Sadržaj

Fitnes, trening i joga

Ako pitate stručnjake, oni će se jednoglasno složiti da je top jedan od najvažnijih komada ženske garderobe i da žene prave dosta grešaka pri izboru topa. Anatomija ženskog tela ima određene specifičnosti i grudi su svakako jedna od njih.

To je tkivo koje nema mišiće, što znači da nema oslonac i sigurno ne želite da bude izloženo gravitaciji. Zbog toga je za žene još važnije da svojim grudima pruže dovoljan nivo podrške, kako u svakodnevnom životu, tako i u sportskim aktivnostima, gde je ovaj deo tela još više izložen. Topovi od mekih materijala i sa uskim naramenicama nisu uvek na visini zadatka. Sportski topovi jesu! Kada bi žene stalno koristile sportske topove ili bar slične modele, ne bi znale za problem opuštenih grudi, mišljenja su stručnjaci,  koji savetuju korišćenje sportskih topova za svakodnevnu upotrebu.

Materijali i bretela

Po čemu se sportski topovi razlikuju od običnih? Glavna razlika je u materijalu i bretelama. Sportski topovi su izrađeni od kompaktnih materijala, koji sami po sebi pružaju značajan stepen podrške i kompresije i omogućavaju da grudi budu na mestu tokom bilo kog oblika kretanja. U sredini je poseban stabilizator koji kontroliše kretanje. Od posebnog značaja je šira donja ivica koja omogućava osnovnu podršku i stabilnost. Korpe su postavljene iznutra i pružaju komfor.

Dodatnu podršku pružaju bretele koje su zadužene za uspravan položaj. Zbog toga sportski topovi najčešće imaju šire bretele, ali postoje i verzije koje se ukrštaju na leđima na različite načine. Preporučuje se da bretele imaju mogućnost individualnog podešavanja. Podešavanje omogućava i kopča koja ima nekoliko nivoa pričvršćivanja. Takođe je važno da bretele budu postavljene i da nemaju „grube” šavove, koji bi mogli da iritiraju kožu.

Bretele

Samopodešavajuće bretele: namenjene su za vežbe niskog intenziteta.

Postavljene bretele: udobne su za nošenje, posebno za veće grudi, odlične su za vežbe srednjeg do visokog intenziteta.

Bretele koje se podešavaju: imaju ih grudnjaci za vežbe visokog intenziteta.

Fiksne bretele, zavisno od debljine: tanke bretele su namenjene za vežbe niskog ili srednjeg intenziteta, deblje za vežbe srednjeg do visokog intenziteta.

Materijali

Prilikom kupovine topa obratite pažnju na materijale od kojih su izrađeni.

Mrežasti: prozračni materijal koji omogućavaju brzo sušenje.

Tehnički materijali: eliminisanje znoja i brzo sušenje, kao i sprečavanje neprijatnih mirisa.

Elastičnost u 4 smera: izuzetna udobnost i podrška pri kretanju u svim pravcima.

Minimalna elastičnost: namenjeno za veće grudi kojima je potrebna veća podrška i kontrola pokreta.

Glatki šavovi: manje iritacije, više udobnosti prilikom nošenja.

Lepljeni šavovi: udobnost bez iritacije kože, obično se postavljaju na bretele, ispod ramena i na donju ivicu.

Bešavni materijali: maksimalna udobnost, namenjeno za vežbe niskog do srednjeg intenziteta.

Mnogo je prednosti korišćenja sportskog topa, pomenućemo sledeće:

Smanjenje nelagodnosti

Čak i uz osnovne pokrete kao što su trčanje i hodanje, grudi se pomeraju. Sportski top omogućava podršku, uz pomoć koje su čvrsto na mestu.

Smanjenje bola

Pomeranje i poskakivanje grudi tokom fizičke aktivnosti može biti prilično bolno. Korišćenje sportskog topa će rešiti ovaj problem prilično efikasno.

Odbijanje dosadnih pogleda

Grudi su često predmet dosadnih muških pogleda. Ako koristite sportski top, imaćete veću prijatnost u fitnes centru, bez neprijatnih pogleda.

Sprečavaju opuštanje

Studije su pokazale da se grudi pomeraju mnogo više od efektivne podrške koju dobijaju od klasičnih grudnjaka. Zbog toga će vam korišćenje sportskog topa doneti značajnu dugoročnu korist, jer ćete sprečiti i značajno usporiti opuštanje.

Sportski grudnjaci su postali moderni

Vremenom su sportski topovi postali samostalan komad sportske odeće, ali i svojevrsni modni dodatak. Mnoge sportistkinje ih nose samostalno i koriste za sportske aktivnosti kao i u slobodno vreme.

Odličan su dodatak posle estetske intervencije

U periodu posle estetske intervencije preporučuje se korišćenje sportskih topova, koji omogućavaju dodatni nivo podrške i na taj način pomažu bržem oporavku. Stručnjaci preporučuju korišćenje sportskih topova kao svakodnevnu alternativu klasičnim grudnjacima.

Iskorak u mestu bez vraćanja noge unazad – uradite iskorak, vodite računa da koleno ne prelazi liniju stopala, ustajete gore i spuštate se ponovo bez vraćanja te noge unazad. Opterećujete sve vreme jednu nogu, pa posle drugu. Može se raditi sa šipkom kao opterećenjem. Takođe, možete držati tegove u rukama. U svakom slučaju, vodite računa da se ne savijate napred leđima, noge rade – leđa su stabilna.