Trčanje

Prirodno je da u ovom periodu godine vaš mozak više želi hibenraciju u toplom i zatvorenom prostoru, uz knjigu ili film nego da izađe napolje i trči. To je jednostavno mehanizam koji svi imamo i na taj način naš mozak želi da nas zaštiti od nelagode. 

Ipak, ono što propuštate, ako poslušate svoj mozak u ovim situacijama, je neverovatno lepo i dobro za vas. 

Predeli su savršeni za trčanje, šanse da se pregrejete su mnogo manje i sam osećaj na trčanju je bolji nego leti, dani su počeli da se produžavaju pa imate i više vremena za treninge…. i, ključno, doneli ste odluku da ćete ove godine da trčite polu/maraton ili ultra trail, sad je vreme da budete dosledni i da izađete, bez izgovora. 

A sad dobre vesti, verovatno je dobar deo stvari koje ste čuli o trčanju zimi pogrešan ili mit. Ovo su najčešće zablude o trčanju zimi koje sam do sada ćuo:

Zabluda #1 – Biće mi hladno

Dobra vest: trčanje vas zagreva! 

Tačnije, tokom trčanja telo podiže svoju temperaturu za 10-15 stepeni. Zato kada idete na trening imajte na umu da se oblačite ne za temperatutu koja piše u gornjem desnom uglu TV ili na aplikaciji već da se oblačite za vaš real feel a to je +15 stepeni. 

Dakle ako ne napolju -4 vi ćete se osećati kao da je 6-11 stepeni u plusu. 

Zagrejte se malo unutra, uradite nekoliko vežbi dinamičkih istezanja i nekoliko poskoka ili jumping jackova, kao bi ste se zagrejali pre izlaska. Ovo će vam pomoći da pripremite svoje telo za trčanje i sprečite da se ukoči na hladnoći.

Hlađenje vetrom može učiniti da se hladni dan učini hladnijim. Pokušajte da započnete trčanje u pravcu vetra kako biste mogli da imate vetar u leđa kad budete završavali.

Trening planirajte tako da ga završite u zatvorenom. Odmah posle završetka treninga, skinite opremu sa sebe i osušite se. 

To je to, trčanje zimi je strava i nemojte da propustite ovo iskustvo. 

Zabluda #2: Povrediću se ako trčim po snegu

Možda ćete morati da se prilagodite malo, ali trčanje po snegu je baš dobro iskustvo.

Da biste se izborili sa smanjenim trenjem, opremite se za patikama za trail trčanje ili patikama za put sa dobrim prianjanjem. 

Prilagodite trčanje: skratite korake, držite stopala blizu tla, usporite tempo i izbegavajte nagle promene brzine i pravca kako biste smanjili rizik od klizanja.

Izbegavajte trčanje tokom jake snežne oluje, posebno ako je vetar jak. Vidljivost je smanjena čak i po slabom snegu, pa budite oprezni zbog automobila i drugih vozila u pokretu.

Pazite na led, koji može biti prikriven snegom. U veoma ledenim danima, možda bi bilo najbolje uzeti slobodan dan ili uraditi neki trening snage u zatvorenom

Zabluda #3: Hladan vazduh može oštetiti vaša pluća

Neki ljudi govore o osećaju pečenja od trčanja po hladnom vremenu. Iako je ovo pravi fenomen, osećaj nije rezultat oštećenja pluća. 

Dok udišete, vaš dušnik i traheja zagrevaju i vlaže vazduh, pa će on biti na telesnoj temperaturi i potpuno vlažan dok prođe kroz njih, bez obzira na temperaturu ili vlažnost pre nego što se udahne. Na taj način su vaša pluća zaštićena od spoljašnjeg vazduha. 

Međutim, nelagodnost i bol mogu biti stvarni. Međutim, oni su obično uzrokovani niskom vlažnošću, a ne niskom temperaturom. Ćelije koje oblažu traheju odaju vlagu vazduhu, a naknadna dehidracija može izazvati osećaj pečenja. Da biste to rešili, posebno je važno da ostanete hidrirani kada trčite u zimskom periodu ili u okruženju niske vlažnosti. Ako niste hidrirani, biće teško i opasno trčati u dužem vremenskom periodu.

Zabluda #4: Sagorevamo više kalorija po hladnom vremenu, tako da ne moramo toliko da vežbamo.

Iako trošimo mnogo energije na zagrevanje tela, zimi takođe jedemo više hrane. Dakle, dobici koje bismo mogli imati od toga da se malo više zagrevamo više su nego izbalansirani našim povećanim unosom kalorija. To znači da da bismo zaista izgubili težinu ili poboljšali našu kondiciju, moramo više da vežbamo.

.

Koje zablude o trčanju ste vi čuli? Pišite mi u komentarima

.

Autor Teksta: Uroš Zmijanac, Trčanje.rs