Fudbal

Trava, veštačka trava, asfalt, sala… Kako izabrati idealne patike za fudbal

Fudbal je poznat kao igra nad igrama, najvažnija sporedna stvar u životima miliona ljudi, “yoga bonito” . I najpopularniji je sport na svetu. Najveći fudbalski virtouzi ujedno su i najuspešniji sportisti u istoriji: Pelé, Ferenc Puskas, Gerd Müller, Franz Beckenbauer. Michel Platini, Ronaldo, Christiano Ronaldo, David Beckham, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimović, Neymar, Jan Oblak… Lista se širi u nedogled.

Fudbal je sport koji predstavlja sinergiju tri elementa: mašte, lopte i kvalitetnih fudbalskih patika. Adekvatna obuća za fudbal omogućava bolji kontakt sa tlom i loptom. Te je sasvim razumljivo to što profesionalni fudbaleri jako vode računa o izboru patika za fudbal. Poznato je da je Adi Dasler, osnivač poznatog sportskog brenda Adidas. Lično proveravao krampone na patikama članova nemačke fudbalske reprezentacije.

Danas, proizvodnja patika za fudbal predstavlja pravu nauku. Budući da se dizajn prilagođava podlozi na kojoj se igra poziciji i tipu igrača. Idealne patike za fudbal omogućavaju brz start i  brzu promenu pravca kretanja, kao i dinamičnu igru. Patike koje dobro prianjaju uz stopalo i zglob smanjuju mogućnost povreda.

Kopačke za fudbal na travi

Pravi fudbal podrazumeva igru na velikom travnatom terenu. Kretanje i trčanje na ovakvoj podlozi olakšano je zahvaljujući specijalnim kramponima. Patika sa oznakom FG (firm ground – čvrsta podloga) idealan su izbor za igru na travnatom terenu na područjima gde kiša ne pada često.

Patika sa oznakom SG (soft ground – meka podloga) su odlične za igru na mekšoj podlozi. Prilikom igre na mekoj podlozi, potrebno je da kramponi prodiru dublje u tlo. U početku, pravljene su od kože, da bi se kasnije u njihovoj proizvodnji koristili i drugi specijalni materijali koji pružaju bolji osećaj prilikom igre kao i bolju i lakšu kontrolu lopte. Adi Dasler je oduvek tvrdio da patika za fudbal mora da prianja poput čarape i sada, devedeset godina kasnije, njegova zamisao je postala stvarnost. Vodeći proizvođači patika za fudbal započeli su proizvodnju patika za “produžetkom” od elastičnog materijala koji odlično prianja uz članak, nudeći zaštitu od povreda i nesvakidašnju udobnost prilikom nošenja.

Fudbalske patike za veštačku travu

Sve je više fudbalskih terena koji su prirodnu travu zamenili veštačkom, a ova promena podloge zahteva i nošenje obuće sa specijalnim gumenim đonom, grubljeg profila. Profil ovih patika se sastoji od specijalnih brazdi koje omogućavaju bolje prianjanje uz podlogu. Gornji deo patika napravljen je od modernih materijala koji odlično prianjaju uz stopalo i na taj način omogućavaju veću stabilnost.

Fudbalske patike za sportske sale

Većina ljudi koja rekreativno igra fudbal, ovim sportom se bavi u sportskim halama i na asfaltiranim terenima. Đon patika za igranje fudbala u sali izrađen je od specijalne gume visokog kvaliteta i omogućava dinamično kretanje i brzi start, ali i dozvoljava delimično klizanje kada je to potrebno. Mogu biti izrađene od kože ili kombinacije modernih materijala. Većina patika poseduje i specijalan “jezičak” koji sprečava odvezivanje pertli.

fudbalske patike

Dečje fudbalske patike

Proizođači sportske opreme su i te kako svesni da je fudbal sport koji je svoje mesto našao i u srcima najmlađih. Dečje patike za fudbal se izrađuju u raznim bojama, a dostupni su i različiti modeli koji su specijalno prilagođeni za igru na različitim podlogama – travi, asfaltu i veštačkoj travi.