Trendovi

Leto je jedno od najlepsih i mnogima omiljeno godišnje doba, a sve dok su temperature podnošljive, možete uživati u svim aktivnostima i provoditi po ceo dan na otvorenom. Morate biti i oprezni, jer su izuzetno visoke temperature ponekad neprijatne, posebno za starije ljude i mlađu decu, pa shodno tome, treba da se dobro pripremite za jako sunce i nagli porast temperature, kako bi mogli nesmetano da uživate.

Pravo zadovoljstvo je uskočiti u mali bazen u dvoristu ili otići na more sa porodicom, kako bi u blizini vode uživali u sunčanju, druženju i sportovima na plaži, ali pored toga, postoji još mnogo alternativnih i interesantnih, kako načina, tako i mesta na kojima možete da se rashladite tokom toplih letnjih dana.

Specijalni rezervat prirode- Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac ili kako ga još nazivaju “Kraljevstvo beloglavog supa” se nalazi između planina Zlatar i Javor. Uvac je reka, koja protiče između Zlatibora i Zlatara, a posebnu atrakciju predstavljaju meandri Uvca, koji se uvijaju na neverovatan način. Kada pogledate Uvačko jezero, obasjaće vas najlepše nijanse zelene i plave boje za koje ne biste ni pomislili da mogu da postoje.

Uvačko jezero i kanjon mogu se obići brodićem, planinarenjem ili pešačenjem. Kanjon Uvac ima nekoliko mesta sa kojih se pruža fantastičan pogled na jezero i ceo kanjon, kao što su vidikovac Molitva, Ravni krš ili Čelina. Oko reke Uvac nalaze se visoke i strme krečnjačke litice, a u okolini se nalaze pećine, jame, uvale i šume koje vas izazivaju da ih istražite.

Autor fotografije: Miloš Banda

Najveća i najdublja klisura u Evropi- Đerdapska klisura

Ako obilazite najlepša turistička mesta u Srbiji, Đerdapska klisura predstavlja obaveznu stanicu. Klisura je jedan od neverovatnih prizora u Srbiji, a najveća je i najdublja klisura u Evropi. Đerdap se nalazi na granici između Srbije i Rumunije. Đerdapska klisura predstavlja zaštićeno prirodno dobro u kom se nalazi i nacionalni park Đerdap. Na ovoj lokaciji se nalaze kulturno-istorijski spomenici poput Lepenskog vira, Trajanovog mosta i Trajanove table.

Autor fotografije: S. Jošić

Poslastica za planinare- Stara planina

Stara planina ili Balkan je planinski sistem koji se proteže od Crnog mora na istoku, kroz celu Bugarsku sve do Vrške Čuke u Srbiji na zapadu, u dužini od 530 km.

Na teritoriji Srbije se nalazi samo manji, zapadni deo celog planinskog sistema, dok se veći deo planine nalazi u Bugarskoj. Glavni greben, u Srbiji, prostire se duž pograničnog pojasa sa Bugarskom, a najviša tačka ovog dela je vrh Midžor (Midzhur) 2169 mnv. Ceo greben povezuje niz vrhova, sa kojih se spuštaju strme litice. Stara planina je biser netaknute prirode i jedna od najomiljenijih destinacija srpskih planinara.

Planina Divčibare

Divčibare su poznata vazdušna banja na čijoj se visoravni nalaze dve ski staze – Crni vrh i Centar. Na Divčibarama se takođe nalazi veliki broj reka, izvora i potoka, koje prave vodopade, poput vodopada Skakalo koji je odličan primer kako priroda može biti maštovita i neverovatna. Prelep pogled na visorovan upotpunjuju livade, četinarske šume i šareno cveće.

Autor fotografije: Filip Miljuš

Autor fotografije: M. Papić

Prelepa planina Zlatibor

Zlatibor je najpopularnije mesto za odmor i izlet u Srbiji. Planina i park prirode Zlatibor je omiljena destinacija mnogih, kako zimi, tako i leti. Centar Zlatibora predstavlja jezero okruženo mostovima i prostranim trgom. Čitav centar je okružen drvećem, a oko centra se nalazi veliki broj naselja i sela. Na pašnjacima i livadama Zlatibora raste čak 120 vrsta trave od kojih su mnoge lekovite. Na planini ima brojnih znamenitosti koje možete obići sa prijateljima i porodicom, a za decu ćete uvek naći adekvatnu zabavu.

Obavezna oprema za putovanje

Posle izbora lokacije koja je po vašem ukusu najbolja, treba da pripremite potrebnu opremu, kako bi bili spremni za sve vrste izazova i avantura, koje vam se mogu desiti na putu. Na spisku obavezne opreme nalazi se ranac, posebno prilagođena obuća i odeća, kačketi, kape i ostala zaštita od sunca. Na kraju spiska, ali ne najmanje važni su veoma korisni štapovi za planinarenje. Sva navedena, ali i ostala dodatna oprema je dostupna u Intersport prodavnicama, gde ćete moći da birate među proizvodima vrhunskih brendova sa pristupačnim cenama.

Višenamenski porodični rančevi za putovanje

Prilikom izbora odgovarajućeg ranca, preporučujemo višenamenske rančeve za putovanje koji omogućavaju lako i neometano kretanje, a ujedno su i dovoljno prostrani za sve potrebne stvari. Dizajn ranca mora biti čvrst kako bi sačuvao stvari od mogućih spoljnih udaraca, a naramenice udobne i ergonomski dizajnirane, da bi mogli komforno da ga nosite tokom celog puta.

Udobne i izdržljive planinarske cipele

Plitke planinarske cipele su savršeno pogodne za sve aktivnosti u prirodi. Uprkos tome što su sličnog dizajna, planinarske cipele se razlikuju od sportskih patika po tome što imaju mnogo čvršći đon, koji omogućava neuporedivo bolje prijanjanje neravnim podlogama. Dobar izbor planinarskih cipela garantuje Vam vrhunsku udobnost i veću sigurnost tokom dugih planinskih šetnji.

Kvalitetna zaštita i odeća za planinarenje

Na planini, preporučljivo je nositi višeslojnu odeću, kako bi bili dobro pripremljeni za sve vremenske uslove. Najvažnije je da Vam odeća može pružiti zaštitu od jakog sunca ili u neretkim slučajevima, od jake i iznenadne kiše.
Kupaći kostim je takođe obavezan deo opreme, u slučaju da odete na mesto gde možete da uđete u vodu i zaplivate. Ne zaboravite da ponesete sa sobom kremu za sunčanje, ali i kačket. Intersport prodavnica nudi kvalitetne i slatke kape, čak i za najmlađu decu.

Korisni planinarski štapovi

Štapovi za planinarenje nisu obavezan, ali su veoma koristan deo opreme. Oni će Vam pomoći da sačuvate zglobove, uravnotežite kretanje i uštedite energiju na strmim padinama. Ako prvi put kupujete štapove za planinarenje, pitajte naše ljubazne i iskusne Intersport prodavce da Vam objasne razlike u modelima i pomognu Vam pri izboru.