Trčanje

Kako se pripremiti za duge trke?|

Pripremite se za svoj prvi maraton uz ovaj plan treninga! 

Meseci Vas dele od prelaska linije na cilju, a Vi već osećate nagli skok adrenalina? Treniranje za maraton je dugotrajan i postepen proces, koji zahteva veliku posvećenost i temeljnu pripremu. Kreiranje plana treninga koji savršeno odgovara Vašem životnom ritmu i svakodnevnim obavezama je ključan faktor, kako biste ostali motivisani i dostigli svoje ciljeve.

Za početak, kreirajte nedeljni plan treninga. U svoj raspored uključite bar 4 treninga koji uključuju sledeće stavke:

  • Trčanje srednjeg tempa na kratkoj ili prosečnoj distanci
  • Jedno trčanje na dužoj distanci
  • Lagano džogiranje
  • Trening jačeg tempa ili naporniji set vežbi kao što je HIIT trening, trčanje uzbrdo itd.

Raznovrsnost treninga omogućiće Vam da za kraći vremenski period dostignete svoje ciljeve.

Ključni savet za pripremu pred trku do 10 kilometara

Posvetili ste se treningu, kreirali trenažni program i sve ste bliži tom velikom danu!

Ako ste predano pratili svoj raspored treninga, došlo je vreme da postepeno povećavate pređene distance. Svake nedelje povećavajte razdaljinu za 10% – to je realan, zdrav i efikasan cilj.

Trening za trku od 10 kilometara je vrlo intenzivan, zato ne zaboravite da u svoj raspored uključite i dane za odmor, kako biste svom telu obezbedili dovoljno vremena da se oporavi nakon velikih napora.

Šta treba imati na umu?

 Priprema za prvi maraton za cilj ima pronalaženje i kreiranje sistema koji najviše odgovara Vama samima, a za to je potrebno vreme. Za trke od 5 do 20 kilometara, izdvojte bar 10 nedelja za pripremu. Za maraton, savetujemo Vam da se pripremate bar godinu dana. Trčanje kraćih trka je takođe odličan način da se fizički i mentalno pripremite za svoj prvi maraton.

Bilo da se pripemate za kraću trku ili maraton, verujemo da će gore navedeni plan treninga u velikoj meri pomoći da dostignete svoje sportske ciljeve.

Kako se pripremiti za duge trke?|