Trčanje

Kada trčanje napolju nije moguće, da li umesto toga vredi trčati na stazi za trčanje? Evo šta trebate znati.

Mnogi trkači se slažu: ne možete pobediti taj osećaj trčanja napolju na svežem vazduhu. Ali ponekad, vreme ili drugi faktori čine trčanje na otvorenom nemogućim – čak i za najposvećenije sportiste. Sa druge strane, postoje oni koji su zavisni od trake za trčanje. Da li je to neophodnost ili ste oduvek bili fanovi, dobra vest je da trening na trakama za trčanje može biti koristan i efikasan, posebno ako imate u vidu nekoliko ključnih stvari.

Prednosti trčanja na otvorenom

Trčanje napolju ima blagu prednost u odnosu na trake za trčanje. Argumente za trčanje na otvorenom je teško pobediti:

  • Podiže raspoloženje. Provođenje više vremena napolju ima dokazan uticaj na raspoloženje, može ojačati vašu volju i psihičku snagu (što je priznaćete, odlična motivacija za trening).
  • Stimuliše više grupa mišića i veći je izazov. Vi diktirate tempo trčanja, možete trčati uzbrdo i nizbrdo. Takođe, nailazite na drugačije podloge i neravan teren koji i te kako utiče na trening i krajnji rezultat, razvija balans i koordinaciju.
  • Sagoreva više kalorija zbog otpornosti na vetar (bar u poređenju sa trčanjem na trakama bez nagiba), pomaže Vam u mršavljenju… Više o tome ispod.

Staze za trčanje, takođe imaju svoje prednosti

Dok trčanje na otvorenom može puno ponuditi, postoje razlozi za vežbanje na trakama za trčanje. Trčanje na trakama je korisno jer:

  • Vremenski uslovi Vas ne mogu zaustaviti
  • Možete izabrati različite programe i pratiti svoj napredak.
  • Ima manji uticaj na Vaše zglobove.

Kako napraviti odličan trening na trakama za trčanje, saveti za trening

  • Podesite nagib do najmanje 1%. Ovo može da oponaša uslove na otvorenom tako da možete sagoreti više kalorija.
  • Razmislite o brzini. Bez obzira da li trčite unutra ili napolju, efikasnost vežbanja se svodi na jednu prostu činjenicu: što je trening teži, više ćete kalorija sagoreti.
  • Napravite traku za trčanje kao vaš alat za trening brzine. Zamislite je kao prikladan način da se fokusirate na intervale za trening brzine. Eksperimentišite sa unapred podešenim opcijama ili isprobajte različite brzine i nagibe. Pre svega, izazovite sebe.

Trčanje ima toliko koristi za zdravlje, glavna stvar je da imate trening koji Vas motiviše. Uzimajući u obzir oba načina za vežbanje – traka za trčanje (trening u teretani) ili trčanje napolju (trening u prirodi) – pružiće Vam vrhunsku fleksibilnost, raznovrsnost i dugotrajne pogodnosti za organizam. Trčanjem konstantno postavljate nove ciljeve i rušite barijere.