Skijanje i zimski sportovi

Kada je pravo vreme, decu staviti na skije?

Najbolje doba kada bi deca trebala početi sa skijanjem, je između treće i četvrte godine starosti. Naravno postoje pojedinci, koji su to učinili  i ranije. Pri tome moramo imati na umu, da su za decu veoma važni prvi utisci, koji su u velikoj meri u rukama roditelja ili instruktora skijanja.

A kada odrasli?

Nikada nije kasno početi sa učenjem, često možete videti kako i stariji ljudi uče da skijaju. Kod starijih početnika vrlo je važno da savladaju strah, koja je česta prepreka pri prvim koracima na skijama.

Koliko je važno, da prve skijaške korake učinimo pod stručnim vođstvom?

Vrlo je važno da prve korake na snegu učinimo pod stručnim vođstvom. To je izuzetno važno, jer instruktori skijanja poznaju načine skijanja, kojima će pojedinac po svojim mogućnostima, brzo napredovati.

Oprema

Za početak mu treba izabrati pravu opremu. Veoma je važno da deca počnu da stiču prava skijaška osećanja na svojim prvim krivinama. To je upravo ono što radi većina proizvođača skija, koji žele osigurati odgovarajuću fleksibilnost, koristeći specijalne materijale, za dečije skije, što je, naravno, preduslov za savremeno skijanje na rubovima.

Bezbednost

Ne smemo zaboraviti da su deca najranjiviji učesnici skijanja. U skijaškim školama posebna pažnja se posvećuje sigurnosti na skijalištima, zbog čega su deca veoma svesni i obrazovani skijaši.

Naravno da je korisno da deca koriste zaštitnu opremu svuda i uvek. Korišćenje kacige je zakonski propisano, ali to ne treba uzeti u obzir samo da bi se zadovoljila zakonska odredba, već uglavnom zato što glava nije lopta i deca će doživeti mnogo lepše, pametnije i korisnije u narednim godinama. Određene kacige su opremljene posebnim reflektorima, pa čak i lampama koje povećavaju njihovu vidljivost u lošijim uslovima osvetljenja. Takođe se preporučuje korišćenje reflektujućih prsluka u kojima su deca jasno vidljiva na stazama.