Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Nikada nije prerano započeti kampovanje sa decom. Priroda svima nudi savršeno senzualno iskustvo, a porodično kampovanje je odličan način da i najmlađe upoznate sa radostima boravka na otvorenom i svemu dobrom što nam priroda daje.

Deca svih uzrasta, od beba do tinejdžera, naći će mnogo toga što će ih očarati u kampovanju: zvezdano nebo, zvuci životinja, mali mravi koji marljivo rade svoj posao, razne aktivnosti u prirodi…

Kampovanje im na taj način proširuje vidike, otvara oči i budi svest da brinu o našoj zemlji.

Mi smo Vam spremili sedam saveta o tome kako započeti kampovanje sa decom i kako ga učiniti dobrim i zabavnim iskustvom.

Vežbajte kampovanje kod kuće

Ako su Vaša deca početnici u kampovanju na otvorenom i ovo im je prvi put, postavite šator u dvorištu ili čak u kući, za vežbanje, pre stvarnog kampovanja.

Neka ostanu, igraju se i spavaju u njemu kako bi se osećali dobro i navikli na novi prostor za boravak.

Zatim možete napraviti porodični izlet u parku u blizini Vaše kuće ili provesti pola dana na obali jezera i videti kako će deca odgovoriti na to iskustvo.

Prvo odaberite destinacije bliže svom domu i kratko kampovanje koje eskalirate – pola dana, dan, noć, nekoliko noći.

Lokacije za kampovanje trebale bi Vam pomoći da deca pristanu na tu vrstu avanture, jer će ona radije prisustvovati tome ako ih u blizini čeka nešto čemu se raduju, npr. tobogan do jezera, splavarenje, prijatelji koji kampuju na istom mestu itd.

Neka vam deca pomognu oko pakovanja

Dajte deci odgovornost da sami spakuju svoju opremu za kampovanje (na osnovu liste koju ste prethodno sastavili). Pre odlaska od kuće, još jednom proverite kako je i šta je dete spakovalo.

Održavajte dobru organizaciju tako što ćete decu naučiti da spakuju lične stvari u torbu i podstaći ih da ih uvek vrate na isto mesto.

Torba svakog deteta treba da bude različite boje kako bi je lakše prepoznali. Takođe, preporučujemo vam da napravite kontrolnu listu za kampovanje sa najbitnijim stvarima.

Ponesite hranu i grickalice koje deca vole

Ako se deca nečega plaše, njihovi omiljeni zalogaji mogu biti vrlo utešni, a raduju se i putovanjima i kampovanju ako unapred znaju da ćete kuvati i pripremati ukusna jela.

Dozvolite deci da učestvuju u planiranju menija kako bi uživali u kampovanju. Pitajte ih šta bi želeli da jedu i koje slatkiše žele da ponesete. Spakujte hranu za koju znate da će im se svideti.

Kampovanje zaista nije pravo vreme za isprobavanje novih kulinarskih jela. Tokom putovanja i u kampu uvek imajte na raspolaganju gotove grickalice, a za obroke birajte jednostavna i brza jela.

Organizujte aktivnosti

Saznajte koje su dnevne šetnje ili druge aktivnosti dostupne na odredištu za kampovanje. Pripremite neke ideje i planirajte aktivnosti zajedno sa decom i u skladu sa njihovim željama.

Uvek unapred organizujte šetnje i izlete kako deci ne bi bilo dosadno, a u slučaju lošeg vremena neka plan B budu aktivnosti u šatoru, na primer karte ili društvene igre.

U razvijenijim kampovima postoje i oglasne table koje obaveštavaju o rutama pogodnim za šetnju i drugim aktivnostima koje se nude u kampu.

Takođe, možete sami saznati da li postoji iznajmljivanje čamca, bicikala, gde je biciklističa staza ili jednostavno unajmite vodiča koji će Vas sprovesti kroz sve aktivnosti koje se nude.

Obucite decu u nekoliko slojeva odeće

Pažljivo proverite vremenske uslove za vreme Vašeg kampovanja i obucite decu u skladu sa tim. Temperatura može pasti noću, čak i ako je tokom dana toplo i sunčano.

Ponesite praktične i lagane slojeve odeće kako bi se deca mogla obući ili svući po potrebi i u odnosu na promenu temperature.

Bebe i mala deca se ne kreću toliko kao starija deca, pa im je obično potreban jedan sloj više, kako bi im uvek bilo toplo i ugodno.

Stvorite prijatno okruženje za spavanje, spakujte detetovu omiljenu igračku

Mlađa deca će možda želeti vlastiti jastuk na kojem će spavati, omiljeno ćebe ili plišanu životinju. Ne štedite na stvarima koje su Vama i Vašoj deci najvažnije.

Ako imate problema sa spavanjem, odaberite deblji i luksuzniji jastuk za kampovanje. Ponesite jastuke ili svoje omiljene pokrivače od kuće. Za bebe koristite igralište ili prenosivi krevetić ako Vam veličina šatora to dozvoljava.

Ne morate da kupujete puno nove opreme, jer samo jedan ili dva posebna predmeta zaista mogu povećati dečiju radost u kampovanju. Razmislite o pakovanju dečijih stolica ili druge dečije opreme.

Imajte pozitivan stav o kampovanju

Poslednji savet je najvažniji: imajte pozitivan stav o kampovanju, jer je to jedini način da decu podstaknete na isto. Budite entuzijastični, spontani i spremni na sve što priroda nudi.

Što više kampujete i imate više iskustva u tome, postaće Vam sve lakše da se spakujete i tačno ćete znati šta Vam je sve potrebno za tu avanturu (shvatićete da toga zapravo nema mnogo!).