Sadržaj

Trendovi

Među nama retko će se naći neko ko ne voli baš ništa slatko i ko neće doći u iskušenje kad mu se ponudi prilika da se zasladi. Jeste li se ikada zapitali odakle dolazi ta želja za slatkišima? Za to su krivi naši preci, odnosno evolucija. U praistoriji, ljudi nisu imali hrane u izobilju. Hrana slatkog ukusa sakupljačima je bila najdraža jer je njena visoka energetska vrednost omogućavala preživljavanje.

U današnjem svetu šećer je neretko sinonim za nezdravo uživanje u hrani koje nam često stvara grižu savesti. Ali, bez brige, i za to postoji odlično rešenje.

Snažno oružje za borbu protiv slatkog

Iako je želja za slatkim posledica evolucije, danas je možemo brzo i lako obuzdati. Ako želite smanjiti unos hrane pune nezdravog šećera, jedite što više proteina i pijte dovoljno vode. Svakodnevno priuštite dovoljno sna, jer brojne studije dokazuju da neispavanost može značajno uticati na želju za slatkim. Odmoran čovek lakše kontroliše svoj apetit.

Još jedan dobar način za borbu protiv prekomernog unosa šećera jeste bavljenje određenom aktivnošću koja će vam brzo odvratiti misli sa slatkiša. Odlično rešenje jesu šetnja ili čak vrući tuš.

Još bolje oružje u borbi protiv loše savesti zbog uživanja u slatkom su poslastice bez griže savesti!

Zato što će neki od nas teško odvratiti misli od slatkog, pripremili smo još jedno odlično rešenje. Počnite pripremati zdrave poslastice i zasladite se bez griže savesti!

Za početak smo pripremili dva recepta koji će vam pomoći uživati u slatkim ukusima bez negativnog uticaja na vaše zdravlje.

Zdrave poslastice: voće u tamnoj čokoladi

U mikrotalasnoj pećnici zagrejte tamnu čokoladu tako da se skoro sva istopi. Zatim u nju uronite voće po sopstvenom izboru, na primer jagode, mango, papaju, bananu…

Takva vrsta poslastice je izuzeto hranjiva i brzo zasiti, zbog toga što je voće puno vode i vlakana. Jedna jagoda prelivena čokoladom sadrži približno 80 kalorija. Tamna čokolada ima puno veću koncentraciju kakaa od mlečne čokolade, pa tako sadrži i puno više hranjivih stvari. Antioksidansi u kakau tamne čokolade povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska.

Najzdravija pita od jabuka na svetu

Srednje veliku jabuku prepolovite na dva dela i ispecite u pećnici dok ne omekša. Za to vreme, pomešajte dve kašike grčkog jogurta smanjenog udela masnoće, cimet i smrvljeni graham kreker. Kad je jabuka pečena, prelijte polovinu ovom mešavinom, a možete i dodati par kapi javorovog sirupa.

Ovakva poslastica sadrži približno 150 kalorija.

Nadamo se da smo vas upravo motivisali na pripremanje zdravih poslastica, a kako je ovo samo početak, potražite još odličnih, jednostavnih recepata za slatke ukuse pre, za vreme i nakon obroka. Neke ćete pronaći i na našem blogu.