Sadržaj

Fudbal

Kada govorimo o fudbalskim utakmicama, uvek teče razgovor o tome ko je igrao, kako je igrao, ko je postigao najviše golova i ko je napravio najviše faulova.

Govorimo o stanju na terenu, zvaničnicima koji vode utakmicu i formi igrača, ali se vrlo malo razmišlja o jednom od najvažnijih i obaveznih delova opreme koji su uključeni u čitav proces.

Delimično je to verovatno zato što deluje tako jednostavno – okrugla lopta ispunjena vazduhom koju možemo kupiti u bilo kojoj pristojnoj sportskoj prodavnici širom sveta.

Međutim, tačno je da se skromna fudbalska lopta tokom godina mnogo promenila i da je npr. omladinske ekipe igraju se loptom različite veličine od starijih timova. Sledi kratak pregled istorije fudbalske lopte.

Prve fudbalske lopte od svinjske bešike

U današnje vreme izgleda čudno razmišljati o tome, ali prvobitno su i ragbi i fudbalske lopte bile okruglog oblika. To je bilo zato što su napravljene od svinjske bešike, što im je donekle učinilo da imaju oblik sličan šljivi.

U ranim danima razvoja fudbalske lopte problem je bio u tome što nisu sve svinje bile iste veličine. Njihovi unutrašnji delovi tela su bili različiti, pa nisu svi svinjski mehuri bili isti. Ponekad su bili veći od drugih, ponekad su bili čudnih oblika.

Zavisilo je od vrste bešike kako će „lopta“ reagovati kada je udarite nogom, bacite ili koristite na neki drugi način.

U početku su nove lopte za ragbi bile u obliku jajeta, ali 1892. godine odlučeno je da ovalni oblik postane zvanični oblik lopte za ragbi.

Konačna razlika između fudbalskih i ragbi lopti postala je očigledna tek kada je Richard Lindon predstavio gumene unutrašnje cevi 1862, a takođe je izumeo prvu pumpu za naduvavanje lopte, kao što je to ranije urađeno ustima i cevčicom.

Prva zvanična pravila o obliku i veličini fudbalske lopte

Fudbalski savez je osnovan 1863. godine, ali kada je sastavio spisak pravila igre, nije precizirao veličinu i oblik lopte koja će se koristiti na utakmicama. To se promenilo tek kada su pravila revidirana 1872. godine. Tada je prvi put zabeležen zvanični skup dimenzija lopte koja će se koristiti.

Verovali ili ne, današnja pravila su vrlo slična originalnim pravilima iz 19. veka, s tim što je jedina glavna razlika između originalnih i trenutnih pravila za težinu lopte.

Razvoj dizajna fudbalske lopte – koža i šavovi

Jedna od ključnih stvari koja razlikuje modernu fudbalsku loptu iz prošlosti je, naravno, materijal od kojeg se prave lopte, a moderna tehnologija obezbeđuje napredak u razvoju.

Kada je Mitre započeo masovnu proizvodnju lopti 1888. godine, verovalo se da je jedno od najvažnijih svojstava lopte to što može zadržati oblik. Stoga su koristili vrlo gustu i tešku kožu, sa najboljim loptama od goveđe zadnjice, a jeftinije od goveđeg pleća.

Početkom dvadesetog veka unutrašnji mehurići lopti bili su napravljeni od jake gume koja je izdržala veliki pritisak. Spoljni deo lopte bio je napravljen od kože. Ona se sastojala od osamnaest delova.

Delovi su se sastojali od šest ploča i po tri trake na svakoj ploči, koje su bile povezane sa šavom na jednoj strani lopte. Koža je uvek bila obojena u tamno smeđu boju, ali radi uniformnosti. Lopta je bila dobra za šutiranje, ali šavovi i činjenica da je koža upijala vodu bili su veoma neprijatni za udaranje lopte glavom.

Moderne fudbalske lopte

Nova, modernija vrsta lopte prvi put je zvanično korišćena na Svetskom prvenstvu 1970. u Meksiku. Tada je predstavljena lopta Adidas Telstar. To je ujedno bila prva lopta koja je imala naizmenično bele i crne površine. Njihova svrha je bila da igrači ranije primete bilo kakvo okretanje.

Tek na Svetskom prvenstvu 1982. u Španiji postavljena je guma koja sprečava prodiranje vode. Četiri godine kasnije, kada se turnir vratio u Meksiko, po prvi put su korišćene poliuretanske lopte.

Ipak, način igranja fudbala potpuno se promenio od trenutka kada su prve sintetičke lopte uvedene 1960-ih.  A 1980-ih sintetička koža je u potpunosti zamenila običnu kožu.

Dizajn fudbalskih lopti i dalje se menja i razvija. To otežava pronalaženje delikatne ravnoteže između lopte koja je lagana, ali čvrsta, sferična i sa lako predvidljivom putanjom leta.