Trendovi

Čokoladni deserti koje ćete voleti, bez da uključujete rernu. U nastavku smo za vas prikupili jednostavne recepte za vruće letnje dane, koji će se pobrinuti za sve one koji vole slatko i one kojima je leti uvek vruće…

DOMAĆI ČOKOLADNI SLADOLED

Vreme pripreme: 10 minuta

Porcije: 8

Sastav:

420 ml kondenzovanog mleka

500 ml slatke pavlake

3 kašičice nezaslađenog kakaa

2 kašičice vanilijinog ekstrakta

¼ kašičice soli

Postupak:

  1. Ako koristite aparat za sladoled, zamrznite posudu 24 sata unapred.
  2. Dodajte kakao prah u malu šerpu sa 3 kašike vode. Zagrejte na laganoj vatri i snažno mešajte da se kakao prah rastvori. Ne dozvolite da smeša gori. Kada se kakao prah uglavnom rastvori, dodajte malu količinu (oko 100 ml) kreme i dobro promešajte. Tekstura smeše je slična gustoj čokoladnoj prevlaci, a kakao je potpuno rastvoren.
  3. Dodajte čokoladnu mešavinu u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Mešajte na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Izbegavajte prekomerno mešanje.
  4. Ako koristite aparat za sladoled, sipajte čokoladnu mešavinu u zamrznutu činiju i umutite dok smesa ne postane gusta. Prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 2 sata.
  5. Ako ne koristite aparat za sladoled, prebacite čokoladnu mešavinu u posudu bezbednu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.

Napomena: Pre nego što stavite čokoladnu mešavinu u zamrzivač, možete dodati komadiće čokolade, seckane orahe ili zdrobljene kolačiće.

ČOKOLADNI MLEČNI ŠEJK

Vreme pripreme: 5 minuta

Porcije: 2

Sastav:

300 g vanilijinog sladoleda

120 ml punmasnog mleka

60 ml čokoladnog preliva

85 g  čokolade (po izboru)

• Šlag (po izboru)

Postupak:

  1. Stavite sladoled, mleko i čokoladni preliv u blender. Dodajte komadiće čokolade ako želite.
    Imajte na umu da je bolje ako je sladoled više zamrznut i tvrđi, jer proces mešanja može previše da postane tečni, a milkšejk će na kraju biti previše tanak.
  2. Pomešajte sastojke da dobijete glatku teksturu šejka.
  3. Sipati u čašu i po želji dodati šlag i ukrasiti čokoladnim prelivom, rendanom čokoladom ili kolačićima.

VOĆNO-ČOKOLADNA PITA BEZ PEČENJA

Vreme pripreme: 15 minuta

Porcije: 12

Sastav:

Kolačićna baza:

330 g  Oreo kolačića

110 g rastopljenog putera

‍ ‌‍

Krem:

200 g mlečne čokolade

100 g crne čokolade

200 ml slatke pavlake

300 g svežeg voća

• orašasti plodovi po izboru (lešnici, bademi, orasi …)

Postupak:

  1. Piškote Staviti Oreo kolačiće u blender. Dodati otopljeni puter i mešati dok se smesa ravnomerno ne navlaži. Utisnite smešu za kolačiće zadnjom stranom kašike u kalup za pitu ili tortu (12 k 36 cm) i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta.
  2. U ovom trenutku pripremite kremu. Čokoladu iseckajte na male komadiće. Zagrejte kremu u malom tiganju na srednjoj vatri i prelijte je preko komadića čokolade. Sačekajte 1-2 minuta, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Podlogu od keksa prelijte čokoladnom kremom i ukrasite voćem i po želji pospite orasima.
  4. Ostavite pitu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.