Fitnes, trening i joga

Istorija dizanja tegova

Čak i ako nismo u teretani, dizanje teških predmeta i danas služi kao demonstracija i merenje snage. Naime, radi se o jednostavnoj ideji kretanja koju je dizanje tegova kao sportska disciplina tehnički usavršilo.

Naravno, dizanje tegova više nije samo vežba snage, već je pod okriljem tegova pokriven izuzetno širok i šarolik set vežbi u okviru kojeg svako može da pronađe idealan oblik vežbanja za sebe. Pre svega, dizanje tegova je vežba koja je važna za održavanje mišićnog tonusa, koja će nas održati jakima i u starosti i poboljšati ukupnu fizičku spremnost.

Dizanje tegova kroz istoriju

Sport dizanje tegova kao praksa se može videti još u vreme starih Egipćana i u staroj Grčkoj. 1891. godina, kada je u Londonu održano prvo Svetsko prvenstvo, poznata je i kao prekretnica u prepoznavanju sporta. Na njemu je učestvovalo samo sedam sportista, ali iz čak šest različitih zemalja.

O elementarnosti ovog sporta govori i činjenica da je bio među retkim izabranim da prisustvuje Olimpijskim igrama od samog početka ili od 1896. godine, kada su se odigrale prve moderne letnje igre u Atini. Zanimljivo, mora da je prošlo više od sto godina od prvog pojavljivanja olimpijskih disciplina u dizanju tegova za žene. Prvi put su se takmičile u na Olimpijskim igrama u Sidejju, 2000. godine.

Danas poznajemo dve osnovne kategorije dizanja tegova. Zovu se izbačaj i trzaj. Prilikom izbačaja, takmičar mora podići teret preko glave tako što će ga prvo podići i nasloniti na grudi, a zatim preko glave. U trzaju, međutim, radi se o postupku gde se težina podiže iznad glave u jednom pokretu. Podizanje se označava kao uspešno ako se teret drži iznad glave. Danas, podizanje svakog takmičara, koji ima tri pokušaja, pomno prate sudije koje utvrđuju da li je dizanje bilo valjano. Težina tegova se postepeno povećava za jedan kilogram sve dok takmičenje ne donese pobednika.

1

Energetics ANKLE WRIST WEIGHT

Trening sa tegovima kod kuće

Naravno, ne morate biti profesionalni sportista da biste dizali tegove. Vredi razmisliti o uključivanju rada sa težinama u svoj nedeljni trening. Vežbanje sa tegovima ili trening snage poznato je po izgradnji mišića, jačanju zglobova, a pored napetog tela obezbeđuje i brz metabolizam. Ovo je ključno da sagorevate kalorije čak i dok se odmarate.

Prednost treninga sa tegovima je i njihova praktičnost. Mogu se koristiti u teretani ili kod kuće. Poznajemo različite metode korišćenja tegova u rekreativne svrhe, a za to su pogodne i različite vrste tegova. Koju vrstu vežbi i tegova izabrati ako se prvi put odlučujete za trening snage?

Klasični tegovi

To je par tegova koji se koristi za podizanje težine jednom rukom. Dostupni su različiti modeli, od različitih materijala i težine, ali najvažnije je da su u osnovi dizajnirani da izvode različite vežbe za snagu ruku i gornjeg dela tela. Uz različite položaje i podizanja, moguće je kontrolisati na koji mišićni sklop se fokusirate tokom treninga. Ako prvi put radite trening snage, ovi tegovi mogu biti početak za redovne vežbe kod kuće kako bi vam pomogli da razvijete mišiće bicepsa, tricepsa, grudi i gornjeg dela leđa.

1

Energetics NBR MAT 185CM 1.5

1

Energetics SOFT KETTLEBELL

Sferne težine

To su utezi ili ruska zvona, poznati i kao Kettlebell, tegovi sa prepoznatljivim dizajnom koji se sastoje od donjeg okruglog dela i drške. Glavna razlika i prednost ove vrste težine leži u njegovoj strukturi. Centar tereta ili težište težine ne leži u dršci, već nekoliko centimetara udaljen od hvata. To znači da svaki pokret, bilo da se radi o čučnju ili ljuljanju tega, zahteva bolje i stabilnije držanje. Daleki centar gravitacije otežava održavanje kontrole težine, što primorava telo da postane mišićavije.

Šipka sa tegovima

Najsličnije tegovima koje profesionalni sportisti koriste na takmičenjima su šipke za tegove. Obično je to čelična šipka kojoj se mogu dodati tegovi različitih težina. Ova vrsta težine se može koristiti za aktiviranje širokog spektra mišićnih grupa. Kod ovakvih tegova potrebno je obratiti pažnju na dobro prianjanje. Kako je poznavanje tehnike i pravilnog držanja neophodno za bezbedno podizanje, nemojte preterivati sa tegovima.

Meke ručke

Za sve koji žele da malo začine i odrade svoje vežbe u teretani, kod kuće ili na pilatesu i tako povećaju njihovu efikasnost idealni su tegovi u vidu mekanih ručki. Par ručki je dužine oko 15 centimetara i dobro pristaje vašoj šaci, dok istovremeno ne ograničava slobodu kretanja. Tegovi su napravljeni od čelika i obloženi penom, što obezbeđuje dobro i udobno prianjanje. To osigurava i elastična traka na svakom od njih. Dostupne su u različitim veličinama. Za većinu vežbi, međutim, idealna težina je 0,5 kg ili 1 kg svake ručke u paru.