Biciklizam

Ako biste morali da izaberete sport koji ima dugu istoriju takmičenja u Evropi i koji trenutno samo raste u popularnosti i broju entuzijasta, to bi svakako bio biciklizam. Koliko to Evropljanima znači, svedoče najprestižnije biciklističke trke u Evropi, koje su postale pravi sportski spektakli. Pored čuvenih tronedeljnih biciklističkih trka, koje uključuju Tur de Frans, Giro dʾItalia i špansku Vueltu, među najprestižnijim su jednodnevne trke Pariz-Rube i Lijež-Bastonja-Lijež, koje su među najstarijim.

Istaknute trke imaju dugogodišnju tradiciju na evropskom prostoru i zbog značaja se pored nekih nazivaju i „spomenici biciklizma“

1. Tour de France

Tour de Frans ili Tur de Frans je jedna od tri velike biciklističke ture koje, zajedno sa italijanskim Điro dʾItalia i španskom Vueltom, čine jezgro biciklističkog kalendara oko kojeg je strukturisana biciklistička sezona. Reč je onajvećoj i najvažnijoj biciklističkoj trci na svetu, jer se procenjuje da čak 80 odsto sponzorskih prihoda Svetske turneje zasniva na francuskom turu.

Najpoznatija trka održava se svake godine, sa izuzetkom ratnog perioda, od 1903. godine, kada je pobedio Francuz Moris Garen, a osmišljena je u nekoliko etapa. Glavni deo trke se tradicionalno održava u julu, ali uprkos promenama na trasi, dizajn uvek ostaje isti iuključuje prolaz kroz Pirineje i Alpe i završava se na Jelisejskim poljima u Parizu

Moderna verzija trke obično obuhvata21 jednodnevnu etapukoje se odvijaju nešto više od dvadeset dana, a zajedno čine oko 3.500 kilometara. Na svim etapama se meri vreme svakog takmičara od starta do cilja, a vremena pojedinih etapa se stalno sabiraju. Prema njihovom rezultatu, vozač koji nosi žutu majicu je najbrži na Turu. Pored trke za najbolji ukupni rezultat, vode se i borbe za najboljeg sprintera (zelena majica), najboljeg planinskog biciklista (majica sa tačkama), najboljeg vozača do 26 godina (bela majica) i najbolju ekipu.

Slovenci su proslavili prvu etapnu pobedu u 2017. koju je osvojio Primož Roglič, tada biciklistički početnik. Najupečatljivija je ostala 2020. godina, kada su na Turu odlično nastupila dva slovenačka biciklista, naime, pored Rogliča, Pogačar, koji je trku završio pobedom na najvišoj stepenici i ostao na vrhu 2021. godine. Prošle godine je osvojio 2. mesto, a ove godine pobedio je i na jednoj etapnoj trci. Luka Mezgec i Matej Mohorič su već pokazali svoju izvrsnost na Turu, prvi sa dva druga mesta u etapnim trkama 2020. godine, a drugi sa dve etapne pobede 2021. godine.

2. Giro dʾItalia

Giro dʾItalia već od 1909 je tradicionalna drumska biciklistička trka u Italiji (izuzetno i u oblastima susednih zemalja), koja se održava svake godine u periodu od tri nedelje, tačnije u maju. Polazna tačka trke se obično menja tokom godina, ali je njendestinacija uvek u Milanu, jer odatle potiče sportski list La Gazzetta dello Sport, koji je organizuje od osnivanja. Pošto je boja novina roze, generalni lider Đira takođe nosi ružičastu majicu, zbog čega se trka često naziva „ružičasta trka”.

Poleg rožnate majice na dirki poteka tekma za modro majico (za najboljšega gorskega kolesarja), belo, ki jo nosi najboljši mladi kolesar, in sicer z najvišjo starostjo 25 let, ter vijolično majico, ki si jo nadene kolesar z najboljšim rezultatom v vmesni in ciljni ravnini. Giro poteka po vseh italijanskih regijah, zato etape sestavljajo ravninske, sredogorske in gorske proge, pri čemer prav zadnje veljajo za najtežje med vsemi gorskimi kolesarskimi etapami. Posamezna etapa se sicer odvija po natančni shemi ob spremstvu »sprinterske ekipe«. Kot najboljši Slovenec na Giru se je izkazal Primož Roglič, in sicer leta 2019 s 3. mestom, leta 2023 pa z zmago.

3. Vuelta a España

Vuelta je godišnja tronedeljna drumska biciklistička trka širom Španije, koja datira još od 1935. godine. Održava se u avgustu i septembru, odnosno u nekoliko faza. Zajedno sa biciklističkim trkama Tour de France i Giro dʾItalia, čini takozvani Grand Tour. Ruta Vuelte se menja svake godine, ali njen dizajn ostaje isti. Dakle, uključuje prelazak preko planinskog lanca Pirineja i odredište u španskoj prestonici Madridu.

Moderne verzije trke sadrže 21 etapu koje profesionalni biciklisti prolaze u periodu od 23 dana. Po završetku takmičenja sabiraju se etapna vremena takmičara, a takmičar sa najkraćim ukupnim vremenom već nosi crvenu majicu tokom takmičenja. Slično trkama Tur de Frans i Điro dʾItalia, Vuelta se takođe smatra bitkom za najboljeg sprintera, brdskog biciklista i mladog vozača, a takmičari se takmiče i u drugim kategorijama, kao što je borba za najbolji tim.

Najuspešniji Slovenac u trci oko Španije je Primož Roglič, koji je odneo prvu slovenačku pobedu u 2019. godini. Godine 2020. i 2021., uključujući 2019., čine ga jednim od tri vozača koji su osvojili tri uzastopne pobede u trkama.

4. Paris-Roubaix

Trka Paris-Roubaix,takođe nazvana „pakao severa” zbog svoje dužine (250 kilometara), jednodnevna je trka koja se održava u severnom delu Francuske, počinje malo severnije od Pariza i završava se u gradu Rube na granici sa Belgijom.

Prvi put je održan 1896. godine, a i danas obuhvata mnoge vratolomne deonice koje pokrivaju oko 55 kilometara rute. Staza je poznata po neravnom terenu i kaldrmi, što postavlja visoke zahteve kako za vozače tako i za njihovu opremu. Popločana površina je kategorisana prema težini i može da sadrži bilo šta od jedne zvezdice do najviše pet zvezdica.

Finale ovog čuvenog meča počinje na najvišem nivou težine sa gomilom gledalaca koji se nižu u naizgled beskrajnim ravnicama. Pobednik, po tradiciji, dobija pehar od kaldrme na velodromu Rube.

5. Liege-Bastogne-Liege

Liege-Bastogne-Liege je jedna od najstarijih biciklističkih trka, pošto se održavaod 1892.i jedna je od tzv. i. biciklistički spomenici. To je tradicionalna belgijska jednodnevna drumska biciklistička trka koja se održava svake godine.

U poređenju sa drugim prestižnim rasama i spomenicima, odlikuje ga izuzetno brdovita priroda. Ruta duga 258 kilometara vodi od Liježa preko Ardena do Bastonja, koji se nalazi blizu granice sa Luksemburgom, pre nego što se vrati u centar Liježa. Najpoznatiji uspon trke je Cote de La Redoute.

Sve za vašu sledeću biciklističku turu

Bicikli, biciklistička odeća, obuća i aksesoari čekaju vas u poslovnicama INTERSPORT-a i u onlajn biciklističkom kutku.