Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Prava obuća za planinarenje je najvažniji deo opreme. Samo u pravoj obući za planinarenje osećamo se sigurno i udobno.  Kako se opremiti za šetnju u prirodi zavisi uglavnom od toga gde idemo, šetamo, istražujemo i penjemo se.

mckinley obuća

Obuća za šetnju i planinarenje

Za ovu vrstu aktivnosti prikladna je plitka obuća za planinarenje, u nekim slučajevima i obuća za trčanje po neuređenim terenima. Najvažniji deo obuće za planinarenje jeste đon. Preporučuje se da đon srednje mekoće omogući dovoljno komfora i  bude opremljen posebnim sistemom prigušenja. Podloga mora biti dovoljno tvrda kako bi dobro prianjala i na mekoj podlozi. Donji deo đona trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne gume što osigurava dobro prainjanje I na vlažnom terenu.

Većina proizvođača za proizvodnju gornjeg spoljašnjeg dela obuće za planinarenje koriste izdržljive materijale, koji takođe prkose korenima i stenama. Neki modeli su opremljeni posebnim pertlama koji omogućavaju jedinstveno zatezanje, a I ne moraju biti vezana.

planika

Obuća za planinarenje za niske planine

Šetnja po niskim planinama zahteva nešto kompaktniju obuću. Prikladni su modeli srednje visine, koji se protežu preko članka. Ova visina daje čvrstu podršku, što je posebno važno prilikom spuštanja na nekim zahtevnijim terenima. Poželjno je da je obuća izrađena od vodonepropusnog materijala, po mogućnosti od Goretex ili sličnog materijala, koji stopala uvek održava suvima. Gornji materijal mora biti izdržljiv, obično se radi o modernim tehničkim materijalima sa kombinacijom kože. Đon ne sme biti premekan, jer je teren u brdima često vrlo grub. Đon mora biti dovoljno robustan. Neki su modeli opremljeni posebnim sistemom ublažavanja udaraca, koji su posebno korisni za silazak. Guma na đonu mora omogućiti dobro prianjanje na mokrom terenu, ali ujedno  mora biti   izdržljiva, da je ne oštete  udarci o stene I oštro kamenje. Neki modeli su opremljeni posebnim sistemima vezivanja, koji omogućuju ravnomerno zatezanje, a uz to ne moraju biti vezani.

Obuća za planinarenje za visoke planine

Kada idemo iznad dve hiljada metara, moramo se primereno obuti. Za visoke planine su prikladni izdržljivi planinarski modeli, koji obavezno moraju biti visoki, izrađeni od čvrstog i izdržljivog materijala. Đon mora biti izrađen od nešto tvrđe gume koja pruža dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima, a otporna je na oštre stene i kamenje. Za izlete u planine, bez obzira o kojoj sezoni se radi, preporučamo obuću od vodonepropusnih materijala. Ako planinarite u zimskim mesecima, preporučujemo modele na koje se mogu dodati dereze.