Sadržaj

Biciklizam

Dokazano je da je bicikl jedna od najkorisnijih mašina za pretvaranje energije u kretanje. Istovremeno, ne zagađuje životnu sredinu česticama prašine i štetnim gasovima. Pristupačan je i pogodan za sve starosne grupe. Vožnja bicikla jača srce, pluća, mišiće, krvne sudove. Takođe, doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti, generalno boljem zdravlju i raspoloženju. Povrh svega: nakon vožnje biciklom, produktivniji ste.

Ali okretanje pedala je još korisnije i prijatnije ako se odlučite za interesantnu stazu. Svaki put dodajte novu rutu na svoju listu biciklističkih avantura. Ako vas na putovanju prate deca, proverite da li je staza primerena i za njih. Pogledajte svaku sitnicu, ne samo ugostiteljsku ponudu, zaustavljanja, ukratko, sve što putovanju može dati dodatne poene.

Za vas smo pripremili listu pet najlepših biciklističkih staza u Srbiji. Čak i ako ste već prolazili nekom od ovih staza, možda ćemo vas ubediti da se ponovo pozabavite tim pitanjem, ovog puta možda u drugom sastavu – zajedno sa decom, prijateljima, rođacima.

1. Biciklistička staza na Adi, idealna za vožnju sa najmlađima

Rekreativna biciklistička staza oko Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu je najkompletnija staza u Srbiji. Dobro je povezana sa Savamalom, Dorćolom, a preko Mosta na Adi sa Novim Beogradom.

Duž staze se nalazi nekoliko servisa za bicikl, kao i veliki broj kafića, restorana, sportskih terena i drugih atrakcija. Ada Ciganlija je izuzetno lepo i uređeno izletište, a staza prati jezero celom dužinom od 8 kilometara. Za njen obilazak je u proseku potrebno oko 25 minuta.

2. Dunavska biciklistička ruta

Kroz Srbiju prolazi Dunavska biciklistička ruta koja nosi oznaku Euro Velo 6, što znači da se nalazi na trasi Atlantik – Crno more Evropske biciklističke federacije (ECF). Raznovrsnost reljefa Srbije, pored rekreacije za bicikliste amatere, dobra je i za Međunarodnu biciklističku trku „Kroz Srbiju“, osnovanu 1939 godine.

Ova 4.500 kilometara duga trasa, koja se proteže od francuskog grada Nant do rumunske luke Konstanca, često se naziva i Dunavska biciklistička ruta, jer najvećim i najatraktivnijim delom prati drugu najdužu reku Evrope.
U Srbiji, EV6 ruta ulazi na severu Vojvodine, kod Bačkog Brega, a izlazi nakon 667 kilometara kod Negotina.

3. Euro Velo 13

Kroz našu zemlju, preciznije kroz Vojvodinu, takođe prolazi i međunarnodna staza EV13. Posebno je zanimljiva trasa koja povezuje Žombolj, Vršac i Belu Crkvu. Na graničnom prelazu sa Rumunijom, u mestu Žombolj je skoro izgrađen Regionalni centar za cikloturizam koji u svom kompleksu poseduje odmorište, mogućnost pranja veša, alatke za popravku bicikala i informacije o biciklističkim atrakcijama u okolini.

U blizini Vršca ne propustite Vršačke vinograde i pogled sa Vršačke kule. Kod mesta Kuštilj se nalazi odvajanje koje vodi do manastira Mesić, dok u Beloj Crkvi obavezno obiđite nadaleko poznata jezera.

Mountain bicikl

4. Sistem biciklističkih staza na Fruškoj gori

Pre nekoliko godina, na Fruškoj Gori je uspostavljen i sistem biciklističkih staza, među kojima je najinteresantnija tura južnim obroncima ove planine, gde u okviru 80 km malo napornije mauntin-bajk ture možete obići sve manastire i jezera.

Uzimajući u obzir da je reč o teritoriji Nacionalnog parka, čeka vas mnogo lepog sadržaja, poput mesta na kojima se hrani jeleni, posmatraju ptice, dok su manastiri i jezera prirodne oaze u čijoj ćete blizini nači duhovni i fizički mir. Naravno, ne propustite nezaboravne Sremske Karlovce, centar grada sa mnogobrojnim vinarijama, restoranima, poznatom Karlovačkom gimnazijom, Patrijaršijskim dvorom, Sabornom crkvom i Kapelom mira, podignutom 1699 god. na mestu gde je potpisan Karlovački mir. Na 3,5 kilometara od Sremskih Karlovaca, nalazi se Ekokamp gde možete podignuti šator, odmarati ili pešačiti stazama Fruške Gore.

5. Prva zelena staza u Srbiji Užice – Vrutci

Užička “zelena staza” kroz klisuru Đetinje, od Gradske plaže do Staparske banje, duga sedam kilometara i ispresecana tunelima, proglašena je od Evropske asocijacije zelenih staza za drugu najlepšu na kontinentu. Vožnja duž ove uređene trase je veoma udobna, staza je asfaltirana, obezbeđena, tuneli osvetljeni, mostovi sigurni. Uz nju su postavljena odmorišta, česma, sprave za vežbanje, klupe, stolovi za stoni tenis, javni wc-i.

Ovde je zabranjen saobraćaj motornim vozilima, te je “zelena staza”, prva takva u Srbiji, namenjena isključivo šetačima i biciklistima. Još atraktivnojom je čini virovita Đetinja u kojoj obitavaju jata pastrmke, mladice i lipljena, pa je takva raj za sportske ribolovce.

Sve navedene staze su prilično primamljive za bicikliste. Ali pre nego što se odlučite za finalistu ili onu na kojoj ćete prvoj voziti, razmislite ko će vas pratiti na putu, kakvim terenom želite da se vozite, imate li odgovarajuću vrstu bicikla, svu odgovarajuću obaveznu i dodatnu opremu. Jesmo li nešto zaboravili? Svakako smo naveli ključne faktore pri odabiru najprikladnije staze.

Ako pre biciklističke ture saznate da još uvek nemate odgovarajuću opremu ili da je zastarela, dobrodošli ste kod nas u Intersport, gde vam nudimo svu potrebnu opremu po izuzetno pristupačnim cenama. Nudimo i puno dobrih izbora za najmlađe bicikliste, koji će putovanje pamtiti još bolje, ako se voze najlepšom biciklističkom stazom adekvatno opremljeni.