Sadržaj

Biciklizam

Pre početka biciklističke sezone morate prvo da proverite tehničku ispravnost svog bicikla. Kao prevozno sredstvo, bicikl mora da ima funkcionalnu prednju i zadnju kočnicu, belo prednje svetlo za osvetljavanje puta i crveno trepćuće svetlo sa zadnje strane, reflektivne elemente na bočnim stranama i pedalama, zvonce, pravilno napunjene pneumatike i odgovarajuće postavljenu visinu sedišta i upravljača. Pedantni biciklista pobrinuće se još i za blatobrane, zaštitu za lanac, prtljažnik, kao i za korpu za prtljag. Za kvalitetan rad bicikl treba da bude i temeljno očišćen.

Podjednako je važna i oprema biciklista. Na glavi je potrebno da imate biciklističku kacigu koja će vas zaštititi od povreda pri mogućem padu. Izuzetno je važno da se pobrinete i za sopstvenu vidljivost tokom vožnje. Nosite odeću jarkih boja, a ako vozite u pantalonama sa širokim nogavicama, za vreme vožnje važno je da ih pričvrstite oko zgloba.

Biciklističke pantalone i biciklističke majice

Svakom pravom biciklisti nije potreban samo besprekoran bicikl odgovarajućeg tipa nego i primerena biciklistička odeća. Samo na taj način moguće je postići udobnost tokom vožnje, a da ne spominjemo i sigurnost. Veliku ulogu u tome imaju biciklističke pantalone i biciklistička majica.

Biciklistički kompleti majica i pantalona po pravilu su aerodinamičniji, pa će se pobrinuti za odvođenje znoja iz tela, prozračnost i optimalnu slobodu kretanja.

Vrlo važnu ulogu igra i postava za sedište na pantalonama. Postava će osigurati lakše navikavanje zadnjice na sedište bicikla u prvim kilometrima vožnje, a tokom dugih vožnji važna je za ublažavanje vibracija uzrokovanih putnom podlogom. Kvalitetno izrađen biciklistička majica pobrinuće se za udobnost. Tehnološke tkanine majice omogućiće odvođenje znoja od tela. Dobrodošli su i dodatni džepovi na leđnom delu majice. U njih možete spakovati energetske gelove i druge potrepštine koje želite da imate pri ruci.

Zahtevniji rekreativni biciklisti i trkači često nose kvalitetne biciklističke pantalone sa pojasom koji dobro pokriva lumbalni deo leđa. Izrađene su od izdržljive i elastične tkanine prijatne na dodir. Takva vrsta pantalona biciklistima omogućava odličan kompresijski učinak i dugotrajan oslonac mišićima.

Zaštita nogu i ruku

Za vreme vožnje biciklom preporučuje se nošenje i kvalitetne biciklističke čarape i rukavice, pogotovo za hladnije dane kada se treba pobrinuti za izložene delove tela. Čarape ne samo da štite od hladnoće, nego i pomažu efikasnom vraćanju krvi iz nogu prema srcu, a preporučuju se i za smanjenje grčeva i povreda. Kvalitetni materijali od kojih su izrađeni optimiziraju promenu topline i odvode vlagu. To je odlična pomoć za regulaciju telesne temperature. Neoprenski rukavi pobrinuti će se za izrazitu udobnost i fleksibilnost kao i maksimalnu izolaciju. Otporni su na vodu i vetar. Preporučuju se i nazuvice od neoprena, takođe otporni na vodu i vetar.

U važne komade biciklističke opreme spadaju i biciklističke rukavice. Iako se radi o malom komadu biciklističke garderobe, itekako su važne. Biciklističke rukavice vrlo su korisne. Učiniće držanje upravljača na duge staze ne samo udobnijim nego i sigurnijim. Većina rukavica opremljena je sa gel jastučićima ili posebnim jastučićem na području zglobova koji smanjuje pritisak na živce u ruci i sprečava pojavu žuljeva. Korisne su i u slučaju znojenja ruku kada bi vam mokra ruka bez rukavice lako mogla skliznuti sa upravljača, dok će je rukavica sigurno zadržati na mestu. Sa manje posledica proći ćete i u slučaju pada s bicikla jer će rukavice zaštititi dlanove pri kontaktu s tlom.

Lagane i kompaktne biciklističke vetrovke

Nezaobilazan komad odeće za bicikliste sigurno je i biciklistička vetrovka. Mora biti vodootporna i otporna na vetar. Pružiće vam dovoljno zaštite od spoljašnjih uslova da pri vožnji ostanete sveži i suvi. Odaberite vetrovku koja, kad je složena, stane u džep ili ispod sedišta bicikla. Prilikom kupovine proverite i da li je vetrovka izrađena od kvalitetnih materijala i ima li reflektivne elemente na prednjoj, zadnjoj i bočnim stranima. To će vam poslužiti za dobru vidljivost u mraku.

Kako bi bicikl još dugo bio jedno od vaših omiljenih prevoznih sredstava koje još ka tome pridonosi zdravlju i dobrom raspoloženju, u prvom redu pobrinite se za besprekorno stanje bicikla, a zatim i primerenu biciklističku opremu koja će vožnju učiniti udobnijom.
U Intersport prodavnicama i web shopu pronaći ćete biciklistički kutak opremljen raznolikim proizvodima svetski priznatih proizvođača kao što su Castelli, Sportful, Craft, i ekskluzivnu marku Nakamura.