Trčanje

Trčimo dok… temperatura ne padne. Kada počne zimska sezona, često oklevamo i razmišljamo da li da odemo na trčanje. Odjednom nam se u mislima pojavljuju razlozi zašto trčanje zimi nije najbolja ideja. Da li su to zaista razlozi ili su samo izgovori? Pitali smo našeg trenera trčanja Urbana Praprotnika i razvejali mitove o zimskom trčanju.

Zimi…

  1. Ne treba nam toliko kretanja
  2. Moramo da štedimo energiju
  3. Radije vežbamo u zatvorenom prostoru
  4. Da li su vremenski uslovi prezahtevni?
  5. Dan je kraći i nemamo vremena za trčanje

Čak i zimi, hajde da redovno vežbamo

Da bi dobro funkcionisalo, našem telu je potrebno redovno, svakodnevno kretanje u svim godišnjim dobima. Čak i zimi. Medvedi uglavnom mogu zaista da prespavaju zimu, ali im to ne šteti. Dok to jednostavno ne smemo i ne možemo da prespavamo. U ovom slučaju, zima, ako je naravno bela, savršena je za zimske sportove, ali nažalost ovi sportovi su uglavnom mogući samo vikendom i tokom praznika. Letnji sportovi su uglavnom sakriveni u halama i bazenima ili premešteni u dnevnu sobu, gde imamo trenera. Pa, ako hale ne mirišu najbolje, onda nam gotovo ne preostaje ništa drugo nego da trčimo ni zimi.

Hajde da se zagrejemo

Zima je hladna, ali to nam nije problem. Kada se dovoljno dugo krećemo, odlično se zagrevamo. Pri kretanju mišići koriste energiju, ali najveći deo te energije ne ide u kretanje, već u zagrevanje. Da, čak 70% energije koju koristimo tokom kretanja pretvara se u toplotu. Da bi se zaista dobro zagrejali, važan je intenzitet pokreta. Pošto trčanje troši dva do tri puta više energije nego, na primer, hodanje ili trčanje, toliko nas zagreva. Ako želimo da nam bude toplo zimi, trčimo.

Ostanimo u kontaktu sa prirodom

Kakva je šuma zimi kada pada sneg? Ne znaš ako ne ideš, ako ne kreneš šumskim stazama. Osetite kako se smrznuto tlo popušta pred našim koracima. Priroda je magična i romantična u svim godišnjim dobima. Otvorimo vrata, trčimo u šumu i duboko udahnimo u njenom zagrljaju.

Naučimo da uživamo u teškim vremenskim uslovima

Nema ništa bolje nego doživeti osećaj pobede kada pobedite lenjog i plašljivog u sebi. Nema boljeg osećaja i boljeg osveženja od pobede nad sopstvenom nemoći. Imati snagu da napusti topao i svetao dom i pobegne u hladnoću i mrak nije lako. Ali upravo ono što je teško čini nas jačima. Pobeda je kada znamo da uživamo u raznim vremenskim iskušenjima. Trčanje zimi je odlična metoda učenja za ovo. Trčimo da uvek bude lepo vreme.

Ne treba nam mnogo vremena

Nedostatak vremena je najčešći razlog ili izgovor koji ljudi navode kada objašnjavaju zašto ne vežbaju redovno. Bilo kako bilo – razlog ili izgovor – zimi je još manje vremena, jer dan počinje kasnije i brže se završava. Tih nekoliko sati svetlosti prođe veoma brzo. Kad se vratimo sa posla, već je mnogo ako samo džogiramo pola sata. Za ovo vreme možemo trčati između 5 i 6 kilometara. Ovo je već kvalitetna vožnja.

Hajde da trčimo i odvojimo vreme za kretanje.

Autor: Urban Praprotnik,
Intersportov trener za trčanje