Sadržaj

Trčanje

Trkačka euforija – koktel dobrih hormona koji se servira na trčanju

Verujemo da većina ljudi kada vidi trkače/ce na ulici pomisli: „koji su ovo ludaci!“ Istina, teško je razumeti zašto bi neko trčao od tačke A do tačke B, a da ne žure na posao, u školu, po dete u vrtić…

Od malena slušamo kao su plivanje i trčanje najzdravije fizičke aktivnosti koje pokreću najveću grupu mišića. Jačaju srce. Ipak, većina nas će se pre odlučiti da ispliva pola sata, sat ili izvoza krug oko Ade nego da ga istrči.

Međutim, trkačka zajednica u Srbiji raste iz dana u dan. Šta se to dešava i zašto je sve više trkača i trkačica koje srećemo kako nasmejani trče uz reku, po parkovima, po šumama, gotovo svuda gde se okrenemo? Šta to oni znaju što mi ne znamo?

Pitali smo Marinu, koja je pre dve godine trčala samo za autobusom. A danas trči trejl trke po Srbiji i regionu i u tome maksimalno uživa, u čemu je štos?

„Kada sam istrčala svojih prvih 5km na trci zadovoljstva pre dve godine u Beogradu, slušajući savete prijateljice: »Ne juri na početku, nemoj da te masa ponese, nađi svoj tempo i ne menjaj ga do kraja« i prošla kroz cilj, osetila sam nešto što nikada pre nisam.

Mada sam znala da se podignem posle aerobnih treninga, ovo je bilo nešto posebno. Imala sam osećaj da mogu da trčim još hiljade kilometara, da imam snage da pomerim planetu i da je svet moj!

Jasno je kao dan, odradio me je čuveni Runner’s High tj. trkačka euforija i dobila sam odgovore na sva svoja pitanja o ljudima koji trče. Nedelju dana kasnije upisala sam se u školu trčanja, kupila svoj prvi par trkačkih patika, a dve godine kasnije istrčala svojih prvih 41 planinskih kilometara.“

Šta se to dešava u mozgu kada trčimo?

Dok trčimo, mozak pojačano luči endorfin. Endorfin je prirodni opijat, hemijski je dovoljno sličan morfijumu i jako adiktivan. Smanjuje osećaj bola i napetosti, a pojačava osećaj opuštenosti i zadovoljstva.

Ali endorfin nije jedni zaslužan za euforiju koju osećamo dok trčimo i neposredno nakon trčanja. Mozak nas na stazi časti i endokanabinoidom, koji u mozgu pokreće iste receptore kao i THC koji se nalazi u kanabisu (otuda i naziv “high”).

Neka novija istraživanja u priču uvode jednu još interesantniju supstancu feniletulamin tkz. molekul ljubavi. Ova divna supstanca se nalazi i u čokoladi i pojačano se luči kada smo zaljubljeni.

Trčanjem do većeg mozga i samopouzdanja

Ok, sada nam je malo jasnije otkud toliko sreće tokom i posle trčanja. Ali ima li trčanje pored ovog trenutnog stanja i neke trajnije posledice?

Iako su trkači/ce odavno shvatili da trčanje utiče pozitivno na opšte mentalno (i fizičko) stanje, naučnici se tek poslednju deceniju i kusur bave ovim fenomenom. Neke od studija su pokazale da trčanje može biti zamena za antidepresive. Redovno trčanje izaziva dve promene: povećanje nivoa neurotransmitera serotonina i norepinerfina, kao i neurogenezu, tj. stvaranje novih neurona.

Još uvek se polemiše kako je moguće da trčanje stvara nove nervne ćelije. Jedna od teorija je da mozak reaguje na fizički stres na mišiće i srce, koji trčanje izaziva, tako što ispušta protein BDNF koji obnavlja neurone.

Ono što je sigurno je da trčanje pored trenutne euforije trajno menja naše misli. Svaki trkač/ica će vam posvedočiti o pozitivnim uticajima trčanja na druge životne sfere. Trčanjem bustujemo samopouzdanje. Svaki trening je jedan životni uspeh, svaki istrčani kilometar je pomeranje granica, a svaki prolazak kroz cilj nova pobeda!

Osećaj moći koji nam trkačka euforija daje, lako možemo implementirati u ostatak radnog/porodičnog/partnerskog/prijateljskog dana.

Zato, ostavimo naučnicima da skeniraju mozak, rade istraživanja i donose zaključke, a mi patike na noge i pravac na trkački koktel!