Sadržaj

Ostali sportovi

Srbija je oduvek u samom vrhu sporta. Ovde se ljubav prema sportu gaji od malih nogu, kroz brojne sportske manifestacije. Srbija je svetu dala vrhunsku košarku, odbojku, tenis i u mnogim drugim sportovima, sportiste koji su ostvarili značajne rezultate na svetskom nivou. 2022. godina je donela dosta sportskih događaja i uzbuđenja kako na terenu, tako i van njega. Uživali smo u sportskim događajima u svetu, ali i na domaćem terenu. Na sav glas bili smo uz naše sportiste, koji su se u protekloj godini istakli sjajnim rezultatima.

Zlatna ženska odbojkaška reprezentacija

Fantastičan je uspeh našeg ženskog odbojkaškog tima, koji je osvojio zlatnu medalju na svetskom prvenstvu. Fantastičan tim je pokazao da je najbolji na planeti, a to je ujedno i najveći uspeh naše ženske odbojkaške reprezentacije, koja je sada bila svetski i evropski prvak i olimpijski vicešampion. Ova reprezentacija je u borbi za zlatnu medalju pobedila Italiju i ispisala nove blistave stranice našeg sporta. Svoj san ostvarile su i Tijana Bošković, koja je izabrana za najbolju odbojkašicu na Svetskom prvenstvu, zatim Bojana Drča, koja je izabrana za najboljeg dizača i Teodora Pušić – najbolji libero. Tijana Bošković, koja je kapiten naše reprezentacije, je osvojila titulu za najbolju sportistkinju u timskim sportovima, od strane Olimpijskog komiteta Srbije.

Najbolji muški tim

Titula naboljeg muškog tima, dodeljena je timu koji je za Srbiju odbranio evropsku titulu u basketu 3X3 i to četvrti put po redu! Naša zlatna reprezentacija dominirala je u sastavu: Marko Branković, Strahinja Stojačić, Mihajlo Vasić i Dejan Majstorović, koji je imao najviše poena tokom prvenstva. Evropsko prvenstvo u basketu 3X3 je održano u Gracu, na jednom od neobičnijih mesta za održavanje ovakvih

Naš najbolji teniser Novak Đoković

je imao veoma napornu godinu, ali je ona itekako bila uspešna. Novak je šesti put u karijeri osvojio završni masters sezone, koji je odigran u Torinu i u finalu pobedio tenisera Kaspera Ruda. Turnir je osvojio sa svih pet pobeda i sezonu završio na petom mestu ATP rang liste. I tokom protekle godine je ispisivao istoriju tenisa, osvojivši najprestižniji turnir Vimbldon po sedmi put.  Nezaustavljiv Novak, jedan od najboljih tenisera u istoriji, pored zasluženih teniskih trofeja nosi i orden Karađorđeve zvezde, orden Svetog Save i orden Republike Srpske.

Ivana Španović Vuleta

svetska i evropska šampionka u skoku u dalj je na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu odbranila zlatnu medalju i postala prvakinja sveta, skokom od 7,06m. Olimpijski komitet Srbije je proglasio za najbolju sportistkinju Srbije u pojedinačnim sportovima. Vuleti je ovo priznanje dodeljeno treći put u karijeri. Iako aktuelna evropska i svetska šampionka razmišlja o povlačenju, verujemo da će nas i u ovoj godini obradovati još nekom medaljom.

.

Potencijal naše atletike sa mladim atletičarima 

Atletika, kraljica svih sportova, je bogatija za mlade nade atletike, koji su u svojim kategorijama već najbolji na svetu. Angelina Topić je među finalistima u konkurenciji za najboljeg mladog sportistu Evrope, koju dodeljuju Evropski olimpijski komiteti. Angelina je sjajna mlada takmičarka koja već nekoliko godina svojim odličnim rezultatima pokazuje svoj veliki potencijal. Ostvarila je mnogo vrhunskih rezultata, među kojima treba posebno izdvojiti bronzanu medalju sa seniorskog prvenstva Evrope, koje je održano prošle godine. Angelina Topić je skokom od 1.93 m ostvarila istorijski rezultat za našu atletiku, obzirom da je nastupala kao najmlađa učesnica. Na Evropskom prvenstvu za mlade u Jerusalimu je osvojila zlatnu medalju, a na Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu je osvojila odlično 9. mesto.

.

Naša mlada atletičarka, talentovana bacačica koplja, Adriana Vilagoš je proglašena za svetsku mladu zvezdu u usponu, od strane Svetske atletike u Monaku. Na Mediteranskim igrama u Oranu 2022. godine osvojila je zlatnu medalju sa rezultatom 60,22 m, ali najveći uspeh postigla je na Evropskom prvenstvu u Minhenu, gde je osvojila srebrnu medalju sa bačenim kopljem na distancu od 62,01 m. Blistala je i u Biselu, svom prvom učešću u Dijamantskoj ligi osvojivši treće mesto u bacanju koplja.

Vrhunski rezultati i u streljaštvu

Na godišnjoj završnoj listi Svetske streljačke federacije, prvoplasirani je Damir Mikec, koji nosi titulu najboljeg strelca na planeti u ovoj disciplini za 2022. godinu. Njemu je u Kairu uručena „Zlatna meta“ za najboljeg strelca sveta vazdušnim pištoljem. Najznačajniji Mikecovi rezultati vazdušnim pištoljem u 2022. godini su zlatne medalje na Svetskim kupovima u Bakuu i Čangvonu, kao i na Mediteranskim igrama u Oranu.

.

Zorana Arunović je na poslednjem održanom Svetskom prvenstvu u Kairu, osvojila bronzanu medalju, ali je prva od predstavnika Srbije osvojila kvotu za učešće na Olimpijskim igrama, koje će se održati u Parizu 2024. Zorana Arunović i Damir Mikec, dvoje sjajnih strelaca zajedno su osvojili zlato u miks dublu na Svetskom kupu u Čangvonu i nastaviće i ove godine da nižu odličja na svim velikim takmičenjima.

Istorijski momenat za srpski ženski boks

Srpski ženski boks je imao u protekloj godini istorijski momenat zahvaljujući Jeleni Janićijević, bokserki u kategoriji do 66 kg, koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u boksu za žene, održanom u Budvi.

Na evropskom prvenstvu u boksu, koje je održano u glavnom gradu Jermenije, naši bokseri postigli su veliki uspeh osvajanjem dve zlatne medalje. Zlatne medalje našoj zemlji doneli su Vahid Abasov i Artjom Agejev.

.

Četiri zlata i jedna bronza za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju!

Naša zemlja je u 2022. godini prvi put bila domaćin Svetskog prvenstva u rvanju. Beograd je ugostio više od 800 najboljih rvača sveta. Na ovom takmičenju održane su borbe u grčko-rimskom stilu i slobodnom stilu, kao i nadmetanja u ženskom rvanju. Četiri zlata našoj zemlji su doneli: Zurab Datunašvili, Sebastijan Nađ, Mate Nemeš i Ali Arsalan, dok je bronzanu medalju osvojio Stevan Andrija Mićić.

Na Svetskom prvenstvu u tekvondou osvojeno je pet medalja za Srbiju!

Ovo je veliki, možda i najveći uspeh naših tekvondista. U Meksiku, zlatne medalje Srbiji doneli su: Mahdi Hodabahši i Nadica Božanić, srebrnu medalju osvojila je Aleksandra Perišić i bronzane medalje osvojili su Tijana Bogdanović i Stefan Takov.

Osim ovih briljantnih rezultata u 2022. godini mnogi sportisti i rekreativci su ostvarili manje, ali za njih veoma važne pobede. Čestitamo im i podržavamo ih da posvećeno i istrajno nastave da treniraju i pomeraju svoje granice do željenih rezultata, a mi ćemo uvek biti najvernija publika.

Bravo za sve naše vrhunske sportiste i postignute fantastične uspehe! Hvala vam što ste nam priredili nezaboravne trenutke navijanja, sreće i ponosa. Nestrpljivo očekujemo nova sportska takmičenja, jer Srbija je uvek u srcu sporta!