Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Dečije skijanje počinje mnogo pre prvog okretanja na skijama. Kažemo da deca počinju da skijaju čim obuku zimski kombinezon. Sa prvim koracima nastavljaju na snegu, gde se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odeći. Tek nakon toga dolazi do adaptacije na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o “skijanju” kakvog poznajemo, ali je to ipak najvažniji korak na putu ka dečijoj ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Preporučeni period za decu da počnu da skijaju je otprilike tri do pet godina. Inače, ne postoji jednoznačno pravilo kada treba početi. Fizički dobro razvijena deca mogu da počnu da skijaju i ranije. Ali bez obzira na sve, kao i kod svih početaka, u dečijem skijanju je najvažnije da se deca pre svega zabavljaju na snegu i da jednostavno žele da što više vremena provedu na snežnim stazama.

Najbolji način za početak je odabir instruktora skijanja i dobre skijaške opreme. Prilikom izbora poslednjeg, potrebno je osigurati da oprema odgovara uzrastu, visini i skijaškim veštinama deteta. Oprema može da prati razvoj deteta, kako fizički tako i skijaški. Često se zanemaruje značaj servisiranja dečijih skija, na taj način možemo pokvariti dečiji dan skijanja, što može dovesti do otpora najlepšem sportu na svetu.

Važan deo adaptacije na skijašku opremu može se obaviti kod kuće, gde možete da obučete dete u skijašku opremu i na taj način ga polako navikavate na senzacije koje će doživeti na snegu. Skijanje se često može uklopiti u pričanje bajki, još više ih približiti snegu. Moramo biti svesni da su deca istraživačka bića, samo ih je potrebno malo uputiti i pratiti i podržavati na njihovom putu. Uvek postoji dobar trenutak za to!

autor: Julijan Peric SLOSKI Demo Team

Kada prvi put sa decom idemo na skijalište i oni prvi put otkriju koliko su avanture na skijama zabavne, najvažnije je da mi kao roditelji vodimo računa o njihovoj bezbednosti.

Alpinina ZUPO kolekcija kaciga će se dopasti deci zbog crtanih likova Mini Maus, Ratovi zvezda, Frozen II i Automobili, a roditeljima zbog proverenog kvaliteta ovog brenda, koji takođe poštuje visoke standarde bezbednosti prilikom proizvodnje dečijih šlemova. Zupo set se sastoji od Alpina ZUPO kacige sa Run Ergo Snow sistemom glave, Ergomatic kopčom, udobnim jastučićima za uši i odgovarajućim Alpina PINEY naočarama.

Alpina PIZI i ZUPO su popularni izbori za decu. Već afirmisani modeli Alpina kaciga imaju tvrdu školjku i penu iznutra da apsorbuju udarce. Meke uši, udoban unutrašnji jastuk koji se može ukloniti i štitnik za vrat sa grejanjem pružiće neophodnu udobnost kako bi se deca u potpunosti mogla fokusirati na skijanje ili snoubord. Alpina SCARABEO naočare dobro idu uz kacigu.

Kacige sa vizirom sve su popularnije među roditeljima i mladim ljubiteljima skijanja. Prednost je što su dva komada u jednom, a uz to su manje šanse da deca izgube komad. Skidanje naočara tokom pauze biće lakše, a vizir možete zaštititi posebnim poklopcem koji je prilagođen za ovu vrstu kaciga.

 Deca su najugroženiji posetioci skijališta, jer tek stiču skijaške veštine i samopouzdanje i zbog toga teže kontrolišu šta se dešava na stazama. Odluka da se zaštite dečija leđa je stoga uvek odgovarajuća.