Sadržaj

Fudbal

UEFA 2021 je 16. evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održavati od 11. juna do 11. jula 2021. Takmičenje je trebalo da se održi 2020, ali je odloženo zbog situacije sa korona virusom. Preimenovano je iz EURO 2020 u EURO 2021 i održaće se uprkos činjenici da je korona virus i dalje velika pretnja u mnogim zemljama sveta.

Kako će se sve odvijati? Šta će se dogoditi ako se situacija sa korona virusom pogorša? Hoće li navijači moći da podržavaju svoje omiljene fudbalske timove na stadionima? Sve su to pitanja s kojima se susreću mnogi ljubitelji fudbala i organizatori.

Sa Vama ćemo podeliti informacije koje do sada znamo.

Koje zemlje će učestvovati na UEFA 2021?

 24 najbolje fudbalske ekipe, koje su se kvalifikovale za takmičenje, podeljene su u 6 grupa na osnovu žreba. Branilac titule je Portugal, koji je 2016. godine osvojio titulu.

  1. Grupa A: Turska, Italija, Vels, Švajcarska
  2. Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija
  3. Grupa C: Holandija, Ukrajina, Austrija, Severna Makedonija
  4. Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka
  5. Grupa E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka
  6. Grupa F: Mađarska, Portugal, Francuska, Nemačka

UEFA 2021 – turnir u 12 različitih zemalja

Evropsko prvenstvo u fudbalu biće prvi put održano u dvanaest evropskih gradova, u dvanaest različitih zemalja. Na ovaj način, Evropska fudbalska asocijacija će proslaviti ceo događaj u znak sećanja na 60-godišnju istoriju ovog takmičenja.

Dve najbolje ekipe u grupi i četiri najbolje trećeplasirane ekipe takmičiće se u osmini finala. Njih će ugostiti evropski gradovi Rim (Italija), Kopenhagen (Danska), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Dablin (Irska), Bilbao (Španija), Budimpešta (Mađarska), London (Engleska) i Glazgov (Škotska).

Pobednici mečeva osmine finala plasiraće se u četvrtfinale takmičenja koje će se održati u četiri različita grada, naime ove utakmice će ugostiti Baku (Azerbejdžan), Minhen (Nemačka), Sankt Peterburg (Rusija) i Rim (Italija).

Pobednici ovih mečeva plasiraju se u polufinale, a u slučaju pobede i u finale. Sve utakmice završnog dela takmičenja igraće se u Londonu na stadionu Wembley.

Koronavirus oblikuje sudbinu svih glavnih međunarodnih takmičenja – uključujući EURO 2021

Kao i prošle godine kada je koronavirus oblikovao sudbinu mnogih međunarodnih takmičenja, istu situaciju možemo očekivati i 2021. Stoga je glavni zadatak organizatora međunarodnih takmičenja da osiguraju adekvatne mere bezbednosti. Isto važi i za Evropsku fudbalsku asocijaciju. Bez strogih bezbednosnih mera, ovakva takmičenja nisu moguća.

Prema dosadašnjim obaveštenjima UEFA-e, očekujemo da se EURO 2021 održi onako kako je i planirano za 2020. Međutim, zbog trenutne situacije sa korona virusom, moguće su promene u poslednjem trenutku ili čak otkazivanje takmičenja. Da se to ne bi dogodilo svi napori su trenutno usmereni na restrukturiranje takmičenja na način koji će zadovoljiti sve preventivne mere, jer bi ponovno odlaganje turnira bilo finansijski katastrofalno.

EURO 2021 sa ili bez navijača?

Evropa i svet se na sve moguće načine bore da kontrolišu pandemiju, ali nivo zaraženih i dalje raste. Trenutno je, dakle, teško zamisliti da se šampionat održi kako je prvobitno planirano. Kako je EURO 2021 postavljen kao turnir koji će se održati u nekoliko različitih zemalja, putovanje igrača, medija i navijača predstavlja samo dodatni rizik od pogoršanja pandemije.

Takođe postoji sumnja da li će verni navijači i ljubitelji fudbala uopšte moći da gledaju mečeve uživo. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da stadioni nakon dužeg vremena neće biti popunjeni u potpunosti, kao što je to bilo uobičajeno. Prema nekim informacijama, stadioni su otvoreni samo za određeni broj navijača,uz obaveznu vakcinaciju.

Kakve promene možemo očekivati zbog pandemije korona virusa?

Pored navijača, najveća sumnja je održavanje takmičenja u 12 različitih zemalja. Kao što smo već pisali, ovaj način takmičenja samo povećava rizik od infekcija unutar timova, pratećeg osoblja, među novinarima, navijačima i svima onima koji su na bilo koji način sastavni deo takvog spektakla.

Stoga, ideja da se turnir u potpunosti održi na jednom mestu i iza zatvorenih vrata je sve više u prvom planu. Verovatno će sistem takmičenja biti vrlo sličan onom koji smo već imali sa Evropskom ligom i Ligom šampiona prošle sezone, gde su za svaku ekipu sprovodili strogo uspostavljene mere.

Lepa vest jeste ta da niko od navedenih domaćina do sada nije odstupio od namere da organizuje takmičenje. UEFA je obavestila sve domaćine da naprave idealne planove za opremanje svojih stadiona, uzimajući u obzir sve primenljive mere bezbednosti COVID-19.

Vakcina COVID-19 – novi tračak nade i za EURO 2021

Tračak nade za EURO 2021 definitivno je vakcina COVID-19. Predsednik UEFA-e Aleksandar Čeferin takođe je vrlo optimističan u vezi ovoga. Što je prvenstvo bliže, vakcina postaje dostupnija, pa sigurno postoji nada da će se situacija sa brojem novozaraženih popraviti.

Činjenica je da su navijači deo fudbalske igre i da je zbog njih fudbal tako poseban i uzbudljiv. To takođe važi i za EURO 2021, kao i za bilo koji drugi fudbalski spektakl. Stoga možemo biti sigurni da će UEFA učiniti sve što je u njenoj moći da održi Evropsko prvenstvo