Trendovi

NOVOGIDŠNJE ODLUKE

Nova godina je stigla i verovatno ste među mnogima koji su doneli sveže novogodišnje odluke za ovu godinu. Ako su one vezane za sportsku aktivnost ili ishranu, iskušenje je još veće, pa ćete pronaći nekoliko saveta kako da mu se najbolje oduprete.

Novogodišnje odluke mogu biti odlična motivacija za postizanje novih ciljeva i u mnogim slučajevima jedna su od najkonstruktivnijih odluka za napuštanje loših navika i pokretanje pozitivnih promena u životu, ali samo ako su postavljene objektivno i ostvarivo. Ako ovogodišnja motivacija već jenjava, nije kasno da malo prilagodite svoje odluke i ostvarite ih.

Koje novogodišnje odluke odabrati?

Ljudi postavljaju mnogo ciljeva za Novu godinu. Neki se govore da će prestati pušiti, drugi da će obnoviti stara prijateljstva, a treći da će više svog slobodnog vremena posvetiti sebi.

Uglavnom se bar jedna od odluka za Novu godinu odnosi i na sportsku aktivnost i ishranu. Neki odlučuju da počnu da trče, drugi žele da istrče maraton, treći biraju skupljanje biciklističkih kilometara i nadmorskih visina, neki mogu odlučiti da redovno rade sklekove, izgube koji kilogram ili žele da naprave korake ka zdravijem svakodnevnom životu.

U svakom slučaju, mnogo je ciljeva i želja. Pitanje je kako najlakše ispuniti ovakve novogodišnje odluke.

Novogodišnje odluke treba da budu ostvarive i izvodljive

Ispostavlja se da razlog neispunjenih novogodišnjih odluka nije samo nedisciplina, već i problemi nastaju prilikom njihovog postavljanja. Pre svega, važno je da odluke budu izvodljive i ostvarive, inače su, nažalost, u većini slučajeva već u startu osuđene na neuspeh.

Ako nikada ranije nismo trčali, nije fer doneti odluku da trčimo maratonsku distancu. Bolje je postaviti cilj da u novoj godini redovno trčimo i da trčanje unapredimo na zdrav način i postepeno. Tako ne gubimo volju odmah na startu, kada dođemo do daha posle 500 metara i shvatimo koliko nas još kilometara deli od uspešno završenog maratona. Takođe možemo postaviti više ciljeve kasnije tokom godine i osigurati da napredak nikada ne prestane.

Počnite sa malim ciljevima

Kada je sportska aktivnost u pitanju, još je važnije da se pridržavamo principa postupnosti. Možda će se dogoditi suprotno od onoga što smo ranije spomenuli.

Možda ćete se u početku osećati puni energije i motivacije, ali taj entuzijazam može vremenom da nestane, pa uvek počnite sa malim ciljevima. Ako želite da isprobate novu aktivnost, bilo da je to fitnes, grupna vežba ili nešto drugo, nemojte se obavezati da ćete biti aktivni 5 puta nedeljno. Važno je početi polako i pustiti telo da se navikne na aktivnost, jer ćete tako izbeći obeshrabrenje na putu ka ispunjenju svojih odluka.

Neka vaša novogodišnja odluka bude merljiva

Kada postavljate svoje novogodišnje odluke, učinite ih dovoljno konkretnim i merljivim, jer ćete tako lakše pratiti svoj napredak. Umesto da sebi kažete da ćete konačno početi da trčite, postavite drugačiji cilj: trčaću 30 minuta dnevno, 3 puta nedeljno.

Čak i ako ste odlučili da redovno vežbate, važno je da odredite koliko puta nedeljno ćete vežbati i koliko dugo. Ako želite da izgubite neki višak kilograma, važno je da znate tačno koju težinu želite da postignete.

Naredite natančen načrt, kako boste svojo novoletno zaobljubo realizirali

Sedaj, ko veste, kaj želite doseči oziroma kakšno novoletno zaobljubo želite izpolniti, si morate le še določiti, kako in kdaj jo boste izpolnjevali. Dejstvo je: če ste si zadali realno, dosegljivo in specifično novoletno zaobljubo, bo tudi načrtovanje zelo enostavno.

Uzimajući u obzir sve ostale nedeljne obaveze, zapišite tačno kada ćete tokom nedelje obavljati aktivnosti vezane za vašu novogodišnju odluku. Ako ste odlučili da redovno trčite, zapišite koje dane u nedelji ćete trčati, u koje vreme i koliko dugo. Takođe, ako život stane na put vašim planovima i nenajavljena obaveza se uvuče u vaš raspored, ili se možda razbolite, ne dozvolite da to postane razlog da krivite sebe ili čak odustanete od svih planova. Ako stvari ne idu kako je planirano, sav napredak i trud koji ste uložili do tog trenutka neće biti izbrisani – samo nastavite tamo gde ste stali i sve promene će uskoro postati rutina.

Povežite se sa prijateljima ili se pridružite grupama za vežbanje

Iako mnoge društvene mreže predstavljaju teret mnogima, one su odlična motivacija za ispunjenje novogodišnjih odluka. Pridruživanje grupi istomišljenika na društvenoj mreži može biti od velike pomoći kada vam se negativno razmišljanje uvuče u um. Možda ćete pronaći novu snagu upravo tamo kada vam je najpotrebnije.

Ako imate problema sa samodisciplinom, možete početi tako što ćete se pridružiti nekoj od grupa za obuku, gde će vam trener i ostali učesnici pružiti dodatno ohrabrenje u najkritičnijim trenucima. Ovo je dobrodošlo rešenje, posebno za sve početnike, jer će obuka na ovaj način biti sigurna i profesionalna.

Pratite svoj napredak i ostanite pozitivni

Zahvaljujući tehnologiji, praćenje napretka je postalo veoma lako. Uz pomoć raznih sportskih aplikacija ili pametnih satova možete pratiti pređene kilometre, preduzete korake ili obeležiti dane kada ste bili aktivni u postizanju cilja.

Praćenje napretka je ključno da ostanete motivisani. Podrazumeva se da promene u životu nikome nisu lake. Fokusiranje na negativno samo će vas dodatno odvratiti od vaših ciljeva, tako da je važno da pazite na svoje ciljeve i razmišljate pozitivno. Nemojte razmišljati o tome koliko ste umorni ili stresno planirati jelovnik, već sve pripreme prilagodite tome kako se osećate. Jednog dana ćete moći više, drugi dan manje, ali važno je da se fokusirate na sve prednosti koje vam donosi vaša odluka – na kraju ćete sigurno biti zadovoljni!