Sadržaj

Plivanje i vodeni sportovi

Poslednjih godina veslači koji stoje uspravno dok klize po površini vode postaju sve češći prizor na našim divnim rekama i jezerima. I ne samo po rekama i jezerima. Sve ostale vodene zone postale su teren za treniranje novog sporta na vodi – kanu ili veslanje.

SUP kao skraćenica znači upravo to – Stand Up Paddle. „Jahanje talasima“ uvek je bio prizor za kojim smo čeznuli na malim ekranima, sve dok daska za surfovanje nije postala inspiracija za novi, danas brzo rastući sport u našim mirnim vodama. Blago preuređen i prilagođen, dodato mu je veslo i dašak Havaja kako bi se prilagodio našoj klimi i podneblju.

Surfovanje kao preteča supanja

Pretpostavlja se da je supanje nastalo iz praktičnih razloga. Naime, treneri za surfovanje na Havajima pre sedamdesetak godina, trenirali su svoje učenike prateći ih na dasci za surfovanje, dok su veslali. Tokom poslednjih dvadeset godina, legende surfovanja danima bez talasa održavale su svoju formu i vežbale tehniku i stabilnost, veslajući na daskama u stojećem položaju – i čak se stavljajući u idealan položaj za poziranje pred kamerama. A postoji teorija da SUP vuče svoje korene od stojećih polinezijskih ribolovaca u svojim drvenim kanuima.

Bilo kako bilo, jedrenje na dasci kao podvrsta surfovanja uvedeno je početkom 2000-ih kao oblik rekreacije i raširilo se vrtoglavo od Tihog okeana do svih mora, jezera i reka sveta.

Za početnike, planinare i lovce na adrenalin

Ovaj sport je veoma popularan jer ne zahteva posebno prethodno znanje i sjajnu kondiciju. Vrlo je lako naučiti, a s vremenom se tehnika usavršava, kao i mišići celog tela i fitnes raste. Ne tražite posebne uslove poput velikih talasa za surfere – baš bilo koju vodenu površinu. Pored vesla, osoba ima dodatnu podršku za hvatanje ravnoteže i nameće tempo koji joj odgovara.

SUP je zaista sport za sve – kako za početnike na mirnoj vodi, tako i za iskusnog majstora takmičarskog duha, jer je prerastao u takmičarski sport. Jednako je dostupan osobama koje žele odmor, meditativna iskustva i rekreaciju, ali i zavisnicima o d adrenalina na brzim i opasnim rekama. Takođe je pogodan za razgledanje vode, čak i u venecijanskim kanalima i rekama duž ledenih planina. Ogromni potencijal SUP-a prepoznali su čak i majstori joge, tako da postoji i SUP joga koja se praktikuje na potpuno mirnoj vodi, sa daskom usidrenom na jednom mestu.

Podela po materijalu

Prema materijalu od koga su izrađene, postoje dve osnovne vrste SUP daski – tvrde i naduvavajuće. Tvrde, uglavnom idu uz iskusne surfere jer su malo čvršće pa dostižu veću brzinu. Zasnivaju se na poliuretanu i poliesteru i ugljeniku, što je vrlo popularno među profesionalcima. Drvo je kod nekih dodato samo zbog izgleda, dok „stara škola“ prepoznaje samo drvo – vrlo osetljivo i zahtevno za održavanje.

U većini slučajeva, govoreći o trendovima naše klime, SUP-ovi na naduvavanje su aktuelni. U tom pogledu, tehnologija je u skladu sa zahtevima tržišta, a daske na naduvavanje ne zaostaju značajno za tvrdim daskama u pogledu snage, ali i brzine. U naduvanom obliku nude potpuno zadovoljavajući stepen torzije i stabilnosti.

Izbor daske prema nameni

Industrija dasaka razvila se do te mere da zadovoljava čitav spektar namena – počevši od onih surferskih za “jahanje talasa“, preko takmičarskih dasaka, onih za brze planinske reke, do daska za krstarenje i onih višenamenskih.

Surf daske za talase kraće su i užeg nosa i repa. Njihov zakrivljen oblik pruža bolja manevarska svojstva na talasima, zbog čega nisu primerene za mirnu vodu, gde lošije prate smer te su nestabilnije i sporije.

Race SUP-ovi su za takmičarsku namenu. Uski su i dugi od 12’ do 14’, kako bi bili brži i primereniji za trke, ali time postaju i nestabilniji. Stoga, nisu primereni za početnike.

White Water SUP svojom robusnom građom primeren je za spuštanje brzim planinskim rekama. Njegov veliki volumen i širina, te dužina manja od 10’, doprinosi stabilnosti i otpornosti na udare o dno i kamenje duž reke.

Touring SUP služi za krstarenja, mirnije vode i veslanje na dužim relacijama. Zahvaljujući širini i voluminoznosti, primeren je za početnike. Takođe, omogućuje i downwind paddling odnosno spuštanje niz vetar. Vrh mu je obično u obliku slova V, što osigurava glatko, brzo i pravolinijsko kretanje na površini vode.

Dimenzije SUP-a i proporcije veslača kao ključni kriterijumi

Nakon što smo mu odabrali namenu (mirna ili brza voda, na talasima ili bez njih) i lokaciju (otvoreno more, zalivi, jezera, reke…), pri izboru SUP-a u obzir moramo uzeti još neke kriterijume. Kako bismo što bolje izabrali, preporuka je prvo pozajmiti ili iznajmiti dasku kako bismo sami na vodi osetili šta nam najbolje odgovara.

Osim što moramo uračunati nivo iskustva i koliko često ćemo da veslamo/surfujemo, od velike su važnosti naše proporcije odnosno visina i težina, kao i dužina, širina i debljina SUP-a.

Za početnike su primerenije šire i deblje daske jer one pružaju veću stabilnost. Međutim, ta ista širina nije poželjna u takmičarske svrhe jer negativno utiče na postizanje brzine.

Osim što su uži, takmičarski  su SUP-ovi sa zadatkom brzine, i duži. Po pitanju proporcija veslača, treba uzeti u obzir da će niži veslač teže veslati na preširokoj dasci i moraće više da se naginje pri manevrisanju. S druge strane, višem veslaču biće potreban i veći SUP.