Sadržaj

Trendovi

2020. godinu obeležila je pandemija korona virusa i na polju sporta, što je rezultiralo otkazivanjem mnogih glavnih sportskih događaja i takmičenja, uključujući Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Uprkos mnogim otkazanim takmičenjima, neki srpski sportisti dobili su priliku da pokažu svoje najbolje performanse i takmiče se na međunarodnom nivou.

Koji sportisti su svojim uspesima obeležili 2020. godinu?

Novak Đoković

Novak je bio ubedljivo najdominantniji teniser u 2020. godini, a da nije bilo korone možemo samo da nagađamo koliko bi još trofeja osvojio, jer se nalazi u izvrsnoj formi. Osvojio je jedan Grend slem, igrao finale drugog, a godinu je završio sa ukupno pet osvojenih titula i na 1. mestu ATP liste. Novak je neumorno trenirao u ovako “okrnjenoj” sezoni zbog korona virusa, bavio se humanitarnim radom i uspešno je organizovao Adrija Tur tokom leta na kom je bio domaćin.

Srpski košarkaši u NBA ligi

Fenomenalne partije, trud, talenat i zalaganje koje im je osiguralo zavidne pozicije u timovima i ugled među saigračima ali i u samoj ligi pružili su Nikola Jokić koji dominira parketima najjače košarkaške lige sveta u ekipi iz Denvera, Nemanja Bjelica u Sakramentu i Boban Marjanović u Dalasu. Zavidne rezultate imao je i Bogdan Bogdanovic za ekipu iz Atalante gde je dobio novi četvorogodišnji ugovor. Bogdanu je očigledno prijala promena sredine i sa Atlantom je odlično započeo sezonu, a deluje i da će se boriti za titulu u plej-ofu.

Srpski kik bokseri

Međunarodni kik boks spektakl “Kup nacija” održan je u Novom Sadu u organizaciji kik boks kluba “Warrior” i Zorana Bačulova, a podržala ga je Gradska uprava za sport i omladinu Novog Sada. Ovo takmičenje je po svemu posebno i važno jer je promovisalo borilačke sportove koji su na samom začetku razvoja u Srbiji, održalo se u savršenom redu i poštovanju higijensko sanitarnih mera, a boraci koji su se takmičili u K1, po profesionalnim pravilima su Aleksa Guša – Andrija Janković, Aleksandar Milošević – Nikola Vlajkov, Nađa Milijančević – Viktorija Varadinova, Almir Alimović – Dušan Radović, Nikola Miljković – Jovan Radovanović, Ljubo Jalovi – Miloš Bajović i Jovan Nikolić – Almin Hodžić.

Dejan Stanković

Dejan je kao trener FK Crvena Zvezda pokazao izvanredne trenerske sposobnosti prošavši kvalifikacije za Ligu Evrope po novom sistemu koji je ustanovljen zbog korona virusa, gde se igrao samo jedan meč. Odveo je Zvezdu u grupnu fazu Lige Evrope i time obezbedio spektaklularan dvomeč protiv Milana u kom su uživali svi ljubitelji fudbala. Zvezda nijednom u 2020. godini nije poražena na Marakani, a na čelu sa Dejanom je uspešno završila jesenju polusezonu sa osam bodova prednosti u odnosu na Partizan i ima dobru osnovu da odbrani titulu. Forsirao je mlade igrače, a Zvezda je igrala lep i napadački fudbal, uz mnogo postignutih golova.

U 2020. godini Srbija je doživela procvat pojedinačnih sportova poput atletike, kajaka, skijanja što je prepoznato i od strane države koja je značajno povećala budžet za finansiranje ovih sportova.

Par veoma lepih i velikih uspeha pojedinačnih sportista su Staša Gejo – reprezentativka Srbije na Evropskom prvenstvu u sportskom penjanju koja je osvojila bronzanu medalju u Moskvi i srebro Andree Stojadinov i Nemanje Majdova na Evropskom prvenstvu u rvanju u Pragu.

Možemo reći da je sport definitivno pobedio u borbi protiv koronavirusa. Istina, morao je da se prilagodi i prihvati brojne kompromise, ali ipak nije iščezao. Sasvim suprotno!

Sport je predstavljao jedino blistavo svetlo na kraju tunela i nadu da će život uskoro ponovo biti normalan. I dok ljubitelji sporta primećuju da je 2020. bila veoma uspešna godina za sportiste, mi se radujemo onome što će nam doneti 2021. godina.

Vaterpolisti, košarkaši, rukometaši, teniseri, odbojkašice, strelci, veslači, kajakaši, tekvodnistkinje, “basketaši”, atletičari… i ostali sportisti srpskog olimpijskog tima od 63 člana spremno čeka narednu godinu, nova pojačanja i takmičenje za zlatne medalje.