (5 mm ili više). Ronilačka odijela mogu biti jednodijelna ili dvodijelna s kapuljačama, rukavicama i čizmama za dodatnu izolaciju. Također, često imaju zatvarače za lakše oblačenje. Pružaju zaštitu od morskih organizama, abrazije i UV zraka.

.

Kupaći kostimi za snorkeling

Kada pričamo o badiću za snorkeling, on kombinira karakteristike plivačkih i ronilačkih kostima. Slično kao kod plivačkih kostima, materijali su otporni na klor te se brzo suše. U toplijim vodama, tanji materijali poput spandexa ili lycre su dovoljni. Preferirajte jednodijelne kostime i duže gaćice jer takvi modeli pružaju dodatnu zaštitu od sunca, ali i morskih organizama, poput meduza. Kostimi bi trebali pružati dovoljnu podršku bez ograničavanja pokreta, posebno oko prsa i struka.

Kupaći kostimi za surfanje

Surfanje zahtijeva kupaće kostime koji su funkcionalni, udobni i pružaju potrebnu zaštitu. Neopren je najčešći materijal za surfanje jer pruža toplinsku izolaciju i zaštitu od abrazije. Tanji neopren (1-2 mm) je prikladan za toplije vode, dok je deblji neopren (3-5 mm) bolji za hladnije vode. Jednodijelna odijela (wetsuits) ili dvodijelni kostimi s “rashguard” majicama i kratkim hlačama pružaju optimalnu kombinaciju zaštite i slobode pokreta. Kostimi bi trebali pružati dobru podršku, posebno oko prsa i struka, kako bi osigurali stabilnost tijekom surfanja.

Kupaći kostimi za kajaking i kanuing

Ove vodene aktivnosti možda se ne prakticiraju izravno u vodi, no kako postoji mogućnost pada u istu, za njih je potrebno nositi kupaći kostim. Vrlo je važno da odaberete badić koji se brzo suši, a za hladnije vode birajte neopren, dok je kombinacija spandexa i lyrce dobar odabir za toplije vode. Kako ćete biti izloženi suncu, a sunčeve zrake se dodatno odbijaju o vodenu površinu, savjetujemo odabir badića koji pokriva što veću površinu tijelu. Možete također odabrati i “rashguard” majice dugih rukava. Savjetujemo odabir dužih gaćica/hlačica iz veoma praktičnog razloga – zbog naglih kretnji i skliske površine manja je mogućnost da će se tijekom prakticiranja ovih vodenih aktivnosti duži modeli nabrati i stvoriti neugodu na donjem dijelu tijela.

.

Kupaći kostimi za SUP

SUP zahtijeva kupaće kostime koji su udobni, pružaju zaštitu i omogućuju slobodu pokreta. Popularni su dvodijelni kostimi jer pružaju veću slobodnu kretanja, a dugačke ili capri hlačice pružaju dodatnu zaštitu od sunca. Idealan odabir su i takozvane “rashguard” majice koje dodatno štite gornji dio tijela od sunca.

Kako pravilno održavati sportske kupaće kostime

Pravilno održavanje sportskih kupaćih kostima ključno je za produljenje njihovog vijeka trajanja i očuvanje funkcionalnosti. To je posebno važno jer često sportski badići znaju biti cjenovno skuplji, stoga želite da vam oni potraju što duže. Veoma važno je pravilno održavanje kupaćeg kostima.
Bez obzira na to jeste li badić koristili u slanoj ili slatkoj vodi, važno je ispiranje nakon svake upotrebe. Kupaće kostime NE prati u perilici za rublje nego to uvijek činite ručno. Naime, perilica može oštetiti elastična vlakna. Uvijek koristite blage deterdžente i nikad nemojte koristiti izbjeljivače ili omekšivače jer oni slabe vlakna i mogu se zadržati na tkanini. Po mogućnosti kupaći kostim nemojte sušiti izravno na suncu kako bi boja ne bi izblijedila te kako sami materijal ne bi oslabio. I ovdje vrijedi pravilo – NIKAD nemojte kupaći kostim sušiti u sušilici za rublje.
Slijedeći ove savjete, možete izabrati i održavati kupaće kostime koji će vam pružiti najbolju podršku i udobnost za sve vaše vodene avanture. Bez obzira na aktivnost, pravilno odabran i održavan kupaći kostim značajno će poboljšati vaše iskustvo u vodi, omogućujući vam da se fokusirate na uživanje i postizanje svojih ciljeva.