Sadržaj

Trendovi

Odlučili ste da otputujete i provedete slobodan dan ili produženi vikend u na nekom lepom mestu? Ako ste odabrali i društvo za dobar provod, postavlja se još samo jedno pitanje – koje su najinteresantnije lokacije u Srbiji?

Kako mnogo ljudi koji su pasionirani turisti i ljubitelji putovanja navode, vandredna situacija uzrokovana korona virusom im je silom prilika pružila šansu da bolje upoznaju i proputuju našu divnu zemlju i svi su ostali zadivljeni. Volimo da istrazujemo nova mesta, upoznajemo nove kulture i običaje, a globalizacija je ucinila svoje i doprinela da ceo svet sve deluje nadomak ruke.

Najudaljeniji predeli su zapravo samo nekoliko sati leta avionom, ali svetski putnici u trenutnoj situaciji moraju da potraže neotkrivene avanture i destinacije u rodnim zemljama.

Sportisti takođe uvek teže za nezaboravnim avanturama, na novim mestima. Ove godine imali smo savršenu priliku da bolje istražimo i upoznamo, kako bih sada nakon tog putovanja rekao, najlepšu destinaciju na svetu, Srbiju.

U inostranstvu smo uvek ograničeni vremenom i finansijama dok u našoj državi, naprosto da ograničenja nema. U svakom gradu, na svakom mestu, dočekaće Vas kao dugo priželjkivanog gosta, najboljeg prijatelja, člana porodice… Fenomenalni domaćini pobrinuće se da svaki provedeni trenutak bude ispunjen uživanjem, a fascinantna priroda će doprineti tom dožlivljaju.

Na ruti putovanja moći ćete od planina do prelepih jezera, preko pašnjaka i salaša da osetite čari naše prirode, upoznate nove ljude, njihove običaje i možda najprimamljivija stvar je da probate hranu pripremljenu na njihov način.

Slike i priče sa ovih putovanja mame svakog ko ih vidi da se lično uveri u stvarnost tih zapanjujućih predela. Ako ste ljubitelji planenarenja, veliki broj vidikovaca i izazovnih strmina koje su prošarane šumovitim predelima, privlačiće Vas da svakog vikenda napravite selfi ispred novog prelepog pejzaža, udahnete svež vazduh sa najvišeg brda u okolini i napravite mali piknik u znak proslave novog osvajanja.

Što je fizička aktivnost veća, avantura je zabavnija, a motivacija za ciljem, vrhom uspona je neopisiva.

Najlepša mesta u Srbiji

Jedno od najlepših mesta naše zemlje je Specijalni rezervat prirode Uvac.
Uvac prirodno dobro od izuzetnog značaja i odlična destinacija za izlet. Kanjon reke Uvac je poznat po meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene. Tu se nalaze tri prelepa jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Obilazak ovih jezera uz sam kanjon će Vas ostaviti bez daha. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava gde možete uživati u najboljem pogledu na kanjon i napraviti interesantne fotografije. Mnogobrojne pećine predstavljaju još jednu atrakciju ovog područja.

Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Đavolju varoš odlikuju 2 prirodna fenomena. Izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao unikatni oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Uživaćete u planinarenju i dugim šetnjama uz ovakve prizore.

Srednjevekovna tvrđava Golubac

Golubac je značajna kulturna i istorijska znamenitost koja je početkom 2019. godine obnovljena i prilagođena turistima. Njena unutrašnjost je podeljena na četiri zone, koje se razlikuju prema težini. Zelena zona namenjena je svim kategorijama turista. Plava zona je srednje teška zona, dostupna samo uz pratnju zaposlenih, a Crvena zona je izuzetno teška zona, i zahteva najviši nivo fizičke spremnosti za obilazak.

Nacionalni park Tara

Među najlepša mesta u Srbiji svakako se mora svrstati i Nacionalni park Tara. Ova planina poznata je kao najšumovitija planina Srbije (ali i Evrope). Na njoj nalazi preko 1000 biljnih vrsta. Najatraktivniji predeli Tare su poznati vidikovci – Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

Sport i zdrav način života se ne svode samo na takmičenja i medalje, bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima je svakodnevna borba sa sobom da iskočite iz zone komfora i uživate u necemu novom. To je jedan od načina da dokazete drugima ali prvenstveno sebi, šta i koliko možete. Svaki novi dan treba da težite da budete bolji i aktivniji nego prethodni. Pored fizičke aktivnosti, sve planinarske avanture, boravak, borba i uživanje u prirodi su veliki mentalni trening, pun straha od neuspeha i mozda previsoko postavljenih ciljeva. Aktivan način života je jedna velika životna skola iz koje se mnogo stvari mogu preneti i na ostale aspekte i situacije u svakodnevici. Sport je najbolja društvena mreža puna druženja, zdravlja, prirode i sreće, bez ikakvih predrasuda i tabu tema, u kojoj vlada savršen timski duh vođen najiskrenijim moralnim vrednostima.

Bliži se zima i uslovi koji su izazovniji nego u ostalim godišnjim dobima. Okupite ekipu za planinarski izlet ili šetnju, opremite se kvalitetnom opremom iz naših prodavnica, a Intersport Vam kroz raznovrsnu ponudu za sve prilike i uslove želi dobar provod i nezaboravnu avanturu.