Sadržaj

Trendovi

Veganska ishrana je praksa ishrane koja isključuje sve proizvode životinjskog porekla, uključujući meso, ribu, mlečne proizvode, jaja i med. Postoje mnoge prednosti veganske ishrane, kako za pojedinca, tako i za planetu. Biljna ishrana bogata je vlaknima, antioksidansima i zdravim masnoćama koje mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti nivo lošeg holesterola.

Veganska ishrana može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, kao što su rak debelog creva, dojke i prostate. Biljna hrana bogata je antioksidansima, fitonutrijentima i drugim jedinjenjima koja mogu imati protivupalna i anti-kancerogena svojstva.

Ništa manje važan je etički aspekt zbog kojeg se sve više ljudi opredeljuje za ovaj način ishrane. Vegani izbegavaju iskorišćavanje životinja za hranu i promovišu etički odnos prema njima.

Postoje i različiti mitovi i nesporazumi koji se često povezuju s veganskom ishranom. Jedan od njih je da vegani ne mogu uneti dovoljno proteina.

Ipak, istina je da veganska ishrana može pružiti sve neophodne proteine. Biljni izvori proteina uključuju mahunarke (sočivo, pasulj, grašak), žitarice (kinoa, pirinač, heljda), orašaste plodove i semenke. Kombinovanje različitih biljnih izvora proteina tokom dana može osigurati adekvatan unos proteina.

Dalje, neki od mitova se odnose na to da je hrana biljnog porekla monotona, manje ukusna i ograničena.

Ali zapravo, veganska ishrana nudi širok izbor hrane i kombinovanjem sastojaka možete stvoriti raznovrsne obroke s različitim ukusima i teksturama.

Evo jednog preukusnog recepta za veganski burger:

Sastojci:

  • 1 šoljica kuvanog crnog pasulja
  • 1 šoljica kuvanih leblebija
  • 1/2 šoljice sitno seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka, sitno naseckana
  • 1/2 šoljice prezli (može biti i ovsena kaša ili brašno)
  • 2 kašike mevenog lanenog semena pomešanog s 3 kašike vode (zamena za jaje)
  • 2 kašike sosa od paradajza
  • 1 kašika sojasoja
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene paprike
  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. U velikoj činiji zgnječite pasulj i leblebije viljuškom ili pomoću gnječilice za krompir. Ostavite nekoliko celih komada, kako bi tekstura bila zanimljivija.
  2. Dodajte sitno seckani crni luk, beli luk, prezle, laneno seme pomešano s vodom, sos od paradajza, soja sos, peršun, kumin, papriku, so i biber. Dobro promešajte sve sastojke da se sjedine.
  3. Smesu stavite u frižider na 30 minuta kako bi se stegnula i lakše oblikovala.
  4. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo ulja. Oblikujte smesu u burgere i stavite ih na tiganj.
  5. Pecite burgere oko 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  6. Izvadite burgere iz tiganja i stavite ih u zemičke za burger. Dodajte svoje omiljene dodatke poput sveže salate, paradajza, luka, avokada, senfa ili veganskog majoneza.
  7. Poslužite i uživajte u svom domaćem veganskom burgeru!

Ovaj recept je samo osnova, slobodno prilagodite sastojke i začine prema vašem ukusu.

Bez obzira da li ste vegan ili ne, kroz veganske recepte možete otkriti nove načine pripreme hrane koji su nutritivno bogatiji i imaju manje štetnih sastojaka. Isprobavanje ovakvih recepata može biti zabavno iskustvo i pružiti vam nove ideje za pripremu hrane.